Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    podaj nazwę swojego ddnsa to się sprawdzi jak ruch leci od Ciebie ... a QOS jest przeważnie włączony ale NIE skonfigurowany
     
  2. taktlos
    Offline

    taktlos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Listopad 2015
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Szkoda mi nerwów przy moim 3Mb/s uploadzie.

    Ja u siebie jeszcze nie konfigurowałem "myQNAPcloud", ale zauważyłem, że QNAP otworzył/przekierował sobie kilka portów przez uPnP bez mojej wiedzy.
     
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to się nazywa konfiguracja urządzenia ;)
     
  4. taktlos
    Offline

    taktlos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Listopad 2015
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie przeklikałem się jeszcze przez to:

    cloud.

    I chyba wyszedłem z błędnego załozenia, że mi tu QNAP na routerze żadnych portów sam otwierać nie będzie.
    Co prawda świadomym byłem, że jest aktywna opcja uPnP na QNAP'ie i na routerze.
     
  5. Grzyboll
    Offline

    Grzyboll Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Witam wszystkich,
    czy ktoś może mi dokładnie wyjaśnić jak działa usługa CloudLink, mam na myśli aspekty techniczne, porty, protokoły przez które przechodzi komunikacja.

    Generalnie mam włączoną usługę Qsync i chcę synchronizować i udostępniać pliki z każdego miejsca bez bezpośredniego otwierania QNAPa na świat (tzn, port 443 zablokowany - więc usługa QNAP My DDNS wyłączona). Wyłączyłem również UPnP i forward wszystkich portów na routerze. Natomiast usługę CloudLink zostawiłem włączoną i synchronizacja nadal działa na Qsyncu przechodząc przez CloudLink.

    Wydaje mi się, że ze względu na zablokowanie bezpośredniego ruchu z Internetu QNAP jest bardziej bezpieczny, natomiast na ile bezpieczna jest usługa CloudLink?
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Na tyle ile zabezpiecza ją QNAP :)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. Grzyboll
    Offline

    Grzyboll Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    No tak, ale znacie szczegóły jak to działa? albo macie może dostęp do jakiś dokumentów - lubię wiedzieć jak coś czym się zajmuję działa. Szukałem i bardzo ciężko cokolwiek znaleźć w necie prócz marketingowego bełkotu. A wy generalnie otwieracie 443 ze świata do QNAPa np. do Qsynca? lub bezpośredniego dostępu do GUI?
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Pisz do QNAPa ale wątpię żeby Ci udostępnili takie informacje.

    Każdy otwiera co potrzebuje :p
     
  9. pol92
    Online

    pol92 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witajcie,
    od kilku dni walcze z dostaniem sie do QNAPa przez aplikacje mobilna (QfILE, VMOBILE, itp).
    W aplikacji wybierajac rodzaj polaczenia przez CloudLink mogę sie łaczyć (QFILE, QMANAGER), a przez myQNAPcloud nie działa (VMOBILE - nie obsluguje Cloudlink).

    Na routerze porty przekierowane zarowno przez UPnP jak i dodatkowo recznie.

    Czy zeby laczyc sie przez myQNAPCloud w aplikacji mobilnej trzeba miec publiczne IP ? Ktos na forum napisal ze bez publicznego IP udaje mu sie po myQNAPcloud.
    Jeśli nie trzeba miec publicznego ITP to co jeszcze moge sprawdzic?
    Ponizej kilka screenow z konfiguracji QNAPa i Routera. Co robie źle?

    cloudlink porty.PNG qnap podsumowanie.PNG qnap podsumowanie2.PNG router1.PNG router2.PNG

    Bardzo prosze o pomoc bo od kilku dni do 3-4 w nocy siedze i kombinuje.

    Pozdrawiam,
    Pol
     
  10. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Aby się połączyć z Managerem czy Qfile nie trzeba posiadać publicznego IP, nie trzeba również przekierowywać portów. Leci to tajwańskim tunelem z zawrotnymi prędkościami.
    Co do Vmobile to już sprawa wygląda inaczej. Ponieważ danych jest sporo nie puszczają tego do siebie, więc bez dostępu z adresem nieblokowanym nic nie zdziałasz.
    --- Połączono posty, 31 Styczeń 2016, Data oryginalnego postu: 31 Styczeń 2016 ---
    Ten adres co tam pokazałeś to pula Polkomtela. Masz u nich możliwość dokupić APN m2m lub pro.
     
