Pomoc Ma ktos produkcyjnie uruchomiony jakiś system OP. na virtualization station?

Dyskusja w 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' rozpoczęta przez użytkownika sq1hma, 5 Październik 2015.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Na 99% to wina niekompatybilnej pamięci RAM, dzisiaj potwierdzę to na 100%.
     
  2. sq1hma
    Offline

    sq1hma Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Październik 2015
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Pytanie jest jedno, dlaczego bez roli ActovDirectory i DomainCenter działało bardzo dobrze a podczas instalacji tych ról w pewnym momencie wydajność osiąga 1Mbit/s w zapisie.
    --- Połączono posty, 13 Październik 2015, Data oryginalnego postu: 13 Październik 2015 ---
    Z tego co wiem to wywalili 2x4 i włożyli 2x8
    Czy jakby było tak jak piszesz, brak kompatybilności to czy nie działo by to się za każdym razem, bez względu na system i co na nim zainstalujesz ?
    Według mnie jak nie ma kompatybilności to było by to na każdym systemie.

    Tak naprawdę sam sobie nie mogę tego wytłumaczyć, tym bardziej że u Ciebie to działa, różnica platformy nie wielka, ale .......?

    Można zgonić na pamięć, na dyski, na kontroler, na zaduch w moim domu, na 2 litry (beer) ,ale jak to wytłumaczyć że bez AD i DC to działało idealnie aż się posikałem bo takiej wydajności nie mam na swoim serwerze z kontrolerem Intela za 3800zł z Xenserver.
    Dodam że skopiowałem obraz tej samej problematycznej maszyny na xenserwer i po zaimportowaniu bez problemu działa i testuje do dziś.

    To wszystko wina PO !!!! :)
    --- Połączono posty, 13 Październik 2015 ---
    P.S
    Tak co mnie jeszcze męczy to to że podczas instalacji AD instalują się role storage, obsługi dysków, robienia z nimi czego tylko dusza zapragnie czy to czasem nie miało wpływu, wiem bez sensu ale..... ?
     
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Jednak to nie kwestia RAM, a ustawienia storage pool, ja na moim jednym dysku miałem statyczny wolumin, ty miałeś wolumin z thin provisioning i stąd te problemy. Do momentu, gdy dla VM masz na stałe przypisaną przestrzeń wydajność jest ok, ale jak tylko zabraknie przestrzeni i QNAP musi ją dynamicznie alokować z ogólnej puli to wtedy wydajność spada.
    Dlaczego problem występował przy AD, a przed instalacją nie, pewnie dlatego, że doinstalowanie tych dodatków zajęło sporo miejsca na dysku, przed instalacją było go więcej, co za tym idzie pliki, które kopiowałeś mieściły się na statycznej przestrzeni i nie było potrzeby uruchamiania dynamicznej alokacji. To też tłumaczy dlaczego problem występuje tylko z zapisem z NAS do VM, bo w drugą stronę śmiga, aż miło.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie ma żadnego problemu z wirtualizacją. Wystarczy utworzyć poprawnie wolumin i poczytać instrukcję.
    Wiesz handlowcy są handlowcami. Jak masz ochotę to pomogę Ci rozwiązać problem i wspólnie skonfigurować tak serwer abyś widział naprawdę mocne osiągi :)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  5. sq1hma
    Offline

    sq1hma Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Październik 2015
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ale to już po temacie, Mariusz ja już zarzuciłem ten temat, ale będę wracał do tematu bo i tak muszę kupić 2 urządzenia tylko już nie pod virtualizację, no może kiedyś ponownie się nad tym pochylę.
     
  6. carles
    Offline

    carles Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    31
    Miejscowość:
    Bydgosz, Wroclaw, EPWS
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53 802.11n
    Cześć czy mógłbyś mi pomóc najlepiej skonfigurować moją wirtualną maszynę

    Planuje postawić domowego SharePointa na moim TS-453Pro z 16GB pamięci RAM.
    Aktualnie mam 2 dyski WD RED po 4TB każdy na dane (rodzinne zdjęcia i filmy) oraz 2 dyski SSD na których planuje postawić SharePointa.

    Plan jest taki żeby na 1 SSD postawić wirtualną maszynę a 2 służył jako pamięć Cache dla tego pierwszego. Jaki to skonfigurować żeby uzyskać jak najlepszą wydajność.
    Dodam że udało już mi się wszystko zainstalować ale wydajność jak odalałem strony była dosć kiepska. Może uda się to jakoś polepszyć?

    Na wirtualce będzie stał Win 2012 R2 + SQL Server 2012 + SharePoint Server 2013.

    Pozdrawiam,
     
  7. sq1hma
    Offline

    sq1hma Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Październik 2015
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    TeS453 Pro, ma ten sam problem z ws2012r2, chyba ze nie zainstalujesz roli AD bo wtedy działa przyzwoicie.
    Osiągi są tragicznie jak zapełni sie bufor RAM!
     
  8. carles
    Offline

    carles Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    31
    Miejscowość:
    Bydgosz, Wroclaw, EPWS
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x53 802.11n
    Ponawiam moje pytanie czy mógłby mi ktoś rozpisać jak założyć partycje żeby to wszystko hulało?
     
  9. sq1hma
    Offline

    sq1hma Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Październik 2015
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:40
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Tu nie chodzi o partycje, rodzaj RAID itp. jest coś w ws2012r2 z którym sobie virtualizacja qnap, nie radzi, podobnie iSCSI podłączane do fizycznego serwera tez nie działa !
    Straciłem czas i trochę nerwów z dystrybutorem i tyle.
     
    • Lizak Lizak x 1
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.