Rozwiązany Pytania początkującego

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika doodah007, 2 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    mam po odhaczać lan 2 z usług sieciowych, zarzadzania, serwera aplikacji??
     
  2. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:30
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No to żeś mu teraz podpowiedział. Powaliło cię całego nas-a do netu wystawiać
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Masz dwie opcje do wyboru:
    1. włączyć opcję enable Universal Plug and Play (UPNP) na routerze
    2. ręcznie zrobić Port Forwarding/Virtual Server na routerze
    Pamiętaj o jednym, udostępniając port SSH, WebManegment, czy SSL WebManement, potencjalnie wystawiasz swoje urządzenia na cel ataków.
    Pamiętaj żeby hasła były mocno, nigdy nikomu ich nie udostępniaj i nie chwal się tym że masz coś takiego.

    Udostępnij porty 8080 i 8081 na zewnątrz.

    Tak jak @avis@avis pisał: nie ustawiłeś sobie trybu działania kart sieciowych, @Silas Mariusz@Silas Mariusz pisał o nich (poszukaj hasła trunking), również o wymaganiach względem sprzętu (komputer, router,switch, kable).
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie, bo gateway z LAN1 (eth0) będzie bramą do net'u - a więc transfer będzie szedł po LAN1. Natomiast w sieci lokalnej będzie wykorzystywać LAN2.
     
  5. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:30
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    @pigers@pigers a ten drugi port to nie bedzie czasem 443??
    --- Połączono posty, 2 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2014 ---
    @Silas ale pamiętaj że masz do czynienia z osobą która ma niewielkie pojęcie (bez obrazy) więc może niech zastosuje najprostsze rozwiazanie czyli oba kabelki w router albo jeden w switch drugi w router (nie wiem jaka ma sieć) i niech sobie to w QTS usługami ureguluje i tyle. Bo zaraz będziesz zasady TCP IP tłumaczył :)
     
  6. ire335i
    Offline

    ire335i Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:30
    Oceny:
    +0 / 3 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    :hihihi:h i przypadkiem nie karz mu nasa wystawiac na zewnatrz bo sie przeziebi :hihihi: , ty jestes naprawde dobry -----------bez obrazy
     
    • Podetrzyj tyłek Podetrzyj tyłek x 1
  7. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n

    gdzie moge znalec jaki wiedzę na temat trunking
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:30
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ej ire335i, ale nie wiem o co do mnie pijesz skoro sam kazałeś wystawiac QNAP-a w DMZ
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie wykluczone , ale można to łatwo sprawdzić w samym QNAPie. W szukajke w QNAPa można wpisac upnp i w tabelce jest piękna rozpiska.
     
  10. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    ok dzieki
     
  11. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:30
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    własnie sprawdziłem i jeżeli chodzi o zarządzanie to są: 8080 i 443 stąd moje pytanie ;)
     
  12. ire335i
    Offline

    ire335i Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:30
    Oceny:
    +0 / 3 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    nie pije do twojej wiedzy tylko do tego ze to poczatkujacy wiec bez macenia dmz jest najprostrzy, pozatym takie wystawienie maszyny w jego przypadku niczemu nie szkodzi ,wez pod uwage ze to nas nie windows !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
     
  13. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:30
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No nie wiem ja ostatnio w swoim nowym QNAP-ie nie zmieniłem portu SSH na szczeście mam głupi zwyczaj ustawiania banowania adresów IP po kilku nieudanych próbach logowania i po jednym dniu nie mogłem odgruzować mojej skrzynki mailowej z powiadomień o nieudanych logowaniach. Wiec tym bardziej nowicjusz powinien jak najmniej portów otwierać a o DMZ to wogóle zapomnieć, a to że to nie windows to nie znaczy że jest w 100% bezpieczny
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Owca Owca x 1
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wiedza - Port Trunking
     
  15. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    DMZ - jeden komputer (host) działa z pominięciem firewalla i jest widoczny "tak jak go pan Bóg stworzył" w internecie.
    Jesteś pewien że chcesz to zrobić ? Jest bardzo niebezpieczne i niepolecane zwłaszcza początkującym.
     
  16. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    ok działa. dzieki
    --- Połączono posty, 2 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2014 ---
    lekcja kolejna jak moge dysk udostepnic w sieci??
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli rozwiązałeś problem DMZ'em to chociaż wywinduj w górę port SSH. I zabezpiecz udziały sieciowe przed gośćmi (Samba).
     
  18. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  19. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli zrobiłeś przekierowanie DMZ, to wystarczy, że ktoś wpisze w oknie adresu explorera \\Twoj_zewnetrzny_IP\ (np. \\88.50.234.7\) i będzie miał dostęp do udziałów sieciowych serwera
     
  20. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    skorzystałem z myQNAPcloud.
    --- Połączono posty, 2 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2014 ---
    lubie wyzwania oczywiscie ze w internecie :)
    ale moze rzeczywiscie to lekckja na jutzrejszy dzien
    bede jutro bardzo namolny
    pozdrawiam
    i dzieku za pomoc
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.