Rozwiązany Powtarzające się powiadomienie The file system is not clean

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika puchatek2, 22 Wrzesień 2015.

Ładowanie...
  1. puchatek2
    Offline

    puchatek2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Legionowo
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Niestety nawet na ostatnim firmwarze z października jest to samo. Po restarcie pojawia się ten komunikat.
     
  2. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    885
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    05:47
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
  3. qiui
    Offline

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    161
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +41 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    U mnie na ts-121 taki komunikat leci jak przed restartem nie zdąży odnotować mi zasobu deb w natywnym Debianie
     
    • Piwo Piwo x 1
  4. mpp
    Offline

    mpp Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Luty 2014
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witam
    Posiadam TS-269L 2x2TB WD Red
    Postanowiłem dokonać upgrade na 4.2.0 (mam obecnie wgrany najnowszy build). Pojawił się problem z mirrorem. Po każdorazowym włączeniu qnap'a wywala mi błąd w logach że dane są niespójne i abym "check disk'a" włączył. Oczywiście to nic nie daje bo po sprawdzeniu przy ponownym włączeniu znów ten sam bład. Nigdy nie miałem takiego problemu na firmware 4.1.x. Stawiam, że to błąd tego firmawe 4.2.x. Zastanawiam się co robić ... zrobić backup wszystkich danych i od zera stawiać mirror czy robić downgrade co i tak w tym wypadku wskazane jest zabezpieczenie danych.
     
  5. puchatek2
    Offline

    puchatek2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Legionowo
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Ticket założony
    btw. a jak przeglądać inne tickety? da się? nie tylko moje.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 868
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie, to przecież naruszenie prywatności, chyba że dostaniesz linka bezpośrednio do ticketa ;)
     
  7. puchatek2
    Offline

    puchatek2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Legionowo
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    szkoda ze nie można przeglądać co inni zgłaszają - dawałoby to podgląd na sytuację co dzieje. Przecież jak im 100 osób zgłosi ten sam błąd to chyba mają problem:)
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 868
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tia - popatrz też na to od strony QNAPa - nie chciałbyś żeby KAŻDY , w tym konkurencja, mógł przeglądać zgłoszenia ?
     
  9. puchatek2
    Offline

    puchatek2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Legionowo
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    dostałem odpowiedź na ticketa:
    This is a known problem, and will be fixed in next release of 4.2.
    Thank you for your patience.
    No cóż poczekamy zobaczymy.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. rafko
    Offline

    rafko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    To samo z TS-269L - File System Is Not Clean
    Codzienne naprawianie przez manager pamięci nie przynosi skutku.
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 868
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ktoś zrobił ticketa i przyszła odpowiedź że wiedzą o tym, naprawią w następnym firmware.
     
  12. rafko
    Offline

    rafko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    W takim razie czekam i nie kombinuję :)
    --- Połączono posty, 21 Listopad 2015, Data oryginalnego postu: 16 Listopad 2015 ---
    Witam ponownie,
    wgrałem nowy firmware (niby usuwa moje problemy z NASem) v4.2.0 (2015-11-18)

    Po pierwszym restarcie,w czasie wgrywania oprogramowania problemu nie było ale następnego dnia jak QNAP wstał pojawiły się ponownie logi typu:
    The file system is not clean. It is suggested that you go to [Storage Manager] to run "Check File System"

    Może ktoś poradził sobie z tym problemem, przyznam że powoli sie zastanawiam nad ponwną konfiguracją RAID 1 może rzeczywiście wystepuje jakiś problem z pólą na macierzy.
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 868
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zgłosić dalej że problem dalej występuje.
     
  14. Shamman
    Offline

    Shamman Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    16 Marzec 2015
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Hoho, przed tym jak padł mój NAS, to też miałem kilka takich komunikatów. A jak u Ciebie?

    Wysłane z Mi Note LTE 64GB
     
  15. goauld501
    Offline

    goauld501 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    16 Marzec 2015
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Ja też mam ten sam problem.
     
  16. rafko
    Offline

    rafko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Problem nadal nie rozwiązany, staram się tego nie naprawiać, na razie QNAP działa.
    Dziwi mnie tylko fakt iż po około 12 godzinach od startu potrafi się przywiesić.
    Ma sporo procesów typu qtvagent i jeszcze kilka innych, które potrafią zajechać IO dysku.
    Procesor pracuje na 100% z czego około 50% to praca związana z dyskiem i operacjami na nim wykonywanymi.
    Nie jestem w stanie stwierdzić co się dzieje w tym momencie. Zawiesza się co drugi dzień a czasem raz za razem. Restart zwykle pomaga.

    Co do komunikatu związanego z dyskiem.
    Wydaje mi się, że ma to związek z błędnie rozpoznawanym stanem RAIDu albo QTS nie może sobie zapisać informacji, o stanie naprawy.
    Mój znajomy ma NASa, w którym problem nie występował i nagle pewnego dnia się pojawił i tak zostało.
    Zgłosił dzisiaj do supportu, nadal czekamy :)
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    File System is not clean może oznaczać, że któraś z aplikacji blokuje poprawne odmountowanie udziałów sieciowych.
    Z jakich aplikacji korzystasz?
     
  18. rafko
    Offline

    rafko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Mam odpalone:
    OpenSSH, DLNA (Beta), Repozytoria GIT, XBMC, PostgreSQL i reszta to chyba standard taki jak WebSerwer czy synchronizacja.
    Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia, otóż w procesach, w konsoli SSH widać bazę danych mysql.
    Mam zainstalowane MariaDB ale sam serwer jest wygaszony, natomiast jest jakiś proces mysql, który działa.
    Jak QNAP mi się przywiesi zrobię zrzut z pracujących aplikacji (około 40 procesów i każdy zużywa od 1 do 3 % CPU) + dwa qtvagent wskakują czasem na 17%
    Wtedy po około 10 minutach takiej pracy QNAPa, wszystko się zatrzymuje i pozostaje Magic Button (Hard Reset)
     
  19. mab83
    Offline

    mab83 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2014
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A nie masz czasem zainstalowanego Natywnego Debiana? U mnie ten problem zaczął się pojawiać po instalacji i znika gdy zostaje wyłączony, mam teraz TS-251 a wcześniej TS-219PII na obu miałem ten sam problem.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  20. rafko
    Offline

    rafko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    06:47
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Używam QTS 4.2 z 18 Listopada, najświeższy.
    Szczerze mówiąc zastanawiam się nad powrotem do 4.1.x tam wszystko działało stabilnie.
    Jeszcze coś. Mam włączoną synchronizację z telefonem plus dodatkowo korzystam z MyQnapCloud do połączeń zdalnych po SSH (dla połączeń stricte GIT)
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.