Rozwiązany Jak dołożyć drugi dysk bez kasowania danych?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Turlogh, 17 Maj 2014.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie może tak być że system sam z siebie skasował dane - jest to nie dopuszczalne i karane rozszczelaniem przez @katus
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    poka screeny z FileManagera
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014 ---
    ciasteczko można dać - piwo postawić - same lizaki, co my cukierkowe potworki ? :D

    człowiek nie wielbład - napić się musi , prawda zielony ?
     
    • Piwo Piwo x 1
  2. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Spoko, jestem tutaj nowy, załapujępowoli oco chodzi. Proszę bardzo
    Z czego chcesz ten screen dokładnie. pa polski gawariot
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czytaj PW :p

    chce zobaczyć co zostało wrzucone do tego nowego dysku
     
  4. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Wszystko pięknie i ładnie się poustawiało więc jest fajnie. Mam tylko pytanko. Konkretnie dwa pytania.
    1. W jaki sposób następuje zapełnianie się dysków? Pierwszy do końca i dopiero drugi? Pytam, ponieważ chciałbym zlikwidować to ostrzeżenie o braku miejsca na dysku.
    2. Czy i jak można przerzucać pliki między dwoma dyskami? W file station nie udało mi się znaleźć możliwości wklejenia czegoś z dysku 1 do 2.
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @kaktus@kaktus : teach us! newbies !
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    strzelam że na drugim dysku trzeba stworzyć coś żeby można było coś przekleić - dlatego prosze o passy żebym mógł to zweryfikować
     
  6. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Przy tworzeniu udziałów podaj swoją lokalizację. Poprzedź ten krok utworzeniem katalogu w nowej lokalizacji, który wskażesz później.
    Ewentualnie naucz się robić linki.
     
  7. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Ok, ale oczy mi się już kleją więc zostawimy to do ju..., na zaś :) Dziękuję Ci Kaktus i Tobie Pigers za porady, cieszę się że z moją pomocą odkryliśmy nowe możliwości qnapa i dobrej nocki życzę.
     
  8. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    ??
    Nowe?
    :Hello:
     
  9. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    No nie nowe, źle się wyraziłem. Chodziło mi o to że trochę ryzykowałem klikając na "dalej" bo jednoznacznej odpowiedzi nie było, a Pigers wręcz napisał że wszystko się usunie :)
    A co do kolejnych pytań to nie wiem jak zapisywać coś na dysku 2. Kaktus ja dobrze zrozumiałem że dowiązania to tak jakby kilka adresów określających jeną pozycję? Jeżeli tak, to jak to może mi pomóc w moim problemie? Jeżeli już to wolałbym raczej żeby był jeden adres który udostępnia mi np: zdjęcia zapisane na dysku 1 jak i 2.
     
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Pigers dużo gada .... dodatkowo miał na myśli inną funkcjonalność o czym też Ci powiedziałem ... i w tamtym wypadku było by inaczej z danymi.
    Jakbyś od początku uważał co piszę to byś nie miał wątpliwości ;)

    Na nowym dysku robisz nowy katalog,
    możesz utworzyć nowy zasób sieciowy ze wskazaniem nowej lokalizacji (nowy katalog na nowym dysku). Już o tym pisałem.
    Inną możliwością są linki. Chymmmm dla ułatwienia porównałbym ich funkcjonalność do skrótów w Windows, które pewno znasz ...
     
  11. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Kaktus jestem w szoku że też już/jeszcze? nie spisz :)
    Wybacz mi moją ignorancję, ale jak zrobić katalog na nowym dysku?
     
  12. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    HeHe zdążyłem się już wyspać.

    Chyba przyszła pora abyś zaprzyjaźnił się z PuTTY i ze strukturą na dyskach. Wszystko wyczytasz na forum. Poszukaj o PuTTY i o MC (midnajt commander) będzie Ci łatwiej. Dostęp do nowej przestrzeni uzyskasz przez /share/HDB_DATA. Natomiast dostęp do zawartości pierwszego dysku przez /share/HDA_DATA
     
  13. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    no to pięknie..... Ale dziękuję, na razie jednak nie mam natchnienia żeby to ogarniać :)
    godz później......
    po raz pierwszy w życiu zalogowałem się przez program PuTTY, zainstalowałem nawet mc :)
    Ale jak mogę teraz dodać katalog na drugim dysku? Poradzi ktoś gdzie w PuTTY znajdę te dyski?
    --- Połączono posty, 19 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    Czy mógłby mi ktoś poradzić jak mogę "dopisać" ten drugi dysk do serwera żeby można było "widzieć" go w file station?
    Próbowałem przez PuTTY i MC ale wyświetla się taki ekran na którym nie ma wyszczególnionego nawet tego pierwszego dysku z katalogami na nim.Pewnie nie znam właściwych komend i nie mogę tego rozkminić, a szukałem cały dzień wczoraj na forum.
     
    • Ciastko Ciastko x 1
  14. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    File Station pokazuje udziały. Dodałeś już jakąś nową lokalizację do udziałów sieciowych?
     
    • Piwo Piwo x 1
  15. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Nie dodałem. Nie mogę nigdzie znaleźć tego dysku żeby na nim cokolwiek zaznaczyć i dodać.
     
  16. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    • Piwo Piwo x 1
  17. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Już poustawiałem i pięknie sobie rozrzucam pliki wg swojego widzimisię. Dziękuję Wam Kaktus i Pigers. Temat do zamknięcia jeżeli o mnie chodzi.
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.