Rozwiązany Wieszanie się QNAP-a TS-109

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 26 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. Doctor Tomas
    Offline

    Doctor Tomas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Jonkowo
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 100 Mbps
    No, właśnie. Silas wyjaśnił :D
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zobaczymy ;)
    Na razie czyszczę QNAPA ( od rana !!! ) z muzy i jestem przerażony myślą o instalacji Slimserwera ;)
    Specjalnie kupiłem kartę sieciową 1Gb do laptopa ,ale i tak trwa to godziny ,jeszcze mi zostało ..............
     
  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "zaloguj się na webgui QNAP"


    Gdzie ... ??
    Czy to jest Polska strona , jeśli nie - to nie mam po co się logować ??
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    webgui = panel zarzadzania
     
  5. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trzeba było tak od razu ;)
    Znalazłem ;)
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy normalny jest transfer ok. 5000 - 10 000 KB/Sec w sieci 1Gb ?
    Czy powinno być więcej, w porywach mam 11000-12000 KB/Sec ?
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    pomiedzy QNAP'em a notebook'iem?
    tak jest to mozliwe - ten model qnap'a nie ma zbyt duzych osiagow... dlatego kupilem 409 pro
     
  8. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak pomiędzy QNAP'em a notebookiem.
    Ale próbowałem inaczej , pomiędzy QNAPEM ,a Linksysem WRT 600N i dyskiem na USB podłączonym do niego i niestety tragedia , 3 razy wolniej ;(
    Dlaczego skoro Linksys to 1Gb !? Przecież teraz też zrzucam na laptopa poprzez kartę 1Gb ,ale dysk jest na USB do laptopa ?
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W tym WRT600N dysk USB dziala jeszcze wolniej niz QNAP. Wiele osob uzywa WRT600N + dysk USB jako system NAS - aczkolwiek jest to transferowa pomyłka :D
    QNAP TS-109...
    Predkosci odczytu po Gigabit'ie QNAP'a:
    TS-409 - 24Mb
    TS-209 - 19.8Mb
    TS-109 - 18.1Mb
    TS-101 - 15.8

    Predkosci odczytu po Gigabit'ie Linksys'a:
    NSS4000 - 15.3Mb
    WRT350N - 5.0Mb
    WRT600N - 4.4Mb

    Jesli masz za wolny transfer mozesz sprobowac powylaczac wszystkie uslugi w QNAP'ie... zwolni to czesc pamieci i powinno pomoc.
     
  10. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i zaczęły się schody ;(
    Sformatowałem ,nowy soft itd.
    Wgrałem paczkę z SSOTS i ................ nie mam oprogramowania do Squeezeboxa ,nie wiem jakie i skąd nie wiem jak się posłużyć SSOTS ;( ;(
    Wiedziałem ,że tak będzie, dlatego broniłem się rękoma i nogami przed ponowną instalacją, przerabiałem to kilka razy, za każdym razem odbywało się to inaczej min. przez Puty, potem SSOTS itp.
    Potrzebuję oprogramowanie squeezecenter_7.0... jak najnowsze do Squeezebox 3rd Generation........
    i co z tym zrobić ??? ;(
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przeciez oprogramowanie SSOTS obsluguje Squeezebox'a wiec o co chodzi?
     
  12. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak ,ale trzeba umieć się nim posłużyć i mieć co wgrać,ja to robiłem z 2 miesiące temu i nie pamiętam.
    Ale udało się wgrałem stary soft ;)
    Sorry ,ja nie znam Linux a, jak coś nie jest Windows XP to głupieje .
    Jestem ofiarą Microsoftu ;)
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jak to wgrales stary soft ?? !! ?? !! ??

    przeciez wgrales SSOTS przez System update
    wiec o co chodzi z :
    "i mieć co wgrać"

    Stare oprogramowanie to wlasnie to oprogramowanie ktore wiesza QNAP'a.
     
  14. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z tego co ja się orientuję SSOTS to oprogramowanie do wgrywania właściwego programu - softu.
    Tam jest podana instrukcja po Ang.
    Tak jak podają wrzuciłem stary bo innego nie miałem - squeezecenter-7.0.1-18409 do folderu Public i dopiero wtedy był on widoczny na stronie SSOTS !!! i kliknąłem instaluj i poszło ;)
     
  15. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Stare oprogramowanie to właśnie to oprogramowanie które wiesza QNAP'a."

    A niby co miałem wgrać ? Mam kilku znajomych u ,których to oprogramowanie chodzi jak burza ?!!
    Ja doszedłem do wniosku ,że QNAPA wiesza u mnie Stacja Pobierania.
    Jak ją wyłączyłem chodził 7 dni i nie zawiesił się ani razu po ponownym włączeniu padł w kilka godzin ?!
    Teraz wrzucam pliki z powrotem i zobaczymy , może się zdziwię - bardzo bym chciał .
     
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    teraz dla mnie jest to zrozumiale :)
     
  17. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zastosowałem się do wszelkich wskazówek , sformatowany dysk, nowy soft,wczoraj skończyłem ponowne wgrywanie plików muzycznych. Całość zajęła mi 4 dni !!!
    A w nocy po ok.24h QNAP dał t.........a.
    Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to może być ?
    Borykam się z tym problemem od pierwszego dnia, od zakupu QNAPA.
     
  18. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    znowu sie zawiesil ze nie bylo do niego dostepu?

    w takim wypadku chyba najlepszy bedzie telefon na serwis do firmy EPA SYSTEMY
    ja juz nie wiem co to moze byc
     

    Załączone pliki:

  19. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak też zrobię w poniedziałek ;(
    Sam już nie wiem .........
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:26
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zglos sie na tym forum do uzywkotnika "Yogi3" to pracownik EPA Systemy :D
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.