Kawa i herbata Dylemat, co wybrac?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Ramzes5, 2 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. kinet1q
    Offline

    kinet1q Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    dam znać jeśli się zdecyduję :)
    A kto myśli inaczej, ten jest wrogiem ludu (pracującego miast i wisi)...
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie robie tego na zlosc, tylko po prostu ostrzegam - przejrzyj forum i zobaczysz sam ze sa problemy z roznymi markami , raz dziala a raz nie :/
     
  3. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Qrde do tego linku nie dotarłem świetne dzięki serdeczne prawie 7-me niebo

    --- Połączono posty, 8 Grudzień 2014, Data oryginalnego postu: 8 Grudzień 2014 ---
    Adminie jak Alaldyn wielki jesteś thx
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 381
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Bije z Ciebie dużo pozytywnej energii... Na pewno dokonasz właściwego wyboru :)
     
  5. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    The Final Countdown
    jak w znanej piosence
    Na polu boju zastały tylko TS-212P i TS-251-4G (oba z zestawem WD RED 2TB). Cenowo to odpowiednio około 1400 i 2400 PLN brutto
    Ha ha czyli jak to w życiu bywa dwa przeciwstawne rozwiązania.
    Trzecią opcją jest nic nie robienie czyli pozostanie na ten czas przy Synology ds110j który po wymianie posiadanego switcha na 1GB nie co ożył lub zakup alternatywy Synology ds214play który jest nie co tańszy od TS-251 czy 4-G.
    W cenie spora różnica nie powiem, możliwości także różne. Dodatkowo właśnie padł mi jeden z laptopów dziś ma być wyrok z serwisu. Wyłącza się sam i nikt nie wie dlaczego (poszukuję na wszelki wypadek płyty głównej do Dell Vostro 3550 z i5 na pokładzie może ktoś ma?)
    Nie chodzi tylko o różnicę cenową jestem w stanie i te 2400 przełknąć tylko boję sytuacji w której kupie coś (zresztą kolejną już rzecz) której ni będę wykorzystywał w pełni. Przy tym świadomość, że na 212P także odtwarzał by bajki i filmy dziecku na TV jak to teraz ma miejsce dzięki Synology tliła by mi się w głowie no i przybiła by z czasem Żonę całkowicie.

    Teraz wolne wybiegi myślowe oparte o szczątkową wiedzę pochodzącą z Forum i knowania własnych komórek koloru szarego.
    TS-212P
    Zakup tej opcji i tak diametralnie zmienia moją sytuację: wzrost wydajności procesora z 0,8 na 1,6 GHz i RAM ze 128MB do 512MB (skok wydaje się być epokowym).
    Myślę, że obsłuży aktualne potrzeby poprawiając jakość pracy. Pozwoli na lepszy dostęp do NAS z urządzeń przenośnych Smartfon i tablet. Posiada iSCSI wiec możliwe będzie wystawianie LUN do LAN.
    Bardzo mnie interesuje czy Ktoś ma 212P i użytkuje w zakładanych celach w domu? Jakie macie opinie o sprzęcie z założenia skonstruowanego do zastosowań domowych i nic więcej z głównym celem pracy odtwarzaniem filmów na TV.
    Czy stojąc w otwartej przestrzeni nie pracuje głośno. Syn... DS110j jest cichuteńki tylko dysk słychać jak się wybudza.

    TS-251-4G

    Celowo nie biorę po uwagę wersji sprzętu z 1GB RAM wg mnie nie ma to sensu lepiej kilka złotych dopłacić i mieć coś co pozwoli na więcej. Późniejsza dokładka RAM kosztowała by więcej a apetyt jak zwykle rośnie w miarę jedzenia.
    Co go charakteryzuje: świetne parametry, możliwość podłączenia do TV po HDMI, "transformejszyn" dla HD w locie, zgodność z Virtual głównie chodzi mi o VMware, dużo większa wydajność. dyski hot swap w kieszeniach, 2 x LAN z możliwością agregacji, ogólnie super.
    Tylko czy TS-251-4G będę w stanie wykorzystać w domu? skoro przez kilka lat Synology DS 110j wystarczał?. A odtwarzanie bajek nawet tych 1280px w większości przypadków szło płynnie na TV.
    Miałem wczoraj zamówić zestaw, nawet już dzwoniłem ale powstrzymałem się. Wszystko znalazłem w redcoon.pl. Muszę ostudzić głowę.
    Brakuje mi wewnętrznego uzasadnienia zakupu które przekładało by mi się na potrzeby które uspokoiło by moje sumienie, szukam go nadal.
    Pisze te słowa co świadczy o tym jak wielką mam ochotę na zakup TS-251-4G. Tyle, że mam już w domu informatyczne gadżety kupione na zapas które nie wykorzystuje. Korci mnie nowe wyzwanie i możliwość zabawy w wolnych chwilach z Virtualkami tak jak to robię w pracy. Obecnośc na Formum Qnap-s także mnie kusi. Tyle, że co w domu będę stawiał na Virtual? nie potrafię znaleźć pomysłu i logicznego oparcia w potrzebach Rodziny.
    Wiem, że wybór zależy to od tego co chcę zrobić do czego ma to służyć - pisałem Wam podstawowe zastosowania są w planie: głównie jako źródło do plików filmowych na TV po LAN-ie, FTP, chmurka i okresowy dostęp dla zaproszonych do zabawy Userów przez HTTP. Nic zatem wielkiego. Ale ten 251-4G to fajny sprzęt i dlatego tak mnie kusi.

