Rozwiązany [RAID6 Disk Volume: Drive 1 2 3 4 5 6 7 Hot Spare Disk: 8] Examination failed.

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika stabit, 4 Styczeń 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie. Wszystkie dyski muszą być podłączone jednocześnie.

    Nie widzę takiej potrzeby...
     
  2. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    1.
    Nie mam możliwości technicznych podłączenia wszystkich dysków jednocześnie do PC - więc realizacja odzyskiwania nie będzie możliwa.

    2.
    Więc sytuacja wydaje się bez wyjścia

    3. Nie mam pewności co do tego 4 tego dysku (?), może jednak przed recreate powtórzyć procedurę wymiany 4 dysku
    na świeży z półki sklepowej (inny producent - rozmiar ten sam) więc i pewność będzie większa że będzie dobry.

    4. Mogę również spróbować podmienić elektronikę na wcześniejszym dysku 4 więc jego zawartość będzie odpowiadała stanowi
    z przed awarii (o ile się uda uruchomić)

    Może trochę spekuluję, ale przed ostatecznym podjęciem decyzji o recreate chciałbym skonsultować jeszcze te propozycje / możliwości które mogę jeszcze ewentulanie wykonać dla pewności.
     
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tylko przypomnę: BACKUP BACKUP i jeszcze raz BACKUP ;)
     
  4. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wszystkie możliwości wyczerpałem pozostaje Recreate.
    --- Połączono posty, 4 Styczeń 2014, Data oryginalnego postu: 4 Styczeń 2014 ---
    Zatem @Silas MariuszSilas Mariusz jeżeli możesz mi jeszcze poświęcić chwilę na wykonanie Recreate, będę wdzięczny.

    Pozdrawiam
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli co, działamy?
     
  6. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak, działamy ... Już udostępniam macierz.
    --- Połączono posty, 8 Styczeń 2014, Data oryginalnego postu: 7 Styczeń 2014 ---
    Myślę, że macierzy nie uda się podnieść. Pozostaje jedynie ponowna konfiguracja i przywrócenie danych z kopii zapasowej.
    --- Połączono posty, 8 Styczeń 2014 ---
    Jakie jest Twoje zdanie?
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przykro mi, ale po przeprowadzonych rozmowach z doświadczonymi osobami na temat RAID każda ma inne zdanie. W dodatku nikomu nie podoba się niepoprawność w kolejności dysków.
     
  8. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam. Nie jest tak źle, choć było gorąco.


    Udało się odtworzyć wszystkie dane z macierzy kopii. Stracono dane z około 1 mc-a.
    Tyle czasu nie wykonała się synchronizacja między macierzami (główna - backup).
    Okazało się że w macierzy kopii uszkodzeniu uległ jedynie zasilacz, więc kopia wróciła do łask.

    Jedno jest pewne:

    1. SZANUJMY BACKUP,
    2. Nie ufajmy Raid,
    3. Sprawdzajmy cyklicznie Badblocks na dyskach.

    DUŻE podziękowania dla Mariusza Silasa za OGROMNĄ POMOC.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.