Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    866
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie rozumiem, piszesz że nie działa, ale działa i wolno?!

    Zobacz co masz tutaj:
    upload_2018-2-1_11-46-17.

    Zobacz czy masz w ogóle włączona usługę:
    upload_2018-2-1_11-44-20.

    A następnie czy masz udostępnione porty 8080:
    upload_2018-2-1_11-45-18.
    --- Połączono posty, 1 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 1 Luty 2018 ---
    Prędkość będzie taka jaki masz wysył. Domyślam się ze wolny najczęściej maks 10Mb.
     
  2. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Ip urządzenia 192.168.x.x Ip publiczne 77.65.81.x Przy łączności internetowej mam czerwony krzyżyk . Połączenie przez qlink działa natomiast wpisując adres x.myqnapcloud.com lub ip publiczne nie przekierowuje. Port 8080 otwarty. Prędkość łącza 250/25 więc nie jest najwolniejsze. Qlink nie jest wąskim gardłem który spowalnia przesyłlanie ?
     
  3. pawelson
    Offline

    pawelson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Porty portami, ale może masz jakiś firewall włączony w routerze który blokuje ruch przychodzący ? A port otwarty oznacza konkretnie co ? Bo on musi być przekierowany w routerze do tego konkretnego wewnętrznego IP.
     
  4. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Wszystko jasne. Dostawca internetu błędnie poinformował mnie mailowo że mam publiczne ip i dopiero kolejna interwencja wyjaśniła całą sytuację. Qnap działa i pod ip oraz pod adresem x.myqnapcloud.com. Qnapa używam do multimediów oraz przechowywania kopii danych. Do korzystania z kodi itd chce wykupić vpn. Czy warto wykupować vpn z stałym ip ? Kolejne pytanie. Czy dla zabezpieczenia połączenia z serwerem ma sens uruchamianie również serwera vpn na qnapie ? Czy lepiej po prostu wykupić ssl ?
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Po co ?

    Do czego ? Do samego Q czy do jakiejś konkretnej usługi na nim ?
     
  6. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Z tego co czytałem to warto wykupić vpn dla kodi żeby dostawca internetu nie rejestrował z jakich "zasobów" internetowych się korzysta. Chyba że się mylę? Chce zabezpieczyć qnapa żeby zminimalizować ryzyko ewentualnych włamań= wyciek danych.
     
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ciekawe kto będzie potem rejestrował Twoje dane ? Ktoś w Szwecji ? USA ? Holandi ? aa no i musisz mu jeszcze zapłacić za usługę :Dumny:

    ale skąd ten pomysł ? dane będą lecieć przez pół świat żebyś mógł sobie obejrzeć serial na KODIm ? bezsensu i małe bezpieczne ...

    Co w tym kodi chcesz zabezpieczyć tym VPNem ? Ludzie skąd wy bierzecie te pomysły ?

    Odłącz od prądu %-}

    postaw na samym Q serwer VPN, udostępnij port VPN na routerze (jak masz adres publiczny) i masz bezpieczny dostęp do NAS tylko za pomocą VPN 3:)
     
  8. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Wszystko czerpie z informacji na forach lub artykułach. Według użytkowników podłączenie vpn daje więcej źródłem do zasobów oraz minimalizuje ewentualne konsekwencje jeśli chodzi o korzystanie z tych zasobów. Ile w tym jest prawdy ? Są też przecież vpn w naszej okolicy. Rozumiem że według Ciebie to nic nie daje ? Oczywiście myślałem żeby też uruchomić vpn serwer ale wszystko zależy co z kodi itd.
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    szkoda Twojego czasu
     
  10. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Czyli reasumując według Ciebie korzystać z kodi z wtyczkami bez obaw a na podłączenie do qnapa skonfigurować vpn serwer?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    866
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Strony o Kodi w taki sposób sobie dorabiają np. kodi w pigułce do każdego swojego opisu np. oglądania TV po IPTV proponuje wykup VPN. Usługa się przydaje jak np. jesteś w Londynie a chcesz skorzystać z polskich wtyczek.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.