APACHE przestaje działac - mime.types

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika sdsi, 19 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    Nagle - w jednym momencie, na moich oczach - przestal dzialac serwer WWW w TS-119.

    Nic nie pomagalo - ani uruchomienie ponowne qnapa, ani wgranie ponownie FW. Dopiero reset wszystkiego z panelu przywrocil dzialanie serwera.

    Dopiero pozniej doczytalem na forum.qnap.com, iz problem sie pojawia ze zniknieciem pliku "mime.types". Przywrocenie go i restart apacha zalatwia sprawe. Pytanie - skad taka przypadlosc nagle sie pojawia?

    Macie jakie info na ten temat?

    Pozdrawaim,
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    jaka wersja firmwaru?

    BTW: Zaktualizuj swoj profil na forum - urzadzenie NAS
     
  3. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    TS-119_3.1.2_Build1014

    O tym mime.types pisza na na forum.qnap.com

    Ale u mnie byl inny problem; ktory bardzo trudno bylo zdiagnozowac; udalo sie przez przypadek. Ja wtedy konfigurowalem Drupala. Uzycie jednej z opcji zawsze wywalalo dzialanie PHP na Qnap'ie. Pliki html dzialaly - natomiast php nie; przegladarka chciala je zapisywac.

    Okazalo sie, iz jedna z opcji Drupala zakladala nie tam gdzie trzeba plik .htaccess (w glownym katalogu www), ktory blokowal pliki PHP. Dzieje sie tak tylko na qnapie - na serwerach Drupal poprawnie w odpowiednim katalogu zakladal ten plik.

    Poprzez SSH przenioslem .htaccess do odpowiedniego katalogu i problem zniknal.
     
Ładowanie...