Rozwiązany Dobór UPS - QNAP TS-220 i komputer

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika msu, 13 Maj 2014.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    884
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    21:12
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
  2. msu
    Offline

    msu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Marzec 2014
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:12
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    upsa kupiłem power walker vi 1000 LCD. Sprawuje się dobrze. Chciałbym podłączyć też do niego router, ale on znajduje się w osobnym pokoju. Stąd pytanie, czy lepiej dokupić dodatkowy tańszy ups, czy kuć ściany i przeciągnąć przedłużacz ?

    W instrukcji znalazłem: "nie podłączaj listwy zasilającej lub rozdzielacza do systemu zasilania awaryjnego."

    Z tego już się pogubiłem, to można wpinać przedłużacz z rozdzielaczem do ups, czy nie ?
     
  3. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    884
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    21:12
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Tu chodzi o rownomierne obciarzenie gniazd w UPSie - poza tym ile ten Twoj Router ciagnie ? - 5 W - 10 W gora,
    ewentualnie mozesz zamiast kuc sciany na kabel 220V - przeciagnac kabel telefoniczny i przeniesc Router,
    ewentualnie, ja tak mam - dokupic zewnetrzna antene (ostala mi sie z wczesniejszego mieszkania) i kabel i router przeniesc. Nastepnie przeciagnac kabel do aneny i antene gdzies umiescic by miec pokryce, albo pokusic sie o access point'y po sieci 220V albo WiFi (jako mosty) - wiele rozwiazan - pytanie jak zasobna kieszen i czy wogole tego potrzebujesz. Routery zazwyczaj chodza na EPROMach (@kaktus@kaktus pewnie mnie poprawi), wiec zanik produ nic im nie zrobi, jedynie przepiecie pali zasilacze, albo gniazda (tu bym zastosowal jakas porzadna listwe, jesli niepewny dostawca NET'u).
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:12
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie ma sensu wpinać listwy przedłużającej z filtrami ... musi byc to zwykła listwa bez żadnych ulepszeń!
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  5. msu
    Offline

    msu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Marzec 2014
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:12
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Chodziło mi raczej o to, że w razie zaniku prądu połączenie z internetem nie byłoby przerywane i zadania zostały zakończone + troska o sam router. Oczywiście chodziło mi bardziej o przedłużacz z większą ilością wyjść bez filtra. Raczej zmiana położenia routera nie wchodzi w grę.
     
  6. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    884
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    21:12
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Nie przypominam sobie, zeby jakikolwiek router (tanie/HOME) mialy gdzies sterowanie z UPSa - wiec .... zawsze prad jest odcinany i Router poprostu "umiera" z braku pradu.
    Co do NASa - jak ups da sygnal, to i tak Ci sie system wylaczy - no chyba, ze potrzebujesz NASA dzialajacego pare godzin, ale w warunkach domowych to nie ma sensu.
    1. Zanik pradu
    2. USP aktywuje sie
    a). Nas dostaje info wylacz sie w ciagu np. 5 min
    b) NAS wylacza sie poprawnie
    3. Obojetnie co z routerem, i tak nie ma dla kogo swiadczyc "routing"
    Ja bym na sile routera nie podtrzymywal, nie ma sensu. Chyba, ze od tego zalezy:
    - system domu (alarmy itp.)
    - zycie ludzkie
    - firma/pieniadze

    Reasumujac:
    dla dociagniecia mp3/filmu - szkoda czasu i energii.
     
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:12
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tiaaa - też tak kiedyś robiłem ... dopóki piorun nie trzasnał w linie telefoniczną a potem sfajczyła modem i router i switcha ! >.<
     
  8. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    884
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    21:12
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Tak jak @pigers@pigers pisze - zabezpiecz router listwa (o czym wspomnialem) i tyle.
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:12
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pozwolę sobie przypomnieć : UPS służy do BEZPIECZNEGO WYŁĄCZENIA SPRZĘTU, do podtrzymywania służą generatory i inne urządzenia.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:12
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    nie poprawię :p Pawle jeśli nie chcesz wnikać w szczegóły można elegancko powiedzieć pamięć nieulotna, tam siedzą pamięci reprogramowalne elektrycznie w układzie więc inny skrót mają :D
    W zależności od medium jaki dostarcza ISP można wyposażyć się w stosowny odgromnik. W mrowiskach szczególnie istotny (po mimo tego że dostawca internetu powinien wykonać stosowne zabezpieczenia) bo ludki różne cuda wyczyniają ....
    Listwa z filtrami może się przydać gdy będzie na długim kablu, który ułożony będzie z innymi na końcu których są duuuuże odbiorniki.
    Są urządzenia RouterBoard również dla tej gałęzi ... :p
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.