Rozwiązany sieć domowa na dwóch routerach

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika vitek, 13 Kwiecień 2015.

Ładowanie...
  1. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie musi być mikrotik - wystarczy Openwrt z VLAN i multiwan
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:38
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Albo trzymając się reguły KISS Twoja sugestia z DMZ'em :)
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:38
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wiecie ... ja cały czas rozkminiam po co komu w domu VPN site2site ...
     
  4. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    16:38
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    trochę tego tu jest
    co to robi?
    masz na myśli jakiś model konkretnie?
     
  5. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sieci dla gości, sieci dla dzieci z dansguardianem, dla netflixa :D ....

    a site2site - dla tych co pracują w home
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:38
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    K0mBinaCj@ ... tylko po co ? zero pożytku z tego :D
     
  7. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    16:38
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    no dobra
    tak jak pisałem, do dyspozycji mam cisco rv320 (dualwan) oraz dwa rt-n66u z tomato z vlan etc
     
  8. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kiedy ja nie znaju Tomato.
    Założenie jest takie.
    1) tworzysz połączenie wan (twoje dsl)
    2) tworzysz połączenie wan2 (vpn)
    3) odpalasz multiwan i regułami kierujesz ruchem na odpowiednie interfejsy.

    np:
    Kod (Text):
    1. config rule 'reg1'
    2.     option src_ip '10.2.2.0/24'
    3.     option proto 'all'
    4.     option use_policy 'wan2_only'
    5.  
    6. config rule 'reg2'
    7.     option src_ip '10.1.1.100/28'
    8.     option proto 'all'
    9.     option use_policy 'wan_only'
     
  9. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    16:38
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    no walczyłem z tym na tomato 2 dni, ale tam nie było dual wan (chociaż oryginalnie rt-n66 ma duaLWAN )
    stad pomysł z dwoma routerami
    to cisco co jutro dostanę ma i dualwan i vlan tylko, że na cisco to juz w ogólę nie rozumiem

    Mogę jeszcze na tym rt-n66 zainstalować ddwrt, ale tego tez kompletnie nie znam
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.