Pomoc TS-212 TwonkyMedia rozłącza po ok 15-20 min

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika NaPeK, 27 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Nawet jak znajdziesz to nic ci to nie da bo twoje łącze jest przypisane do tego sprzętu i żaden inny nie zadziała. Co do sprzętu za tym od upc to stawianie routera za routerem nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem i może ci przysporzyć trochę problemów w kwestii konfiguracyjnej. Najprościej by było podłączyć w celach testowych TV bezpośrednio do QNAP-a po skrętce bez urządzeń pomiędzy i wtedy byś miał jasność ale nie wiem czy twój TV ma złącze ethernetowe
     
  2. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    22:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Tak
    Taka telewizor ma ETHERNET - ale po podłączeniu do niego QNAPa w ogóle nie znajduje serwera niezależnie co bym zmieniał w ustawieniach serwera czy TV. Chciałem tak zrobić od razu żeby wyeliminować ruter jako źródło problemów.

    Na co w konfiguracji serwera powinienem zwrócić uwagę żeby takie podpięcie zadziałało od razu?
     
  3. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Na dzień dobry włączyć w QNAP-ie serwer DHCP i nie wiem czy przypadkiem nie będziesz potrzebował crossowanego kabla ethernetowego, ale zanim zaczniesz tą zabawę to w ustawieniach swojego routera w sekcji WIFI zwróć uwagę na taką opcję: WMM Pover Save i jeżeli jest włączona to ja wyłącz i zobacz co się będzie działo
     
  4. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    22:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Ok - znalazłem to WMM Power Save i wyłączyłem. Zobaczymy co się wydarzy dalej. Jak przerwie spróbuję podpiąć serwer pod SMART TV.
    Grzebię dalej - dziękuję za sugestie. Dam znać czy udało się rozwiązać problem.

    EDIT
    Niestety po 30 minutach TV pokazał że URZĄDZENIE ODŁĄCZONO... i dupa :-( Cała bajka od początku... To jest tak frustrujące że chyba będę płakał ze złości zaraz. Znowu ustawienia sieci w TV trzeba odświeżać...
     
    Last edited: 21 Marzec 2014
  5. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    jak to ustawienia sieci w TV trzeba odświeżać?? to co gubi adres ip itd.?
     
  6. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    22:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    No właśnie nie gubi - wszystko ma tak jak miał - pokazuje tylko że "urządzenie odłączono" - i TWONKY znika z listy SOURCE. Sytuację ratuje wejście w USTAWIENIA SIECIOWE - i sprawdzenie ich - tak jakby skonfigurowanie od zera (ale on wszystko widzi od razu). Po tym TWONKY wraca na listę i można z niego korzystać przez kolejne 30 min...

    Porażka :-(
     
  7. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No to pozostaje ci tylko bezpośrednie spięcie tych urządzeń. Ale to o czym piszesz czyli że rozłącza się po 30 min wygląda tak jakby działał jakiś mechanizm oszczędzania energii, bo gdyby to był jakiś błąd programowy któregoś z urządzeń to moim skromnym zdaniem te rozłączenia byłyby bardziej przypadkowe.
     
  8. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    22:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Brzmi logicznie. Tyle że SAMSUNG do niczego takiego sie nie przyznaje - update'u TV nie było (sam się nie robi) - a downgrade'u teraz zrobić z poziomy uzytkownika nie mogę.
     
  9. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Dobra to z innej beczki mówiłeś że sprzety były wyłączone przez dłuższy okres (2 tygodnie jak pamietam) czy to wyłączenie polegało na trzymaniu ich w standby czy odłączyłeś je całkowicie od zasilania?? Bo jeżeli ta druga opcja to bardzo możliwe że wróciły ustawienia fabryczne i jakaś opcja power save o której wyłączeniu zapomniałeś :)
     
  10. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    22:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Były wyłączone całkowicie z prądu - ale powyłączałem już wszystkie POWER SAVERy gdzie tylko je znalazłem.
     
  11. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Może są takie których nie znalazłeś :) przejrzyj jeszcze raz ustawienia a jak nic to nie da no to tak jak wcześniej pisałem QNAP<-->TV i testujesz
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.