Rozwiązany Upgrade Ram TS-251

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika psi2338, 12 Październik 2014.

Ładowanie...
  1. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A co ty będziesz na tym uruchamiać ?? Ja ledwo dochodzę do 7GB z wykorzystaniem i to jest maxxxxxxyyy moich możliwości.
    Chyba że uruchomił bym z 4 wirtualki ale nie można
     
  2. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    nie można na oryginalnym firmware :).
     
  3. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Rozumiem że musisz użyć fixa ale chodzi mi że nie wierzę aby 451 uciągnął 4 maszyny Windows 7/8/8.1. Chyba że stawiasz same linuxy.
     
  4. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To czekamy na info
     
    • Zła ortografia Zła ortografia x 1
  5. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jak ja sprawdzałem to było to coś koło 3 minut do pojawienia się obrazu na tv.
     
  6. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    884
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    21:17
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    RAM ma Wam przyspieszyc ladowanie systemu ... troche dziwne to, bo i tak musi z talezy odczytac to i owo, zanim do RAMu wladuje.
    Jak wspomniane wyzej duzo ramu sie przydaje do VS oraz do wielu uslug/indeksowania ... choc SSD tu jest nieporownywalny.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Muszę sprawdzić jak u mnie - ale czasy są makabryczne (mam porównanie z Asustorem którego wcześniej miałem i zmieniłem na qnap ze względu na VS)
     
  8. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tak z ciekawości, w ile startował Asustor?
     
  9. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie mam czasów pomierzonych ale różnica jest widoczna. Bardzo widoczna. Tak subiektywnie to Asustor był trzykrotnie szybszy jak nie więcej.
     
    • Piwo Piwo x 1
  10. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Sprawdziłem raz jeszcze. Wyszło że te 3 minuty to jest do widoczności nasa w sieci. A do pojawienia się obrazu na tv potrzebuje kolejne 50 sek, czyli około 4 minut.
     
  11. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Wykonałem test czasu startu TS451, już z 16GB RAM. Czas ale do pełnej! gotowości wyszedł 2:53min.

    Duże znaczenie ma oczywiście jakie usługi się startuje - specjalnie do tego testu zaoralem system (jeszcze mogę :)), obecnie zawiera to co standard build 4.1.2 20141231 + HD Station, 1 szyfrowany volumen 6TB (elastyczny)

    Dla zainteresowanych opcją 16GB, system widzi ją poprawnie. Oczywistością jest też (ale napiszę) - komfort pracy nawet z samym interfejsem admin jest zupełnie inny. Na 1GB ciagle było coś na swap, teraz to po prostu mało prawdopodobne (do czasu):).
    Kod (Bash):
    1. [-] # free
    2.                      total          used             free    shared     buffers
    3. Mem:     16339100       688840     15650260            0         5776
    4. Swap:         530108               0         530108
    5. Total:     16869208       688840     16180368
    6. [-] # cat /proc/meminfo
    7. MemTotal:       16339100 kB
    8. MemFree:        15655352 kB
    9. Buffers:            5720 kB
    10. Cached:           496340 kB
    11. SwapCached:            0 kB
    12. Active:           183724 kB
    13. Inactive:         343612 kB
    14. Active(anon):      34680 kB
    15. Inactive(anon):     4060 kB
    16. Active(file):     149044 kB
    17. Inactive(file):   339552 kB
    18. Unevictable:        9156 kB
    19. Mlocked:            2276 kB
    20. SwapTotal:        530108 kB
    21. SwapFree:         530108 kB
    22. Dirty:                 0 kB
    23. Writeback:             0 kB
    24. AnonPages:         34432 kB
    25. Mapped:            16992 kB
    26. Shmem:              5100 kB
    27. Slab:              54168 kB
    28. SReclaimable:      34436 kB
    29. SUnreclaim:        19732 kB
    30. KernelStack:        1624 kB
    31. PageTables:         1972 kB
    32. NFS_Unstable:          0 kB
    33. Bounce:                0 kB
    34. WritebackTmp:          0 kB
    35. CommitLimit:     8699656 kB
    36. Committed_AS:     622984 kB
    37. VmallocTotal:     34359738367 kB
    38. VmallocUsed:              542780 kB
    39. VmallocChunk:    34359186784 kB
    40. HardwareCorrupted:     0 kB
    41. HugePages_Total:       0
    42. HugePages_Free:        0
    43. HugePages_Rsvd:        0
    44. HugePages_Surp:        0
    45. Hugepagesize:       2048 kB
    46. DirectMap4k:        9124 kB
    47. DirectMap2M:    16662528 kB
    [edit]
    Właśnie wykonałem też test na build 4.1.2 20150126, czas startu tutaj wyszedł 2:58min.
     