    Resztę sprzętu branego do tej pory pod uwagę odstawiłem do lamusa. Decyzję podejmę szybko - tak zakładam, oczywiście Żona by się ucieszyła gdybym wybrał opcję tańszą, choć uboższą na przyszłość. Przydatne okażą się Wasze opinie na temat PS-212P.

    Taki jest obraz mych rozterek płynących "Dylematu co wybrać..." w dziale do Kawki lub herbatki. Jesteście świetną brygadą czego Wam gratuluję.

    Pozdrawiam
     
  6. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    666
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +195 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Pozwolę sobie zabrać głos, tylko nie krzyczcie bo to moje takie prywatne zdanie. Po pierwsze ARM to taki procesor nie procesor :D. Zaczynałem z Qnapem od TS-112 (tak się to się chyba nazywało) i głównie miał pracować jako mały serwerk WWW dla własnej stronki i plikownia. Wymieniłem go po niecałym roku na 269L a tego po półtora roku na 470Pro. O ile ostatnia wymiana miała na celu poprawę multimediów i VM o tyle poprzednia była podyktowana w szczególności mocą obliczeniową. Mam też nadal Synology DS213 i tu sytuacja jest podobna jak na ST-112. Problemem są np. czasy odpowiedzi serwera WWW. Trwa to długo i oby w trakcie próby dostępu nie wyskoczyło jakieś skanowanie biblioteki multimediów lub np. działający DLNA. Główny problem to obciążenie jakie generują bazy SQL. Osobiście dla osób chcących postawić jakąkolwiek stronkę, która korzysta z baz danych i php odradzam rozwiązania bazujące na prockach ARM podobnych. A sama praca z interfacem QTS na rozwiązaniach szybszych to zupełnie inna bajka i brak irytacji ;)
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @Ramzes5@Ramzes5 - TS-251 >> TS-212 , czytaj 251 jest duzo lepsze niz 212 , w sumie mozesz powiedziec ze 251 da rade paru filmom na raz gdzie 212 przy 2. bedzie sie krztusi, ogranicza Cie tylko kasa

    @pawurb1978@pawurb1978 - teraz znamy Twoja historie ! :D, jak to mowia .. od czegos trzeba zaczac :)
     
  8. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    No i się stało!
    Zostaje z Wami na dłużej.:Hello:
    Zamówiłem bo poległem pokusie
    QNAP TS-251-4G (4GB RAM) & Western Digital WD20EFRX Red 2TB x 2 sztuki

    Dyskusja była owocna zatem i pouczająca za którą dziękuję.(beer)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 3
    • Piwo Piwo x 1
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to ja poprosze uboxing :D i konfiguracje po PL ;)
     
  10. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    A to takiego manuala nie ma na Formum. Jeszcze się nie przekopałem przz nie.
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to zrob , wklad zawsze sie przyda :D
     
  12. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    OK postaram się.
    Może być fotostory z opisem czy pdf do pobrania, co się tutaj preferuje.
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    fotostory byloby cudowne :)
    --- Połączono posty, 10 Grudzień 2014, Data oryginalnego postu: 10 Grudzień 2014 ---
    a film bylby super ! :D


    PS: W miare mozliwosci ;)
     
  14. kinet1q
    Offline

    kinet1q Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Gratuluje podjęcia decyzji :) !

    Swoją droga Twoja ścieżka to świetny przykład na generowanie potrzeb o których sie wcześniej nie miało pojęcia ;) ( ze sie je posiada).
    Ja tez dziękuje Panom (?) z tego forum za cenne rady, choć w moim przypadku skończyło sie to anulowaniem zamówienia na 212p. Poszukiwania trwają, pozdrawiam serdecznie.
     
