Rozwiązany RAM w QNAP'ie - może jakiś pendrive?

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 21 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :-(
    zastanawia mnie tylko fakt czy jak dolutuje wtyki na zew. wyjscia antenowe to czy wszystko bedzie dzialalo poprawnie

    juz mowie o co chodzi dokladnie:
    Linksys ten potrafi pracowac jednoczesnie na 2,4 i 5GHz
    problem w tym iz anteny wifi kupujemy konkretnie pod 2,4 lub 5ghz - oznacza to ze kazda z anten jest odpowiednio przystosowana pod konkretna czestotliwosc pracy radia

    jesli podlacze takie anteny 2,4ghz do takiego linksysa.... ciekawe co bedzie?
    nurtuje mnie to pytanie i zaraz bede mial odpowiedz :D
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    no niestety odpowiedz otrzymam w poniedzialek
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kupilem Linksys Linksys WRT600N 4-Port Dual Band wifi Wireless-N Gigabit Router ;)
    Czekam na przesyłkę ;)
    Daj link do pasującego DD-WRT ,albo do konkretnego softu-pasującej odmiany , musze zmienić bo z Ang. u mnie cienko ;)


    http://cgi.ebay.pl/Linksys-4-Port-Dual- ... QcmdZViewI
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    no to zes mnie zalatwil :)
    sam chcialem sobie go kupic ale chyba tym razem kupie sobie switch'a dobrego gigabitowego i pilocik Logitech Harmony One - niestety musze
    co do wrt600n musze poszukec az kolesie z interline wykombinuja trick z antenami
    jesli chodzi o firmware alternatywny to z tego co wyczytalem narazie sa problemu

    1) jesli wrzucisz dd-wrt to moze nie dzialac poprawnie 802.11n w pasmie 5ghz - tzn ze nie bedzie 300mbps
    2) no i generalnie narazie jeszcze nie wrzucaj DD-WRT do WRT600N bo stracisz polaczenia po kablu do routera :) bedzie dzialac tylo wifi... pracuja nad tym
    ale spokojnie tez musze kupic ta zabawke :D
    jest zbyt piekna zeby sobie odpuscic :D
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wielkie dzięki , z DD WRT poczekam ,słabo radzę sobie z szukaniem w necie po ang. ;(
    daj znać jak coś bedziesz wiedział - poczekam na wiadomość od ciebie,
    zależym i na DD WRT z jezykiem Polskim.
    Routerek będzie za ok.2-3tyg ,jedzie z USA ;)

    Dlaczego nie działa mi ten program [ QlogR : QNAP NAS Monitoring Utility
    nie moge zmienić danych w programie na swoje ?!
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    QlogR... no widzisz :) wszystkie pola musisz potwierdzac ENTER'em
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ok wrzucam zaraz nowa wersje ktora nie wymaga entera po kazdej zmianie
    sugestia: zakladajmy nowe tematy jesli piszemy o czyms :)
     
  9. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Załóż wątek tzw. bocznica - o wszystkim i o niczym ;)
    Inaczej będzie bałagan i przenieś ten wątek tam ,albo zmień nazwę tego wątku na bocznicę lub pogaduchy różnie to nazywają na różnych forach ;)
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  11. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie wyswietla mi połaczeń - ta tabelka jest pusta i po chwili wywala pełno jakiś blędów ?
    Reszta ok.
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jesli chodzi o qlogr'a to prosze zalozyc nowy topic
     
  13. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Powiedzcie tak przy okazji jak odsluchuje mp3 z qnapa wolna pamieci ksztaltuje mi sie na poziomie 1.9 MB normalne ? ile mniej wiecej powinno byc wolnej pamieci jesli qnap sobie poprostu chodzi i nie ma zalogowanych userow


    Przemek
     
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Powiem tak... QNAP rezerwuje sobie ok. 99% pamieci RAM. Gdybys mial 2gb pamieci w nim to i tak byloby zajete 99% praktycznie non-stop. Wiec tak naprawde nie zwracaj za bardzo uwagi na RAM. Faktycznie wiecej ramu zawsze sie sprzydaje ... Ale tak jak mowie... nie masz co sie martwic :)

    A na koniec dodam:
    "640kb pamięci to ąż za dużo" /Bill Gates
    [youtube]NpCMJ2xlLfo[/youtube]
     
  15. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok dzieki skoro tak ma byc ;)

    przemek
     
  16. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:14
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Za bardzo mi na tym zależy a więc pytam :p :
    Czy nie da się jakoś rozebrać qnapa, znaleść te kości RAM(chyba że inaczej wyglądają) i wymienić na leprze, tak jak to się robi w PC :p . Jeśli rzeczywiście się nie da to proszę uzasadnij dlaczego, czemu i kto tak powiedział :p ( wkońcu na forum jest dział modding sprzętu a więc coś się da wymienić :p).
    Przecież przykładowo za pare lat QNAP będzie mi się wieszał bo za dużo będe miał zainstalowanych QPKG i co ? mam kupywać tego z wersją II ? bezsensu, jakieś wyjście musi być. Bo tak jak mówił gutekbull 128MB RAMu to za mało...

    Pozdrawiam.
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:14
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zasada jest taka... QNAP jest zbudowany na zintegrowanej plycie glownej gdzie pamieci sa w kosciach chip ktore sa przylutowane do niej.

    to ze bedziesz instalowal QPKG i uruchamial je, spowoduje iz braknie Ci zasobow do utrzymania tego wszystkiego. za 2 lata pojawi sie nastepca 109 czy 209 i chac poprawic osiagi bedziesz musial kupic nowy NAS

    czy tego chcesz czy nie tak jest wszedzie...
    czy majac procesor 486 DX 2, dolozysz wiecej ramu zeby pociagnac Windows'a Viste?
    nie... wymienisz caly komputer :]
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.