How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ja też często tego nie robię ale teraz jestem ciekawy ile prądu pożera mój sprzęt więc muszę go na chwilę wyłączyć żeby watomierz podpiąć
    --- Połączono posty, 15 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 15 Luty 2014 ---
    po restarcie coś jest nie teges. ktoś wytłumaczy?



    debian.
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zmieniłeś uprawnienia plików.
     
  3. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    ok. dzięki za odpowiedź ale przyznam, że nie przybliża mnie ona do rozwiązania problemu. Nie wiem jak to naprawić.
     
  4. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Musisz zmienić uprawnienia plików i katalogów (w udziale debianowym) np poleceniem chmod - o tym też znajdziesz wiadomości na forum. ;)
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) Włączałeś zaawansowane uprawnienia folderów?
    2) Zainstaluj sobie mc i na wskazanych plikach z tego logu ujmij prawa dostępu dla grupy i świata oraz nadaj właściciela root dla użytkownika i grupy (pisze w logu)
    lub z konsoli:
    Kod (Bash):
    1. chown root:root /etc/ssh/...
    2. chmod 600 /etc/ssh/...
     
  6. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    ad.1. Tak, włączyłem zaawansowane uprawnienia folderów
    ad.2. noob question: co to jest mc?
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    How-To - Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

    Dla Debiana:
    Kod (Bash):
    1. apt-get update
    2. apt-get install mc
    3. mc
    Dla QNAP'a:
    How-To - QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić?

    Poświęć kiedyś godzinę i poprzeglądaj działy na forum - zwłaszcza te przypięte. Dużo znajdziesz tam informacji.
    Oh'Linux? Software hacking
     
  8. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    ad.1. czyli zaawansowane uprawnienia nie mogą być włączone. trochę słabo bo bardzo mi pasuje możliwość przypisywania uprawnień poszczególnym użytkownikom? jest na to inny "wygodny" sposób?
    Czy jak wyłączę zaawansowane uprawnienia to wszystko wróci do normy czy trzeba będzie grzebać dalej w prawach dostępu?
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dokładnie.

    Nie wiem, ale raczej nie ma.

    Projekt ten oddałem po 2/3 latach do użytku publicznego... Miał spełniać moje wymagania - czyli zwiększyć komfort i możliwości linuxa na QNAP'ie. A więc nie znam odpowiedzi na Twoje pytania, ale przypuszczam, że:
    Nie ma.
     
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Wyłączenie opcji nie przywróci poprzednich ustawień praw plików.

    SysOp mówi, że nie powinny bo się robią problemy, ale o ile będziesz sobie umiał z tymi problemami poradzić to opcja może zostać aktywna.
    Podpowiem Ci że kożystam z Debiana w QTS i mam aktywną tą opcję ... ;)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  11. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    a no tu jest problem, że niezbyt umiem sobie z tym poradzić bo moja styczność z linuxem zaczęła się wraz z kupnem qnapa. temat rzeka więc dużo muszę ogarnąć.
    w międzyczasie proszę o konkretne wskazówki jak pogodzić debiana z zaawansowanymi uprawnieniami folderów. w zamian stawiam piwa, w każdej ilości, teraz już mogę ;)
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Raczej nie znajdziesz tutaj konkretnego tutoriala. Czytaj komunikaty błędów :) I skorzystaj z tego co pisałem na temat uprawnień.
     
  13. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Sam bym tego lepiej nie ujął ...
    Czyli reasumując musisz polubić środowisko linux-owe, na dzień dobry nauczyć poruszać w nim. Zapoznać z zasadami funkcjonowania praw do plików i folderów, a potem ustawić, je według swoich upodobań/potrzeb. MC- > (midnajt commander) może na początek być pomocny, ale jak zdobędziesz podstawy, będzie Ci łatwiej. W każdym bądź razie dużo samodzielnej pracy przed Tobą. ;)
    Startuj bez MC, naucz się listować pliki i foldery ze szczegółową informacją.
     
  14. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    no dobra widzę, że łatwo nie będzie ale pls nie zostawiajcie mnie z tym samego.
    rozchodzi się głównie o prawa do dwóch plików:
    Kod (Text):
    1. ssh_host_rsa_key
    2. ssh_host_dsa_key
    ale: właścicielem jest admin i prawa zapisu oraz odczytu nadane są tylko właścicielowi, nie wygląda na to że te pliki otwarte są na świat. pewnie coś źle rozumuję
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  16. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    wniosek: prawa dostępu do tych plików powinny być 600 a są 100600, o to chodzi?
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie.
    Czy wyłączyłeś zaawansowane uprawnienia plików? Jeśli nie, to sobie odpuść bez znajomości podstaw linuxa. Niestety rozwiązanie jest zbyt indywidualne.
     
  18. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    teraz wyłączyłem, dalej jest to samo. dostaję info, że pliki mają uprawnienia 776. polecenie ls -l dla tych plików pokazuje mi
    Kod (Text):
    1. -rw-------
     
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Właściwie podałeś sobie rozwiązanie na tacy :)
    Teraz musisz tylko wykonać, ale musisz pamiętać że masz włączone zaawansowane prawa dostępu do pliku.
     
  20. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    22:22
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Silas twierdzi, że nie w tym rzecz.
    Na początek chciałbym wrócić do punktu wyjścia. Wyłączyłem zaawansowane uprawnienia ale wciąż otrzymuję komunikaty że pliki mają uprawnienia 776. Nie bardzo rozumiem dlaczego bo jak sprawdzam uprawnienia to podaje mi 600 (ms również)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.