    • Optymistyczne Optymistyczne x 1
  15. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Uruchomiłem, przeniosłem zawartość Synology i konfiguruję. Zdjęcia obrazujące przebieg prac robiłem i opis będą nie co później.
    Teraz pierwsze spostrzeżenia. Zabudowa HDD, instalacja bez problemu. Upgrade firmware bez zawieszeń.
    Ogólnie panel zarządzający podobny do Synology i to bez względu na to kto od kogo podebrał koncepcję.
    Trochę schodzi czasu na odnalezienie ukrytych niekiedy opcji.
    Tutaj pytania do Was aby szybciej poszło,szkoda marnować czas którego za wiele aktualnie nie mam:
    1. Nieszczęsny DLNA jak i gdzie dokopać się do ustawień dotyczących okładu katalogów widocznych w TV. Bez sensu jest standardowy ukłąd który wyświetla się na TV z kategoriami zupełnie nie potrzebnymi w moim przypadku? NA serwerze mam katalog Video i podkatalogi bajki w których mam kolejne podkatalogi zawierające pliki do odtwarzania. Niestety na TV widać zupełnie co innego a udostępnione pliki w ustawieniach Libre... wogóle nie mają odzwierciedlenia na TV. Wszystkie pliki filmowe są w jednym worku wymieszane na całego. Od razu zaznaczam, że nie jest to wina softu na TV. W Synology wszystko co ustawione było w sofcie odzwierciedlał TV. Nie sposób odnaleźć film który chcesz obejrzeć. Musze to zwalczyć bo na DLNA będzie się łączył TV w drugim pokoju.
    2. Konta użytkownika które już pozakładałem i nadałem uprawnienia. Jak zablokować userom możliwość samodzielneej zmiany haseł? Nie odnalazłem takiej opcji. W Synology było to dostępne z poziomu edycji konta usera lub grupy. Tutaj tego nie widzę.
    3. Qsync - jak wyłączyć dostęp pojedynczym userom do tej funkcji tak aby w ogóle nie mieli tej usługi? Inne można wyłączyć z poziomu ustawień k-ta wyłączenia tej systemowej usługi nie odnalazłem. Nie wszyscy potrzebują z tego korzystać a jak będą mieli to na swoich pulpitach to będą zaraz dzwonili co to i po co !

    Ogólnie robi to wszystko fajne wrażenie i jest dużo szybciej niż na Synology. Ale o tym już w innej kolejnej bajce.
     
  16. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ad1
    Jak DLNA to plex lub serviio. Ustawisz sobie co będziesz chciał.
    Ad2
    SSH jako admin i:
    Kod (Bash):
    1. usermod -L nazwauzytkownika
    Ad3
    Qsync->uzytkownicy->lista wszystkich użytkowników-> wyłącz ptaszka dla tych co mają być wyłączeni


    EDIT
    Hola, hola, masz chyba Qnapa z HDMI więc po co ci DLNA ? Wpinasz kabel i odpalasz XBMC
     
  17. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zainstaluj Twonky z AppCenter! Jest o niebo lepsze od tego wbudowanego

    PS Nowa wersja firmware'u dodaje więcej funkcji :p
     
  18. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    O dzięki
    odpowiedzi rzeczowe za które dziękuję,
    1. Jasne dziękuję dzisiaj poeksperymentuję.
    2. Się zrobi, taka funkcja w Synology była pod interface graficznym także w Windowsach jako podstawowa jest pod "klikiem"
    3. W Qsync już wczoraj odhaczyłem kogo trzeba ale ikona programu i tak widnieje na ich pulpitach ale może tak ma być.

    Edit - tak jak napisałem drugi TV w oddzielnym pokoju łączy się po LAN stąd potrzeba DLNA.
    --- Połączono posty, 17 Grudzień 2014, Data oryginalnego postu: 17 Grudzień 2014 ---
    pigers B-)taki mam plan na dzisiejszy wieczór.
    New firmware przynajmniej z dostępnych w automacie zassałem i położyłem na NAS.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  20. Ramzes5
    Offline

    Ramzes5 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Może z Betą na razie przynajmniej spasuje najpierw łokciami porozpycham się w Qnapku aby mi luźniej było.
    Muszę bajki w sieci domowej uruchomić.
    Ale w niedalekiej przyszłości jak najbardziej chętny będę do testów.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.