Busybox w TS119 - malo komend

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika sdsi, 30 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    witam,

    busybox w ts-119 jest jakis stary lub okrojony - zawiera malo komend, ktore mnie interesuja, np. brak polecenia "last".

    zastanawiam sie czy mozna tam zaladowac inna wersje?

    rozumiem, ze skopiowanie z innego urzadzenia (WDTV) nic nie da? trzeba skompilowac?

    prosze o porade,

    dziekuje
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
  3. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    czyli rozumiem: ipkg install busybox ?

    czy moge spodziewac sie ew. klopotow?

    dzieki :)
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    standardowo juz przy instalacji Optware jest instalowany busybox ale nie jestem pewnie czy pelny. Tak możesz ipkg install busybox.
    Nie powinno być kłopotów :)
     
  5. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    dziekuje

    zainstalowal mi sie w opt - teraz mam dwa (w /bin oraz w /opt/bin) :)

    ten drugi w innej wersji - ale wciaz mi brakuje kilku polecen. "last" dalej nie wystepuje.

    prosze o porade - co mam zrobic
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    jeśli chodzi o komende "last", to niestety jest to okrojony linux, nie da rady. Tutaj inaczej to działa...
    QNAP skombinował własny mechanizm logów. Info o logowaniu admina możesz znaleść w logach w panelu administratora...
    Spróbuj znaleść alternatywe...
     
  7. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    ok - rozumiem.

    a powiedz mi prosze - jak wyglada kompilacja na tym qnap'ie? moze bym skompilowal ze zrodel - ale jak to wyglada w praktyce; jakbys mial jakies uwagi lub wskazowki.

    dziekuje za pomoc
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    szczerze wskazówek ci nie dam bo sam nie wiem (nie praktykowałem) :)
    jeśli znajdziesz źródła to próbuj, tylko jak mówiłem linux jest okrojony , w tym przypadku każda czynność np: admina musiałaby być rejestrowała zupełnie gdzie indziej niż jest to teraz(do jakiegoś pliku/folderu)...
    uruchamianie "daemona", który by sledził albo dodanie do jądra odpowiedniego kodu i przekompilowanie , tak naprawde nie wiem jak to wygląda bo sam nie mam aż tak dużo info.
    Przykładem może być chodźby cron instalowany z Optware. Po instalacji są problemy z jego uruchomieniem(przynajmniej u mnie)...
    troche ryzykowne, lepiej zostawić tą komende w spokoju :)
     
  9. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    ok - dziekuje. bede sprawdzal.

    a co z tym cronem? tzn. w takim razie jak korzystasz z crona? cron to wazna rzecz i nie wyobrazam sobie, aby qnap mail problemy z jego obasluga...? :/
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Last edited: 22 Wrzesień 2013
  11. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    dziekuje za dokument (bardzo przydatny) - czyli rozumiem, ze nie ma z cronem problemow?
     
  12. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    Podepne sie pod wątek, w jaki sposób kompiluje się programy na TS-119?

    Chciałbym zainstalować ipref żeby przetestować co jest wąstkim gardłem w moim NASie, w tej chwili max co uzyskałem to 25MB/s a powinno być około 2x więcej. W HowTo Guide dla TS-x09 wyczytałem że trzeba zainstalować coś takiego jak: NAS Cross Compiler. Zainstalowałem wg wskazówek z HowTo ale przy próbie wykonania "./configure" otrzymuje jakieś dziwne komunikaty sed'a.
     
  13. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    Czy nikt nie jest w stanie pomóc i powiedzieć jak się kompiluje soft na TS'ach?
     
  14. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:45
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Witaj,

    trochę cierpliwości - weź pod uwagę że sezon urlopowo wakacyjny w pełni :)

    Na pewno się ktoś odezwie i poda jakiś hint.

    Moje doświadczenie w kompilowaniu jest zerowe, ale zazwyczaj udawało mi się (na pc - bo na qnapie nawet nie startowałem z tematem) skompilować to i owo.

    a może byś przytoczył kilka tych dziwnych komunikatów na forum? albo wrzucił w google i uda się znaleźć coś co przybliży rozwiązanie Twojego problemu?

    pozdrawiam, c.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    przeciez ja przygotowalem Native Cross Compiler pod TS'y wiec w czym problem?
    wgrywasz na TS'a i bezposrednio kompilujesz na TS'ie
    http://forum.qnap.net.pl/threads/211

    jesli chcesz uzywac cross compilera to musisz go postawic na linuxie z x86
     
    Last edited: 22 Wrzesień 2013
Ładowanie...