Hej Nocne Marki
Ja wam powiem tak : do mięsa na grilla (karkówka, kurczak, co tam jeszcze chcecie) najlepsze są przyprawy kupowane u chłopa na rynku w Turcji.
Dlaczego ?
A dlatego :
- zioła (warzywa, itp) zbierane są z pola, suszone, mielone i sprzedawane bez dodatków chemii, bo po co ?
- sprzedawane są na pniu, co nie generuje kosztów przechowania, pakowania, marży hurtowników itp.
- z doświadczenia powiem tak : zapakowane w foliowe worki strunowe (mój pomysł, by się coś nie wysypało w transporcie), po przywiezieniu do domu wyjąłem je z walizki, a po chwili przyszły domowniczki i od progu wołają : co tu tak ładnie pachnie ?
Z doświadczenia powiem tak :
moja pani marynuje karkówkę na grilla w przyprawach tureckich (od chłopa), jemy to ze smakiem i następne dwa dni nie ma żadnych problemów żołądkowych.
Raz nam się skończyły te przyprawy i kupiliśmy przyprawę do karkówki Kamis, po czym następnego dnia samopoczucie niezbyt, lekkie wzdęcia, gazy (wybaczcie), generalnie nieciekawie. Kamis był dwa razy : pierwszy i ostatni.
Na szczęście Turkish Airlines ma dość duże limity wagowe, wiec w tym roku przywieziemy 5 kg przypraw, zamiast standardowych 2. Nigdy nie wiadomo, co będzie za rok ...
Swoją drogą polecam odwiedzić Tureckie "Lazurowe wybrzeże", czyli pas wybrzeża Morza Śródziemnego od Antalya do Alanya (ok. 120 km). Wizy zostały zniesione, testy na Covid'a zrobicie na miejscu za 25-30 €, a hotele 5-6-7 gwiazdkowe są na takim poziomie, że EU sie chowa i powinna stać w kącie i mocno się czerwienić.
Od znajomych wiem, że są w PL dostępne wycieczki czarterowe do tych okolic za 1.500 pln za tydzień (przelot, All Inclisive, czyli 3 posiłki dziennie, napoje i drinki no limit). Bezpieczeństwo na miejscu ? Bardziej bym się bał iść ulicą w Dublinie pod wieczór, niż o 2 czy 3 w nocy w Turcji ...
A handlu to nasi mogą się od nich uczyć, mam w tej kwestii sporo osobistych doświadczeń.
Pozdrawiam,
S.
ps. sezon grillowy otworzyłem już 28.02.21.