Rozwiązany Własna domena i nie używanie numerów portów

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika spietrza, 26 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Pliki edytuje w WinSCP albo TextEdit. Sprawdziłem zmiany pod MC i w jednym przypadku jakieś dziwne krzyżyczki były a w drugim kropki skasowałem i jest lepiej.
    Zrobiłem plik .htaccess i wszedłem na forum :) an tylko przy pierwszym, przy drugim wywaliło błąd 404 z ptakiem :)

    Czy wersja htaccess będzie lepsza od index.php ??
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 383
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oczywiście, że tak.
    PHP jest dodatkowym interpreterom, którym musi przetworzyć kod a htaccess to rulesy.
    I dziwie się, że wcześniej Ci tego sposobu nie podałem.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  3. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    a powiedz mi tylko dlaczego dla pierwszego adresu działa strona a dla drugiego 404 się wyświetla ??
    Jak patrzę na plik odwołania do stron są identyczne dla obu.

    A jak można włączyć SSL w tej metodzie ??
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 383
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Muszę Cię przeprosić, ale dziś Ci już nie pomogę :) Nawaliłem się piwkami...
    Za to @rithien@rithien jest: delphi koda, linuxa majsta, apasz lover :)
    rithien aka admin equalizer dlaczego 404? :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Dzisiaj w nocy jeszcze zmieniłem adresy odwołań do mojej strony. Poszedłem spać i wstałem aby cieszyć się że działa.
    Jednak wygląda to tak że jedynie działa pierwsza strona podana w pliku a drugiej nie znajduję kompletnie. Coś tak samo jak w przypadku tego że z Twoimi ustawieniami 404 się pojawiał.
    Kod (Apache configuration):
    1. <IfModule mod_rewrite.c>
    2.     RewriteEngine On
    3.  
    4.     RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(file\.)?adres.pl$ [OR]
    5.     RewriteRule ^(.*)$ https://forum.qnap.net.pl/$1 [R=301,L]
    6.  
    7.     RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(vid\.)?adres.pl$ [OR]
    8.     RewriteRule ^(.*)$ https://forum.qnap.net.pl/$1 [R=301,L]
    9.  
    10. </IfModule>
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 383
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pamiętaj, aby podczas eksperymentowania z .htaccess restartować przeglądarkę a czasem nawet cache. Wrzuć zrzuty ekranów z przekierowań przeglądarki i wklej swój plik .htaccess.
     
  7. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    .htaccess kod
    Kod (Apache configuration):
    1. <IfModule mod_rewrite.c>
    2. RewriteEngine On
    3.  
    4. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(pliki\.)?adres.eu$ [OR]
    5. RewriteRule ^(.*)$ http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html [R=301,L]
    6.  
    7. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(pobierz\.)?adres.eu$ [OR]
    8. RewriteRule ^(.*)$ http://adres.eu:8100/ [R=301,L]
    9.  
    10. </IfModule>
    Natomiast przy wywołaniu pierwszego adres (pliki.adres.eu) w przeglądarce pojawia się: http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html
    przy drugim adresie (pobierz.adres.eu) pojawia się strona http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html

    I dodatkowa opcja czy można użyć stron https z ssl ??
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 383
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    • Piwo Piwo x 1
  9. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Dzięki, ale skasowanie OR dało tylko efekt że pierwszy adres działa prawidłowo a drugi cisza. Kurde wpisując drugi adres coś tam przeglądarka mieli i chciałbym wiedzieć co dokładnie robi.

    Poszukałem w necie kreatorów do pliku .htaccess ale muszę więcej poczytać bo na razie takie coś wywaliłem ale to nic wspólnego z Twoim kodem nie ma

    Kod (Apache configuration):
    1. //301 Redirect Old File
    2. Redirect 301 pliki.adres.eu http://adres.eu:5050/cgi-bin/fm.html
    3.  
    4. //301 Redirect Entire Directory
    5. RedirectMatch 301 pobierz.adres.eu(.*) http://adres.eu:8100//$1

    Działa !!!!!!!!!!
    Mój błąd w porcie był w drugim adresie ale dziwne że nawet weryfikator nie wywalił błędu :)
    Dzięki Mariusz.


    A wiesz coś na temat SSL, jak nie zaczynam czytać :)


    [Edit] Co do SSL wystarczy wpisać odpowiedni adres i hula jak ta lala
     
    • Wygrany! Wygrany! x 2
  10. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    113
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Witam,

    Czy rozwiązanie będzie działać z sub domenami typu ddns?
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 383
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ProxyPass nie jest dobrym rozwiązaniem. A używanie numerów portów jest 1337 :)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.