Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witaj, to chyba nie będzie takie proste bo chyba podałeś za mało informacji. Wnioskuje że Funbox ma dostęp do internetu. A TP-Link co udostepnia dla QNAPA ? Czy w Funboksie masz włączony protokół UPnP ? Czy w TP-Linku masz włączony czy wyłączyłeś ? Czy interfejs QNAPA podłączony do TP-Linka dostaje IP z DHCP czy z masz przypisane na stałe ? Czy tam jest wpisana brama ?
     
  2. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    FunBox pełni rolę modemu a TP-LINK routera i i on rozdaje adresy. Tu i Tu włączone UPnP. Przez oba serwisy mogę połączyć się z QNAPem. W TP-LINKU adres dla QNAPa jest przypisany na stałe w FunBoxie również.
     
  3. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Moim zdaniem coś mi tu nie gra i masz podwójny NAT. Funbox ma PUBLICZNE IP. Wiec do niego powinien być wpięty NAS i w funboksie przekierowany port. Jezeli masz taka sytuacje ze Funbox daje jakies wewnetrzne IP TP-Linkowi , a nastepnie TP-Link ma jeszcze swoja wewnetrzna siec to nie ma szans by to dzialalo. Chyba ze FunBox pelni role mostu i daje TP-Linkowi publiczny IP ?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to ja do tego schemat sieci poprosze razem z adresacją, wygląda to na podwójny nat
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Pigers, czy możesz innymi słowami powiedzieć w czym, rzecz - bo próbuję to rozszyfrować, ale rozkłdam ręce.
    Myślałem, że łącząc się przez VPN jestem podłączony do LAN(w tym przypadku domowego).
    Czyli wpisując 192.168.0.1 wchodzę na ruter 192.168.0.17 na NASa itd.
    Teraz widzę, że ani to ani nawet nie mam połączenia z internetem gdy VPN jest połączonyz poza LAN.
    błagam o łopatologię.
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @Nik_t@Nik_t
    upload_2017-11-16_12-28-44.

    wpisz adres VPN QNAPa bedac podlaczonym za pomoca VPNu (a nie nazwe tak jak jestes w domu) - adres ten to PRZEWAŻNIE początek adresu IP VPNa 10.x.x.1
    który masz podany w QVPN.
     
  7. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Alleluja :] Za blisko stałem aby to zobaczyć, a logikę zastąpiła frustracja. Dzięks.

    Nie działał Internet (w komórce lub lapku wpiętym z VPN z zewnętrznej sieci). Teraz zaczął hulać.
    Stąd pytanie aby zrozumieć zasadę - Nie działało, bo: Clip.
    A- wybrany interfejs był na sztywno Eth1. Po ponownym uruchomieniu VM przestawiło się na auto?
    B - było zaznaczone - aby używać tego połączenia jako bramy domyślnej?
    C - inny powód
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie wiem - szklana kula się stłukła
     
  9. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    FunBox - adres 192.168.1.2 rozsyła DHCP od 192.168.1.3 - 192.168.1.99 (1.10 dla TP-LINKA, 1.9 dla QNAP - statyczny)
    TP-LINK brama 192.168.0.1, DHCP od 192.168.1.100 - 192.168.0.199 (0.188 dla QNAP statyczny.

    Sieć pracuje w iPv6.
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ipv6 ? a to nie pomoge - cya
     
  11. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  12. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Masz podwójnego nata. Skoro masz podsieć 192.168.1.0 na Funboksie a w niej TP-Link ktory tworzy 192.168.0.0. Zlikwiduj tego TP-Linka przeciez to jest dublowanie funkcji Funboksa a wtedy wszystko Ci zacznie chulać.
     
  13. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tylko, że każde urządzenie podłączone jest do TP-LINKA,w Funboksie mam wyłączone WiFI.
     
