Udzielamy pomocy Tragiczny przesył danych - czy coś muszę ustawiać?

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika BigMarBar, 9 Czerwiec 2014.

Ładowanie...
  1. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    264
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +21 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Najlepiej jakbyś dla testów miał możliwość podłączenia routera i laptopa kablem. Z tego co widzę po zdjęciach, MacBook Air nie ma złącza Ethernet, ale może masz jakąś przejściówkę (o ile takie w ogóle istnieją)? Jeśli nie to cóż...
    Możesz próbować zmieniać coś w ustawieniach Wifi routera (pasmo, kanał, itp.), ale najlepiej by było go jednak wymienić. Nie wiem dlaczego zmieniłeś swój poprzedni router (z wypowiedzi wnioskuję, że stary nie miał gigabitowych portów), ale ten TP-Link najlepszym wyborem niestety nie był. Dlaczego? Na MacBook Air – Apple (PL) można przeczytać, że Twój laptop obsługuje standard ac, a kupiony przez Ciebie TP-Link to stara konstrukcja oferująca tylko N...
    Co kupić? Ciężko powiedzieć, bo nie podałeś budżetu. Szukaj routerów w standardzie AC, jak coś wybierzesz to możesz zapytać nas o opinię. Jedna uwaga... Do tych 1500, 2000, 3000 (itp.) przed AC w nazwach modeli (sugerujących prędkość po Wifi) podchodź z pewną rezerwą. Żaden (nawet najdroższy) router nie zapewni Ci po Wifi takiej prędkości, jaką osiągnąłbyś po kablu.
     
  2. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dziękuje kolego za bardzo dla mnie przydatną odpowiedź!
    Router wymieniłem dokładnie z tego powodu- nie miał gigabitowego łącza. Moj AIR nie ma złącza ethenet (są przejściówki), ale dziś zabiorę z pracy zwykłego laptopa na Windowsie i podłącze go tak jak zasugerowałeś po kablu.
    Proszę więc jeszcze o sugestie jaki router kupić, myśle realnie do kwoty ok 200zł...


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  3. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie ma sensownych routerów z ac do 200 PLN.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No ok, nie ma routerów za 200zł sensownych, to w takim razie za ile są? Znajomy ma jakiegoś TP-Linka z AC i u niego jest transfer na starym kablu ok 13-15Mb/s, a u mnie jest na poziomie 2Mb/s, szczerze to czasami szybciej coś pobieram z zewnętrznych serwerów niż ze swojego serwera...chyba to nie jest normalne?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  5. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  6. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No i dziękuje za podpowiedź.
    Oglądałem taki:
    Ruter TP-Link Archer AC1350 DualBand gigabit.
    Co o nim sądzisz?



    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  7. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wyższy model od AC1200. Jak najbardziej spełni swoje zadanie.
     
  8. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No to kupuje i testuje! Mam nadzieje że to przyniesie oczekiwany rezultat, choć spodziewam się, że cudów nie będzie, ale transfer na poziomie ok 15Mb powinien być, czy raczej mało realne?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  9. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jest szansa w paśmie 5 GHz.
     
  10. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ok! Dziękuje za pomoc i poświęcony czas. Dziś postaram się zamówić router a także przetestuje transfer z innym laptopem o czym poinformuje od razu.
    Pozdrawiam


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  11. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tia - a ten macbook ma karte wifi w standarcie 5 GHz ?
     
  12. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hmmm o to jest pytanie ... poszukam i sprawdzę w specyfikacji. To jest sprzęt z 2013 roku


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  13. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zakładałem, że jak rozmawiamy o ac to użytkownik wie, że ma ac w kompie.
     
  14. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Cytuje opos ze strony producenta:
    Interfejs sieci bezprzewodowej Wi-Fi 802.11n;3 zgodny z IEEE 802.11a/b/g


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  15. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Więc chyba lipa :-(


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  16. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  17. Dodi
    Offline

    Dodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2017
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czyli jakich realnych transferów mogę się spodziewać ?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  18. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    264
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +21 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Po 1 nie kupuj nic pochopnie. Już jeden zakup średnio się sprawdził. Poczekaj na testy z drugim laptopem. Wtedy zobaczymy jakie transfery jesteś w stanie uzyskać po kablu. Może przyczyna problemów leży jeszcze gdzieś indziej...
    Po 2 rozróżniaj Mb/s (megabity na sekundę) od MB/s (megabajty na sekundę). Speedtesty pokazują na ogół pierwszą wartość, podczas np. kopiowania widzisz drugą.
    Po 3 transfery kolegi ciężko skomentować (domyślam się, że chodziło Ci o MB/s), bo podałeś za mało informacji. To wyniki z zewnętrznego serwera, czy z sieci domowej? I jakie łącze ma kolega?
    Po 4 w pierwszym swoim poście nie napisałeś jakiego masz MacBooka. Założyłem, że najnowszego, a ten posiada AC (podałem linka do strony Apple'a, którą się posiłkowałem).
    Po 5 po Wifi bez AC moim zdaniem nie osiągniesz (w bardzo optymistycznym scenariuszu) więcej niż 80Mb/s (10MB/s), a i na to nie ma gwarancji. Jeśli chcesz stabilny i szybki transfer plików z serwera to (przy obecnym laptopie) skazany jesteś na kabel (wtedy nie musisz wymieniać routera, tylko dokupić przejściówkę). Ewentualnie może jest jakaś możliwość dokupienia do MacBooka jakiejś karty sieciowej AC, ale znając Apple'a cena pewnie byłaby zaporowa...
    --- Połączono posty, 9 Luty 2017, Data oryginalnego postu: 9 Luty 2017 ---
    Warto, żebyś na 100% upewnił się, jaką kartę sieciową posiada Twój komputer.

    Na tej stronie (MacBook Air (13-calowy, połowa 2013 r.) - Dane techniczne) można przeczytać, że teoretycznie możliwa jest obsługa standardu AC, ale po podłączeniu stacji bazowej lub innego punktu dostępu. W tej recenzji (Recenzja Apple MacBook Air 13 2013 - Notebookcheck.pl) natomiast w ramce po prawej jest wyraźnie podana karta Broadcoma z AC, bez żadnego "dodatku".

    Możliwe więc, że Twój MacBook obsługuje standard AC i wymiana routera (na taki z AC) przyspieszyłaby znacznie transfery, ale w dalszym ciągu nie do takich wartości, jakie osiągnąłbyś po kablu. Ile to by konkretnie było? Ciężko mi powiedzieć, bo u siebie AC nie mam ale sądzę że przy 2-3m byłoby to spokojnie ponad 150-200Mb/s (18.5-25MB/s).
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.