209 Pro II z dyskami Seagate ES.s

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika kgosc, 20 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. kgosc
    Offline

    kgosc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    0
    Witam,

    To mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich użytkowników :)

    Od kilku dni jestem posiadaczem rzeczonego TS-209 Pro II (firmware 2.1.2 081113). Zainstalowałem w nim dwa dyski Seagate Barracuda 250G: oba serii NS, ale jeden ES (bufor 16MB), a drugi ES.2 (bufor 32MB). Oczywiście różnią się firmwarem. Zainstalowane je jako RAID 1.
    Problem jest następujący: wszystko w zasadzie działa, z jednym małym wyjątkiem - SMART. Dla dysku 1. (ES) SMART działa jak należny. Raportowanie, test szybki, test dokładny. Dla dysku 2. (ES.2) raportowanie SMART jest w porządku, natomiast nie można wywołać testowania. Klawisz 'Test' jest nieaktywny. Mogę obejść tę niedogodność i wymusić test SMART dla tego dysku przez ustawienie autotestowania na ON i zadanie odpowiedniej godziny. Test startuje wtedy, ale natychmiast raportuje totalna awarię dysku, co prowadzi do alertu, oznaczenia dysku jako uszkodzonego/do wymiany oraz utraty konfiguracji RAID. W konsekwencji do konieczności jej odbudowy.

    Pytania mam więc następujące:
    - czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem?
    - czy test SMART powinien być możliwy dla obu dysków?

    Dodatkowa informacja jest taka, że dysk ES jest raportowany poprawnie, w tym interfejs to ATA-7(...), wersja podana. Dysk ES.2 raportuje interfejs ATA-8, wersja nieznana!.
    Poza tym wszystko działa poprawnie, to znaczy zapis/odczyt itp.

    Czy u Was także jest podobnie (to ATA-8)? Może mój egzemplarz dysku jest felerny...
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    ja mam TS-639 i ES.2 1TB:

    Kod (Text):
    1. Model dysku twardego Seagate Barracuda ES 2
    2. Numer modelu ST31000340NS
    3. Numer seryjny 9QJ22XFP
    4. Pojemność dysku 931.51 GB
    5. Wersja oprogramowania SN05
    6. Wersja ATA ATA-8  
    7. Standard ATA Not recognized. Minor revision code: 0x29
    Kod (Text):
    1. ID Opis Wartość Najgorsza Wartość Próg Wartość Surowa Status
    2. 1 Raw_Read_Error_Rate  077 063 044 52933263 OK
    3. 3 Spin_Up_Time  097 089 000 0 OK
    4. 4 Start_Stop_Count  100 100 020 87 OK
    5. 5 Reallocated_Sector_Ct  100 100 036 0 OK
    6. 7 Seek_Error_Rate  073 060 030 12965163 OK
    7. 9 Power_On_Hours  098 098 000 2212 OK
    8. 10 Spin_Retry_Count  100 100 097 0 OK
    9. 12 Power_Cycle_Count  100 037 020 39 OK
    10. 184 Unknown_Attribute  100 100 099 0 OK
    11. 187 Unknown_Attribute  100 100 000 0 OK
    12. 188 Unknown_Attribute  100 100 000 0 OK
    13. 189 Unknown_Attribute  100 100 000 0 OK
    14. 190 Temperature_Celsius  065 058 045 69002857 OK
    15. 194 Temperature_Celsius  036 042 000 36 OK
    16. 195 Hardware_ECC_Recovered  057 033 000 52933263 OK
    17. 197 Current_Pending_Sector  100 100 000 0 OK
    18. 198 Offline_Uncorrectable  100 100 000 0 OK
    19. 199 UDMA_CRC_Error_Count  200 200 000 0
    20.  
    przycisk Test dziala
     
  3. kgosc
    Offline

    kgosc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    0
    Hmm... A u mnie nadal nie. Wyłączyłem skrypt automatycznego testowania i serwer się nie wali, ale guzik testowania nadal jest nieaktywny. Nawet po restarcie systemu :)
    Ten dysk jest zainstalowany jako HDD2; nie wiem, czy ma to znaczenie.
     
  4. kgosc
    Offline

    kgosc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    0
    Widzę, że nie tylko ja mam kłopoty z konfiguracją TS-209ProII + Barracuda ES.2: patrz wątek
    "[TS-209] Hot-remove drive 2 failed... - SMART test." w sekcji "RAID"
     
Ładowanie...