Jak zainstalować paczki ikp? na TS-509

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika esk, 31 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. esk
    Offline

    esk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2008
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nic nie sciagaj
    poprostu daj polecenie:

    Kod (Text):
    1. # ipkg install mc
    paczka zostanie pobrana automatycznie
    o ile Optware poprawnie sie zainstalowalo
     
  3. esk
    Offline

    esk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2008
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok tylko ze pociagnal z unstable w jakim pliku sa wpisane zrodla? skad ma brac paczki
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    tak jest zapisane w confie...
    ale poki co wszystki epaczki unstable=stable
     
  5. corvus
    Offline

    corvus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    czy moze mi ktos wyjasnic jak instalowac ikpg?
    trzeba wejsc na wejsc na konsole?
    jezeli tak, to jak to zrobic?

    zainstalowalem przez interjfejs www paczke Optware IPKG
    i pojawiła mi sie w interfejsie www ikonka

    jak dalej sie do tego zabrac
    bo chciałbym vlc zainstalowac na qnapie
    i jeszcze pytanie, jaki jest linux w qnapie, bo na stronie vlc jest kilka dystrybucji

    dzieki i pozdrawiam
     
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Paczki instalujesz zalogowany na SSH. Po zainstalowaniu Optware włączasz go lub lepiej restart QNAP'a. Potem konsola
    Kod (Text):
    1. ipkg update
    - pociągnie repo z sieci, następnie dla przykładu
    Kod (Text):
    1. ipkg install mc
    . Nie wiem czy VLC jest w repo dla QNAP'a a nie mam teraz za bardzo jak sprawdzić. wpisz
    Kod (Text):
    1. ipkg list|grep vlc
    to zobaczysz czy jest.
     
  7. corvus
    Offline

    corvus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sciagnalem PuTTY
    zalogowalem sie
    zainstalowalem vlc
    :)

    co dalej z tym zrobic?
    jak wogole to uruchomic
    na kompie właczałem to jako
    "C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe" --intf wxwin --extraintf=http
    zeby widzialy inne urządzenia dla przykładu tuner satelitarny
    a jak to zrobic w linuksie?

    dzieki i pozdrawiam
     
  8. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Binarkę VLC zgodnie ze schematem zastosowanym w QNAP'ie znajdziesz zapewne w
    Kod (Text):
    1. /opt/bin
    . Zapewne wywołując binarke VLC z parametrem
    Kod (Text):
    1. --help
    otrzymasz listę parametrów, którem możesz przesłać do VLC, Żeby widział tuner satelitarny (pewnie na USB) trzeba go podłączyć, lecz wątpę, żeby obsługa tego typu urządzeń była zaimplementowana w kernelu. Jeśli jednak uparcie dążysz do celu to zawi Cie instalacja na QNAP'ie Debiana. Uwaga Debian to nie Windows...
     
  9. corvus
    Offline

    corvus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hej,

    niestety sobie nie poradziłem z tym vlc,
    ale udało mi się w końcu Twonky uruchomić
    mam pytanko, jak się odinstalowuje program, np. vlc?

    pozdr
     
  10. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    W wyniku polcecnie
    Kod (Text):
    1. ipkg --help
    bez problemu znajdziesz:
    Kod (Text):
    1.  
    2. Package Manipulation:
    3.      ....
    4.      remove <pkg|regexp>     Remove package <pkg|packages following regexp>
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.