Rozwiązany Uwaliłem RAID5

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika whitemax, 1 Maj 2014.

Ładowanie...
  1. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Skończył, system nie zamontował. Ale wygląda to ciągle tak samo. Pierwszy wolny, 3 działają, połowa zajęte. system plików nieznany. Spróbuję teraz wywalić ten nowy dysk, podłączę stary i dodam pierwszy :)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    PS. Jak wyłączyć wszystkie usługi, albo raczej system awaryjny włączyć, bo mi się coś zdaje że system tu coś miesza.
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kod (Bash):
    1. /etc/init.d/services.sh stop
     
  3. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    No to złożyłem jeszcze raz bez pierwszego dysku i dodałem go. Pewnie już nic z tego nie będzie.

    Najśmieszniejsze jest to, że na moim backupie nie ma filmów. Tzn są, ale straciłem folder, czyli mam teraz śmietnik avi, śmietnik mkv etc :)
    chyba odpalę jeszcze jakiś inny skaner, ale pewnie dupa... :)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    PS. A tutaj już widzę wszyscy na nogach :)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014 ---
    PPS Tak jest chyba gorzej. To znaczy to co było na początku. Pierwszy dysk oznaczony jako wolny. 2, 3, 4 dane, ale nieaktywny. To się chyba poddaje i formatuję dziada. Chyba że faktycznie tutaj poszukam filmów z r-studio, ale tym bardziej wątpię ;)
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dzisiaj dopadło wszystkich wolne :) Może to i lepiej, że postawisz wszystko na nowo - w końcu nowy sprzęt. :Dumny:
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Moja żona o dziwo się ucieszyła. Stwierdziła że możemy zacząć od nowa i to samo chce zrobić w mieszkaniu z moimi kabelkami :O
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    Kod (Text):
    1.  mdadm --detail /dev/md0
    2. /dev/md0:
    3.         Version : 1.0
    4.   Creation Time : Thu May  1 11:57:47 2014
    5.      Raid Level : raid5
    6.      Array Size : 2925579264 (2790.05 GiB 2995.79 GB)
    7.   Used Dev Size : 975193088 (930.02 GiB 998.60 GB)
    8.    Raid Devices : 4
    9.   Total Devices : 4
    10.     Persistence : Superblock is persistent
    11.  
    12.   Intent Bitmap : Internal
    13.  
    14.     Update Time : Thu May  1 12:59:26 2014
    15.           State : active, degraded, recovering
    16. Active Devices : 3
    17. Working Devices : 4
    18. Failed Devices : 0
    19.   Spare Devices : 1
    20.  
    21.          Layout : left-symmetric
    22.      Chunk Size : 512K
    23.  
    24. Rebuild Status : 37% complete
    25.  
    26.            Name : 0
    27.            UUID : 0f6aa6ee:f1f23e90:54243083:a5ec9c2b
    28.          Events : 721
    29.  
    30.     Number   Major   Minor   RaidDevice State
    31.        4       8        3        0      spare rebuilding   /dev/sda3
    32.        1       8       19        1      active sync   /dev/sdb3
    33.        2       8       35        2      active sync   /dev/sdc3
    34.        3       8       51        3      active sync   /dev/sdd3
    35.  
    Jak się raid przebudowuje, to w sumie już chyba można by go podmontować i pliki powinny być widoczne?
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zobaczymy co z tego będzie :)
     
  7. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Kod (Text):
    1. [~] # mount /dev/md0 /share/MD0_DATA -t ext4
    2. mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md0,
    3.        missing codepage or other error
    4.        In some cases useful info is found in syslog - try
    5.        dmesg | tail  or so
    6.  
    Czyli dupa zbita. Formatujemy? ;)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # dmesg | tail
    3. [13559.767764] md: Recovering done: md0, degraded=1
    4. [13560.271092] RAID conf printout:
    5. [13560.271101]  --- level:5 rd:4 wd:4
    6. [13560.271107]  disk 0, o:1, dev:sda3
    7. [13560.271113]  disk 1, o:1, dev:sdb3
    8. [13560.271118]  disk 2, o:1, dev:sdc3
    9. [13560.271123]  disk 3, o:1, dev:sdd3
    10. [22295.915938] EXT4-fs (md0): bad geometry: block count 731395200 exceeds size o                                             f device (731394816 blocks)
    11. [22352.669284] EXT3-fs (md0): error: couldn't mount because of unsupported optio                                             nal features (240)
    12. [22471.955780] EXT4-fs (md0): bad geometry: block count 731395200 exceeds size o                                             f device (731394816 blocks)
    13.  
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak to jest jak się przerywa proces odbudowy RAID :) hehehe. Tak format. Wykasuj partycje z PC.
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Jak je wkładam do PC, to one i tak są czyste. Nie ma partycji. Jak najlepiej tego raida uwalić?
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    A nie, tylko pierwszy był czysty ;)
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  11. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Formatuje nowy wolumen i widzę że pracują tylko 3 dyski 1-3. Czy ma 4 nie powinny być sumy kontrolne czy tam coś? ;)
     
  12. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wykasuj pierwsze 5 MB dysku i po sprawie ;)
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wykrywa dysku czy jak?
    Zrób tą metodą: Aktualizacja firmware TS-410 z 3.5/8? do 4.0.7 - nie widać urządzenia w sieci
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    Tylko, że w Twoim przypadku konfiguruj dyski :)
     
  14. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Jakoś sam się odnalazł. Zaczął synchronizację i chyba jest OK. Miałem gości, zaraz skończę konfigurację i potestuję prędkość. Dostałem ze sklepu 7 portowy switch netgeara, który podobno obsługuje agregację portów. Jak nie będzie działał to mogę go oddać. Ale najpierw test samych dysków może ;)
    --- Połączono posty, 2 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 2 Maj 2014 ---
    real 0m11.394s, czyli 2048/11 = 186 MB/s
    Chyba nie jest źle co? Zrobię jakiś przydzial sieciowy i coś nawrzucam, to się potestuje sieć ;)
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nice :D Very nice! B-)

    Port Trunking

    Napisz później recenzje/spostrzeżenia po zmianie sprzętu w dziale: Kącik użytkownika: Recenzje, opinie, komentarze...
     
  16. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE

    która to już w tym wątku? przypominam że jest coś takiego jak netykieta !!!
     
  17. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    To ja pozmieniam może wszystkie d*** na kijek ;)Albo włączcie prosto auto cenzurę na forum. Jak człowiek jest chamem, to go ciężko wychować :)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.