Rozwiązany QNAP TS-419P II - nie widzi macierzy RAID 0 z ważnymi zdjęciami

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Tokepit, 9 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak i nie. Dużo by tu tłumaczyć, ale jeśli korzystasz z konfiguracji RAID1 to tego typu rzeczy nie powinny mieć miejsca.

    Zawsze możesz zrobić kopie ustawień. Przywrócenie kopii zawsze przywróci ustawienia serwera.

    Nie.

    Tak naprawdę odbudujemy raid właściwie jednym poleceniem mdadm:
    Kod (Text):
    1. Usage:  mdadm --build device -chunk=X --level=Y --raid-devices=Z devices
    2.  
    3. This usage is similar to --create.  The difference is that it creates
    4. a legacy array without a superblock.  With these arrays there is no
    5. different between initially creating the array and subsequently
    6. assembling the array, except that hopefully there is useful data
    7. there in the second case.
    8.  
    9. The level may only be 0, raid0, or linear.
    10. All devices must be listed and the array will be started once complete.
    11. Options that are valid with --build (-B) are:
    12.   --bitmap=          : file to store/find bitmap information in.
    13.   --chunk=      -c   : chunk size of kibibytes
    14.   --rounding=        : rounding factor for linear array (==chunk size)
    15.   --level=      -l   : 0, raid0, or linear
    16.   --raid-devices= -n : number of active devices in array
    17.   --bitmap-chunk=    : bitmap chunksize in Kilobytes.
    18.   --delay=      -d   : bitmap update delay in seconds.
    A dokładniej:
    Kod (Bash):
    1. mdadm --build -c 64 -l 0 -n 2 /dev/md1 /dev/sdc3 /dev/sdd3
    No i oczywiście restartem. Po restarcie urzadzenia MD1 powinien być widoczny już przez interfejs. Wtedy będzie wystarczyło dać Check Now. Co do samych udziałów sieciowych - będą niedostępne. Będziesz musiał utworzyć je na nowo. Ale ich poprzednia zawartość będzie fizycznie na woluminie.
     
    Last edited: 12 Wrzesień 2013
  2. Tokepit
    Offline

    Tokepit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Czy po sklejeniu dysków 3/4 z powrotem w RAID0 NAS zobaczy na nim udział jaki był wcześniej? O co mi chodzi - otóż tam gdzie tworzyłem udziały (i gdzie domyślnie widać np, Multimedia, Download, Trash itp) tam tworząc udział "Piter" musiałem wybrać, że tworze go na woluminie paskowym (czyli na RAID0 z dysków 3/4). Potem w tym udziale potworzyłem foldery i powrzucałem do nich dane. Czy ten udział "Piter" automatycznie "wskoczy" mi po odbudowaniu RAID0?
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie.
    Ponieważ informacje na jego temat były zapisane w woluminie, który "zdemontowałeś".

    Ale tym nie ma co się martwić. Ponieważ dane - ten folder dalej fizycznie będzie istniał na dysku.
    Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie dla Ciebie zainstalowanie Optware z App Center. Następnie z konsoli "mc", które pomoże Ci eksplorować wolumin
    Kod (Bash):
    1. ipkg install mc
    2. mc -c
     
  4. Tokepit
    Offline

    Tokepit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Chyba mi odpowiedziałeś zanim zadałem pytanie :). Czyli, po odbudowie RAID0, wchodzę w działkę zarządzania udziałami, tworze udział "Piter" ma woluminie 3/4 i po jego utworzeniu "nagle" zobaczę z otoczenia sieciowego wszystkie foldery jakie tam umieściłem?
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tworzysz udział, ale wybierasz, że chcesz podać lokalizacje udziału ręcznie. I nagle będzie oświecenie bo zobaczysz już istniejące wcześniej katalogi.
    Ale chwila... o ile odzyskami raid'a. Ja nie mam pewności co do tego polecenia mdadm ;)

    @rithienrithien ma doświadczenie w raid'ach itp.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie powinno byc -c 64 ??
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Powinno :p
    Thx - zmieniam w postach
     
  8. Tokepit
    Offline

    Tokepit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Witam,
    Nie wiem jak to się stało ale dziś przy wyłączonym QNAPie wsadziłem dyski do zatok 3/4, odpaliłem NASa i zobaczył RAIDa w 3/4 !!!!! Utworzyłem udziały, które były na tym wolumenie i system spokojnie odnalazł ich treści :)
    Mam jednak jeszcze jedno pytanie - odtworzyłem 2 udziały a czy jest możliwość w jakiś sposób sprawdzić czy np. na tym RAIDzie znajdują się jeszcze udziały, których nie odtworzyłem (bo np. zapomniałem, że utworzyłam takowy?)
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    najprościej wejść za pomocą PuTTY w \share\"twój fajny raid 0"\ i obejrzeć katalogi tam.
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jak status tej sprawy? Rozwiązałeś?
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale
    Tokepit
    raz wypowiada się jak kobieta a raz jak mężczyzna ;)
     
  12. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    pigers za dużo gandzi :) zażyłeś, i dookoła widzisz (.) (.)
    :D
     
  13. Tokepit
    Offline

    Tokepit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Hej,
    Tak. po tym jak NAS zobaczył RAIDa utworzyłem udziały i wszystkie pliki zostały zobaczone. Nie wiem czemu wcześniej NAS nie widział RAIDa...

    Nie udało mi się zrobic tego:
    najprościej wejść za pomocą PuTTY w \share\"twój fajny raid 0"\ i obejrzeć katalogi tam.
    bo "mój fajny raid 0" nie ma nazwy - generalnie nie znam PuTTY i za cienki jestem nawet na tak (chyba) prostą komendę
    --- Połączono posty, 16 Wrzesień 2013, Data oryginalnego postu: 16 Wrzesień 2013 ---
    SERIO? kurcze niezauważylem...
     
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.