Rozwiązany FTP - brak dostępu do serwera TS-453Pro

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika Flashman, 21 Luty 2015.

Ładowanie...
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to ze QNAP nie mam statycznego adresu jest zbrodnią samą w sobie !
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ...miałem kiedyś na statyku poprzednią kanapę, powodowało to czasem problemy z odnajdywaniem go w sieci lokalnej (tylko po IP LAN, po nazwie nie był widoczny - temat też wałkowany swego czasu na forum), wracając do wątku: ustawiłem na sztywno tylko na LAN1 - 192.168.1.150 - podpiąłem bezpośrednio pod router, wszystko inne odcięte (wifi też), FTP po LANie nadal się nie zgłasza, z zewnątrz - tym bardziej. Mam zacząć kląć, kopać i gryźć czy stuknąć się w łeb?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    rozwiązanie od szwagra:
    wypić trzy piwa i robić :D
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zaloguj się po PuTTY do serwera i wydaj komendę:
    Kod (Bash):
    1. telnet localhost PORT
    Pod port podstaw numer portu ftp.
    Np.:
    Kod (Bash):
    1. telnet localhost 21
    Wynik powinien wyglądać tak:
    Kod (Text):
    1. 220 NASFTPD Turbo station 1.3.2e Server (ProFTPD) [127.0.0.1]
    Zamknij Telnet: CTRL+Z i: killall -9 telnet

    Wykonaj jeszcze polecenie:
    Kod (Bash):
    1. lsof -i :PORT
    Pod PORT podstaw numer portu ftp.
    Przykład:
    Kod (Bash):
    1. lsof -i :21
    Przykładowy wynik:
    Kod (Text):
    1. COMMAND  PID  USER   FD   TYPE   DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
    2. proftpd 5876 guest    0u  IPv4 45250978      0t0  TCP *:21 (LISTEN)
    Alternatywnie:
    Kod (Bash):
    1. netstat -al 2>/dev/null | grep PORT
    Pod PORT podstaw numer portu ftp.
    Przykład:
    Kod (Bash):
    1. netstat -al 2>/dev/null | grep 21
    Przykładowy wynik:
    Kod (Text):
    1. tcp        0      0 *:21                    *:*                     LISTEN
     
  5. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no to dupa:
    telnet: Unable to connect to remote host (127.0.0.1): Connection refused
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zainstaluj TeamViewer i przygotuj przeglądarkę zalogowaną do panelu zarządzania serwerem QNAP oraz zaloguj się za pomocą PuTTY do serwera NAS.
    Na prywatną konwersację, którą rozpocząłem z Tobą napisz mi kod.
    --- Połączono posty, 22 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 22 Luty 2015 ---
    Wstępnie:
    Kod (Bash):
    1. dmesg | tail -n 5
    Kod (Text):
    1. [ 7716.414936] proftpd[16655]: segfault at 0 ip 00000000f6f8cb9c sp 00000000ffb5c57c error 4 in libc-2.6.1.so[f6f35000+12e000]
    2. [ 7747.321108] proftpd[16905]: segfault at 0 ip 00000000f6f92b9c sp 00000000ffd2863c error 4 in libc-2.6.1.so[f6f3b000+12e000]
    3. [ 7778.229254] proftpd[17127]: segfault at 0 ip 00000000f6f42b9c sp 00000000ffc9b52c error 4 in libc-2.6.1.so[f6eeb000+12e000]
    4. [ 7809.137814] proftpd[17633]: segfault at 0 ip 00000000f6fa7b9c sp 00000000ffdd760c error 4 in libc-2.6.1.so[f6f50000+12e000]
    5. [ 7840.044978] proftpd[17859]: segfault at 0 ip 00000000f6f8cb9c sp 00000000ffaa62fc error 4 in libc-2.6.1.so[f6f35000+12e000]
    Kod (Bash):
    1. ldconfig -v 2>/dev/null | grep libc-2.6
    Kod (Text):
    1.         libc.so.6 -> libc-2.6.1.so
    Kod (Bash):
    1. ldd -r /usr/local/sbin/proftpd | grep libc
    Kod (Text):
    1.         libcrypt.so.1 => /lib/libcrypt.so.1 (0xf75fd000)
    2.         libcrypto.so.1.0.0 => /usr/lib/libcrypto.so.1.0.0 (0xf71ea000)
    3.         libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xf6fdc000)
     
  7. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Stan na dziś wygląd tak:
    1. downgrade do wersji 4.1.1. 1101 nie zmienił sytuacji - FTP nadal niedostępny
    2. za radą Wielebnego Mariusza Silasa (nieoceniony w dogłębnym badaniu tematu) wyłączyłem wszystkie usługi (system na minimum, aktywne tylko Optware) - w tej konfiguracji FTP lokalnie się odezwał!
    3. kolejno włączałem poszczególne usługi i sprawdzałem, jak zachowuje się FTP; wywalił się w momencie odpalenia surveillance station...
    4. FTP lokalnie działa, otwarta zostaje sprawa konfiga dla dostępu z zewnątrz, myślę, że w oparciu o wcześniejsze wskazówki powinno być już z górki...
    --- Połączono posty, 23 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 23 Luty 2015 ---
    ...no przyznam się, że nie idzie mi to przekierowanie portów DATA... w logach łączenie do FTPa niby przebiega poprawnie ale podczas łączenia mieli strasznie długo, żeby wywalić komunikat o "braku odebranych danych..."
    Forwadring na routerze mam ustawiony jak na screenach:
     

    Załączone pliki:

    • Face Palm Face Palm x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Optymistyczne Optymistyczne x 1
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    FTP Data ma być przekierowane z zakresu na zakres a nie na pojedynczy port.
    Po drugie po co Ci 10tys. portów na FTP Data? Daj zakres od 39500 do 41500.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ...i tego było potrzeba, na zasmażkę! Jest wszystko cacy, nawet bez ustawienia "odpowiadaj zewnętrznym IP..."
    W zasadzie temat kwalifikuje się do zamknięcia jako rozwiązany, dlaczego jednak usługa surveillance station siała po systemie i rozwalała FTPa - tego chyba nie dojdziemy. Nie wiem, czy instalować na nowo i wtedy sprawdzić...
    Mariuszu, uszanowanie i ukłony do ziemi za nieocenioną pomoc. Jestem Twoim dłużnikiem!:Hello:
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.