    • Piwo Piwo x 1
  12. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    • Lizak Lizak x 1
  13. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    884
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    21:17
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ramu nigdy nie za duzo ;), wczesniej ktos pisal, ze dziala to dziala, ja z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czesto sa podawane specyfikacje a mijaja sie z prawda. Moj laptop mial max obslugiwac 8GB a smiga na 16 .. powod nie bylo kosci 8GB kiedy byl produkowany :p
    Poza tym tu masz plyte gl z takim samym procesorem idziala z 16GB:
    ASRock D1800B-ITX J1800 + Mini-ITX MB for Intel[2D (end 6/30/2016 3:15:00 PM)
     
  14. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Działa z tym procesorem bezbłędnie. Zawsze piszą w specyfikacji do dzisiejszych standardów. Nawet serwery że obsługują tylko 4TB dyski a jak wyjdzie 6TB też będzie działać. Dalej nie widzę sensu ładowania dodatkowej 8GB na tą chwilę chyba że włączamy kilka wirtualek. W inny sposób nie jesteś w stanie wykorzystać nawet 4GB. Więcej ramu także nie daje efektu szybkości po prostu masz więcej i tyle ale na pewno odczuwalne jest posiadanie 4GB niż 1GB.
     
  15. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    to jest co innego :) okreslenie 3 czy 4 TB dysk
    niz to do jakiej wielkosci prawidłowo adresuje procesor...
    na synology byl juz taki przypadek atom z ds713 przy 4GB robil czasem problemy a przy 2gb dzialal idealnie... a starsza wersja ds712 z innym atomem na 4GB smiga jak trzeba...
     
  16. Synek
    Offline

    Synek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +0 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Super przydatny temat. Troche juz uplynelo od jego zakonczenia ale mam maly dylemat. Moge kupic pamiec Kingstone HX316LS9IB/4 troche taniej ale nie jestem pewien czy bedzie dzialala z TS-251. Porownujac do pamieci uzytej w tym temacie (KVR16LS11/4) nie wiele sie rozni. Ale moze ktos z Was ma wieksza wiedze/doswiadczenie i moze pomoc?
     
    • Dramatyzujesz Dramatyzujesz x 1
  17. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Z pamięciami tak to jest że do puki nie zamontujesz ich to nie będziesz wiedział czy ci zadziałają czy nie :) (oczywiście piszę o pamięciach spoza listy referencyjnej).
    Nikt nie da ci gwarancji że ruszą. Z drugiej strony te co chcesz kupić to pamięci z lepszej puli Kingstoma (HyperX) więc na pewno lepszej jakości niż te: KVR16LS11/4
    Ja też ryzykowałem - zakupiłem polskie Goodramy i ruszyły.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  18. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    U mnie minęło ponad 5 miesięcy od czasu wpakowania 16GB w TS-451. Do tej pory nie stało się absolutnie nic, urządzenie chodzi 24h/7. Usługi to przede wszystkim TimeMachine dla kilku laptopów, stacja wirtualna Windows, dyski zdalne.

    Co do samego procesora to wgryzając się w specyfikację - polecam rozdział 10.6.2 System Memory Technology Support. Dokonując przeliczeń danych w tabelkach - mi wyszło, że procek łyknie 2x8GB o ile kości oparte są na modułach wielkości 512MB (tak jak właśnie KVR16LS11/8). Wygląda na niedopatrzenie producenta albo właśnie nieuwzględnienie takich typów kości (może w danej chwili niedostępnych).
     
    • Wygrany! Wygrany! x 2
  19. kordusson
    Offline

    kordusson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dla TS-251C - ram będzie ten sam ? - KINGSTON SODIMM DDR3 KVR16LS11/4 1,35V ?
     
  20. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    TS-251C nie ma możliwości rozszerzenia pamięci - w/g dokumentacji 1GB (not-exp.), wg google :) - pamięć jest na stałe wlutowana na płycie.
    Możesz ewentualnie otworzyć obudowę i sprawdzić czy jest gniazdo.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.