Rozwiązany Skaner HP 1315

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika softart, 22 Lipiec 2013.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    W squeeze nie działają porty /brak wsparcia USB, natomiast w QTS trzeba zapodać sterownik, i przerobić manuala z działającym sterownikiem. /me wczoraj (właściwie to dzisiaj) przerobił manuala z powodzeniem do momentu stwierdzenia braku obsługi mydelniczki oraz znalazł sterownik, potem już wymiękł bo głowa zaczęła się kiwać i polazł spać.
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013, Data oryginalnego postu: 25 Lipiec 2013 ---
    A właściwie to czemu nie zajmuję się "moim" imagemagick .... ?
    Tylko tym Scan to PC hem?
     
    Last edited: 25 Lipiec 2013
  2. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    Ja niestety wymiękłem :-(. I co ciekawe teraz nie chce mi drukować :/ nie miałem czasu kombinować bo do roboty leciałem .
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013, Data oryginalnego postu: 25 Lipiec 2013 ---
    kaktus bo pomagasz nieznajomemu :) i będzie to gdzieś zapisane na twoją korzyść :D
     
  3. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Hehheee
    jakiemu nieznajomemu? przecie się "znamy" jesteś softart co nie? ;) a ja kaktus :D
    "razem pracujemy" nad problemem
    w dodatku lubię łamigłówki :p
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013, Data oryginalnego postu: 25 Lipiec 2013 ---
    softart paaatrz ...

    Kod (Bash):
    1. [/etc] # sane-find-scanner
    2.  
    3.   # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
    4.   # result is different from what you expected, first make sure your
    5.   # scanner is powered up and properly connected to your computer.
    6.   # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
    7.   # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.
    8. [B]found USB scanner (vendor=0x03f0 [hp], product=0x3f11 [psc 1310 series ]) at libusb:001:003[/B]
    9.   # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
    10.   # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.
    11.   # Not checking for parallel port scanners.
    12.   # Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
    13.   # can't be detected by this program.
    14. [/etc] # scanimage -L
    15.  
    16. device `hpaio:/usb/psc_1310_series?serial=MY54NCB2WNO2' is a Hewlett-Packard psc_1310_series all-in-one
    17.  
    to było prostsze od tego co dokonałeś samodzielnie.
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013 ---
    teraz trzeba by toto "zgwałcić" aby działało z drugą "mydelniczką" via wifi, a potem nauczyć się z tego korzystać. :D
    ee co ja gadam druga mydelniczka ma serwer wbudowany przecie, i z desktopa gada bezpośrednio via wifi.

    może mi się spodoba nowa funkcjonalność i tak zostanie, zawsze trochu uniwersalności.
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    @kaktuskaktus w wolnej chwili może uda Ci się to wszystko ubrać w jakiś ładny i prosty tutorial dla użytkowników?
     
  5. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Taaaaaa
    chyba od soboty nie robię nic innego tylko grzebe na okrągło w QTS gały mi już wyłażą nie wiem ile jeszcze pociągnę ..
    Poczułem się jak kilkadziesiąt lat temu - dobre uczucie. Ale ... :-0
    Chymm - tutorial już jest i to bardzo dobry, mam go tłumaczyć?
    :p

    O ooo
    he
    jak przywrócisz kup Silas-a :D

    brakło Ci tylko
    Kod (Bash):
    1. ipkg update
    2. ipkg hplip
    zapomniałem wyżej napisać

    Jako kolejny krok trzeba klienta sane/twain na desktopie odpalić, najprawdopodobniej się zwie sane-twain. Jeszcze nie przerobiłem i nie wiem czy będę, w najbliższej przyszłości. Wracam do mojego problemu: imagick w QTS i partkeepr.
     
    Last edited: 26 Lipiec 2013
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    kaktus jesteś wielki :) po dolozeniu hplip cuda sane-find-scanner widzi hp, scanimage -L widzi tyż
    tylko qwa sane pod Windowsa mówi spadaj :-(
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a interfejs Web'owy dla Sane?
    http://sanewi.sourceforge.net/
    http://code.google.com/p/sane-web/
    --- Połączono posty, 1 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 1 Sierpień 2013 ---
    zedytować plik /etc/init.d/debian6.sh i na końcu funkcji mount_deb dopisać:
    Kod (Bash):
    1. mount -t usbfs usbfs $DEB_BASE/proc/bus/usb -o devgid=60001,devmode=664
    oraz na początku funkcji umount_deb:
    Kod (Bash):
    1. umount $DEB_BASE/proc/bus/usb
     
    • Piwo Piwo x 1
  8. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    skanowac z konsoli idzie :p zdalnie z pc nie moge sie dogadac z qnapem
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A nie lepiej postawić to UI do zarządzania sane'm?
     
  10. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    cos mi nie wychodzi konfiguracja :/ tego webowego
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie poddawaj się :)
     
  12. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    21:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    ruszylo na sane twain pod windows :D ino qnapa musiałem najpierw restart-nąć :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Powiedz coś więcej i bardziej szczegółowo.
    --- Połączono posty, 1 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 1 Sierpień 2013 ---
    ano widzę że zorkminiłeś ...
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.