209PRO II - instalacja z dwoma dyskami?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Nicodem, 19 Sierpień 2008.

Ładowanie...
  1. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    Witam,

    jutro dotrze do mnie 209PRO II i w związku z tym mam pytanie o to jak powinienem się wziąć za zbudowanie RAID1 przy następującej konfiguracji:

    - w tej chwili mam 1 dysk 750GB w NTFS, 1 partycja, wypełniony po brzegi
    - drugi dysk - taki sam prosto ze sklepu

    zapewne powinienem wpierw zainstalować nowy dysk, uruchomić kroki instalacji w QNAP i potem...
    a) no właśnie co potem - podpiąć dysk po USB i kopiować ponad 700Gb przez USB? chyba bez sensu...
    b) włożyć dysk do drugiej kieszeni, podmontować (a nie będzie problemów z odczytem dużych plików pod NTFS? - mam tam pliki o ponad 20Gb wielkości), skopiować 'z palca' na dysk 1, zresetować QNAP i zbudować RAID1?
    c) a może wpierw trzeba będzie ten NTFS zamienić na FAT32 aby nie było żadnych problemów (kopiowanie z 2 dysku na 1 w WindowsXP)?
    czy
    d) skopiować dane przez sieć Gigabit z dysku NTFS na dysk 1 w QNAP przez share lub ftp?

    chciałbym wybrać opcję najszybszą (kupa danych) i w 100% bezbłędną. Najbardziej boję się kopiowania bezpośrednio z NTFS bo gdzieś na forum qnap w wersji ang znalazlem info że odczyt/zapis NTFS jest problemowy zwłaszcza z dużymi dyskami.

    rozumiem że jak już będę miał uruchominego QNAPa z 1 dyskiem i skopiowanymi danymi to włożenie 2 dysku i zbudowanie RAID1 to już banał?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    A wiec tak...

    Inicjalizujesz TS-209 II z czystym dyskiem... na wstepie musisz mu tworzyc jakiegos RAID'a... nie wiem czy jest to mozliwe majac tylko jeden HDD.

    Nie moze to byc 'Single disk' ani 'Linear' bo nie bedziesz mogl pozniej z tego zrobic RAID'a...

    Po zainicjalizowaniu NAS'a podlaczasz HDD do srodka i mountujesz z poziomu konsoli linuxowej... Najbezpieczniej jest podlaczyc taki dysk jednak przez kieszen USB lub adapter USB i zgrac dane.

    NTFS>FAT32? Przeciez piszesz ze masz pliki w wielkosci 20gb - chcesz je stracic? FAT32 ma ograniczenie na 4gb wielkosc pliku.

    Pozdrawiam
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    Mam jeszcze jeden dysk 500Gb SATA ale sa na nim dane, rozumiem że tworzenie RAID powoduje kasowanie danych więc lepiej go nie wkładać? Dziwne że trzeba zrobić RAID na 1 dysku, jakoś wydawało mi się że to jest typowy scenariusz - użytkownik kupuje 209, wkłada 1 dysk. Po jakimś czasie kupuje kolejny dysk, dokłada i zakłada RAID. No ale ja z RAIDami nie miałem nigdy nic wspólnego więc może tutaj od początku źle rozumowałem.

    Dopiero teraz wypatrzyłem że wsparcie dla NTFS ma tylko nowy firmware, beta. Warto go wrzucać? Są jakieś znane problemy z tą betą?

    pack plików ZIP do woluminów poniżej 4Gb bez kompresji. Tak to sobie wymyśliłem, ale to cholernie dużo roboty.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    No niestety tak to nie dziala. Dowiedzialem sie w temacie. Tylko z trybu Linear nie mozna robic RAID'a...
    Popatrz na punkt numer 2 (Case 2: Online RAID Level Migration)
    http://www.qnap.com/pro_features_RLM.asp

    Z tego wynika, ze wkladasz jeden HDD (Signle disk), kopiujesz dane, dokladasz HDD i robisz Migracje do RAID'a.

    Ale uwazaj. Bo sa dwa sposoby zrobienia RAID'a. Jeden zwykly (czyli utrata wszystkich danych) i jeden unikalny tylko w urzadzeniach QNAP =migracja.

    Zastanawiajace jest jednak to, ze prawie roku temu (grudzien 2007), schemat tego typu mi nie dzialal. Moze cos w firmwareze pozmieniali. Az odpale zaraz poczciwego TS-409 i potestuje.

    Pozdrawiam
     
  5. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    Mam wrażenie że to się odnosi do serii 409. Zdaje się że 209 w temacie RAID potrafi dużo mniej. Na wszelki wypadek kupiłem jeszcze jeden dysk 750GB. Strzeżonego... Wkładam jutro 2x750gb czyściutkie i potem po USB ustawiam kopiowanie danych. Może będę z niego korzystał później jako jeszcze jeden zewn. raid (QRAID-1)
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    to sie odnosi fakt do 409
    ale samo tworzenie raid'a z signle disk tez powinno dzialac na 209

    daj znac co i jak...
     
  7. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    no niestety. przy 209 nie działa migracja. zresztą zgodnie z Twoimi podejrzeniami i informacją z qnap forum EN:
    http://forum.qnap.com/viewtopic.php?p=33982

    Więc wrzuciłem 2 dyski i jednak zdecydowałem się na RAID1.Wolę bezpieczeństwo nad ilość danych. Właśnie buduje się RAID (Resync...66%).
    Można przerwać proces i go dokończyć później?
     
Ładowanie...