  14. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    No to włącz WIFI w Funboksie i zlikwiduj TP-Linka. Musisz zrozumieć, że każde urządzenie podłączone do TP-Linka jest za podwójnym NATEM. Pakiet leci z internetu do Funboksa, potem leci na wewnetrzny adres TP-Linka w sieci Funboksa, a potem na jeszcze jeden wewnetrzny adres w sieci TP-Linka. Wątpie, żebyś przekierował z sukcesem porty w takiej konfiguracji. Ewentualnie zrób inny patent. Zrób z TP-Linka tylko zwykły Access Point do Wi-Fi.

    Przykładowe rozwiązanie problemu:

    1. Ustal IP Funboksa np na 192.168.1.1
    2. Ustal stałe IP TP-Linka na 192.168.1.254
    3. Spinasz Kablem Funboksa i TP-Linka portami LAN (nie uzywasz WAN w TP-Linku)
    4. Na TP-Linku ustawiasz tryb Access Point (o ile taki masz w swoim sofcie)
    5. Na Funboksie ustawiasz DHCP na zakres 192.168.1.100 do 199.
    6. Nas dobrze jak byś ustawił na stałe np 192.168.1.2
    7. Na TP-Linku ustawiasz parametry Wi-Fi ale NIE WŁĄCZASZ DHCP bo tą rolę dla tej sieci pełni Funboks.
    8. Na TP-Linku wyłączasz UPnP.
    9. Przekierowujesz porty na Funboksie do NAS i wszystko gra.

    W ten sposób masz Funboxa jako modem/router a TP Link jako Access Point dla Wifi i wszystko działa w jednej podsieci.
     
  15. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Access Pointa nie zrobię bo Archer C2600 nie ma takiej opcji (przynajmniej nie mogę jej znaleźć) Czy włączając WiFI w Funboksie i podpinając tylko do niego QNAPa uzyskam efekt?
     
  16. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Efekt uzyskasz jak zlikwidujesz podwójny NAT. Jeżeli nie masz trybu Access Point to w panelu zarządzania TP-Linka to zrób tak:

    1. Ustal mu IP W SEKCJI LAN np 192.168.1.254 (żeby było z tej samej podsieci co Funboks)
    2. W sekcji WAN ustaw Dynamic IP i upewnij się, że masz komunikat WAN Port Unplugged.
    2. Podepnij Funboksa z TP-Linkiem portami LAN-LAN.
    3. W TP-Link wyłącz DHCP w sekcji LAN oraz w sekcji NAT Forwarding wyłącz UPnP.

    I masz już jedną podsieć. TP-Link jest access pointem. Funboks rozdaje adresy i zarzadza podsiecią. Każde urządzenie bez względu na to czy po kablu czy po Wifi będzie otrzymywało adres wewnetrzny od Funboksa dzieki czemu wystarczy przekierować w Funboksie porty do konkretnego urządzenia. Nas może być wpięty do Funboksa albo do TP-Linka bez różnicy pod warunkiem, że korzystasz z portów LAN.
     
  17. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niestety dalej występuje ten sam problem z QNAPem. 443 i 80.
     
  18. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    1. Czy QNAP jest podłączony tylko 1 interfejsem do Funboksa lub TP-Linka ?
    2. Czy w Funboksie masz włączone UPnP ?
    3. Czy w TP-Linku wyłączyłeś UPnP?
    4. Jeżeli dalej nie działa, to zrób przekierowanie ręcznie w Funboksie. Przekieruj port 443 oraz 80 na wewnętrzny adres QNAPA. Musi zaskoczyć.
     
  19. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    1. Tylko Do Funboksa,
    2. Tak,
    3. Tak,
    4. Wewnętrzny adres iP?
     
  20. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:11
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Tak. Jezeli qnap ma przypisany wewnetrzny adres np 192.168.1.10 to w funboksie przekierowujesz porty 443 i 80 na ten adres ip. Wtedy qnap bedzie osiagalny z zewnatrz na tych portach
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.