  11. pol92
    Online

    pol92 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Bardzo dziekuje za odpowiedz, zmyliło mnie to, że ktos na forum w watku na temat Vmobile napisał ze nie ma publicznego IP a łączy sie przez QNAPCloud w Vmobile. Wiec uznalem ze aplikacja Vmobile nie potrzebuja publicznego IP tak jak Qget czy Qfile , ale Vmobile laczy sie za pomoca QNAPCloud a pozostale maja opcje przez QNAPLink czyli tunelem o ktorym pisales, zgadza sie? :)
     
  12. Matyjas
    Offline

    Matyjas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Luty 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-101/TS-201
    Ethernet:
    802.11n
    TS-101/TS-201 802.11n
    Jestem kompletnym laikiem w temacie. Jednak nie potrzebuję nie wiadomo jak zaawansowanych funkcji QNAPa, głównie dostęp zdalny jako magazyn zdjęć i filmów itp.

    Wcześniej przy logowaniu na myqnapcloud.com widziałem jako admin wszystkie foldery i pliki, ale po kliknięciu w moje urządzenie -> QTS Desktop wyskakiwał mi komunikat coś w stylu "brak wybranej usługi". Odpaliłem opcję UPnP w routerze, oraz zaznaczyłem w opcjach QTSa aktywną opcję DDNS.

    Po tej czynności wyżej, teraz, gdy próbuję logować się z innego miejsca przez internet, już nie wyskakuje mi ten komunikat o braku usługi, tylko próbuje się połączyć i wyskakuje komunikat "nie udało się nawiązać połączenia z urządzeniem". Dodam, że w myqnapcloud przez www loguję się normalnie jako admin i widzę zdalnie katalogi i pliki, ale nie uruchamia się ten QTS ze wszystkimi usługami typu galeria, download station i inne.

    Mam zmienne IP w domu, zwykły net z Multimedia Polska.

    Usługi NAS w opcjach myqnapcloud mam wszystkie ustawione jako prywatne, żadna nie ma zaznaczone "publikowane" - czy to może być przyczyna?
     
  13. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Przełącz - sprawdź i przetestuj. Nie zadziała ? Cofnij zmiane.
     
  14. Matyjas
    Offline

    Matyjas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Luty 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-101/TS-201
    Ethernet:
    802.11n
    TS-101/TS-201 802.11n
    Niestety... Zaznaczyłem wszystko - zarówno prywatny jak i publikowanie, generalnie wszystkie możliwe "ptaszki". Niżej zescrollowałem, było tam puste pole "Ustaw QNAPCloud acces code" to coś tam sobie wymyśliłem i wpisałem, niżej było okno z userami, to dodałem siebie (admin), poniżej tego obszaru był na czerwono komunikat, że nie skonfigurowano VPNa i tam odnośnik "kliknij tutaj", po kliknięciu pasek postępu, progress do końca, czerwony komunikat o VPNie zniknął. Zapisałem zmiany, wylogowałem. Laptop w rękę, przeglądarka, logowanie - to samo. Foldery widzę, ale jak klikam "QTS desktop" to kręci kółeczko loadingowe i po chwili komunikat, że nie udało się połączyć.
    Tam w tych opcjach w zakładce "Cloud Portal" został jeszcze na dole czerwony komunikat o nieskonfigurowanym SMTP, ale to dotyczy skrzynki pocztowej, kompletnie nie potrzebne mi to jest, więc nie ruszałem, chciałbym jedynie móc uzyskać dostęp zdalny przez przeglądarkę do Photo Station, Download Station i Music Station, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić :/
     
  15. Marcino24
    Offline

    Marcino24 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Marzec 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam zamiar kupic qnapa ts-251 i mam do was pytanie. Czy jeżeli mam wewnętrzne IP to czy za pomocą my qnap cloud będę się mógł połączyć z moim qnapem zdalnie?
     
  16. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W podstawowej funkcjonalności tak. Czyli zarządzanie oraz udostępnianie plików będzie działało.
    Oczywiście dużo wolniej niż w przypadku połączenia bezpośredniego po publicnzym IP.
     
  17. wiocha
    Offline

    wiocha Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    A jak będzie wyglądała funkcjonalność NAS-a w sytuacji jak mam przypisany adres wewnętrzny sieci do zewnętrznego. (NAT 1:1)
     
  18. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Co to jest "NAT 1:1"?
     
  19. kurasiek
    Offline

    kurasiek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    22:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    56 GbE
    TS-212 56 GbE
    mam problem na routerku nie moge odblokowac portu 80 pisze conflict
    jak mam go odblokowac

    dziekuje za pomoc
     
  20. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zmień port zarządzania routera

    Mapowanie zewnętrznego ip pod konkretny wewnętrzny IP.

    mobilnie
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. myqnapcloud jako admin

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.