DNS jak uruchomoić na 109 Pro II ???

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Marcel, 4 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. Marcel
    Offline

    Marcel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Listopad 2008
    Wiadomości:
    25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Chciłbym prosić o pomoc w skonfigurowaniu modelu QNAPa jak w temacie bym mogl uruchomic na nim server DNS BINDa z mozliwoscia zainstalowania servera WWW widzianego z internetu.
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    DNS'a Tak jak Tobie pisałem wcześniej uzyskasz instalując przez ipkg (część Optware) pakiet bind. Serwer http (apache) jest standardowo dostępny. Aby udostępnić stronę należy na routerze ustawić prawidłowo port-forward. Nadal jednak nie rozumiem, dlaczego uzależniasz wystawienie strony od posiadania własnego DNS. Posiadanie własnego serwera DNS wiąże się z kilkoma innymi problemami. W tej chwili praktycznie wszystkie firmy sprzedające domeny dają Ci dostęp do konfiguracji i możesz jechać na ich DNS'ach a do tego bezpieczniejszy będziesz... Nie wiem, może moja teoria mija się z Twoim celem ale nie do końca się chyba dogadaliśmy.

    Pozdrawiam
     
  3. Marcel
    Offline

    Marcel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Listopad 2008
    Wiadomości:
    25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Chyba mam ustawione cos takiego, jednak po wpisaniu nazwy strony z zewnatrz tj z internetu nie otwiera sie ani po nazwie domeny ani po nr IP, Jak dzwonilem do TPSA bo od nich mam lacze, z technicznego poinformowali mnie ze musze miec serwer dns by moja strona zamieszczona na moim serwerze w moim przypadku QNAPie mogla byc widoczna z internetu a nie tylko z sieci LAN.
    I wlasnie utchnelem bo tak jak pisalem Optware pomyslnie zainstalowalem BINDa chyba tez jednak z konfiguracja utchnelem. Nie wiem, gdzie zlokalizowac pliki config i jakich musze dokonac zmian w nich by to wszystko w koncu ruszylo.
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Jeżeli masz wpiętego QNAP’a do sieci wewnętrznej a próbujesz się dostać na niego z adresu publicznego musisz mieć na routerze ustawione przekirowanie portów. Podaj bliżej swoja konfiguracje sieciową.
    Jeżeli nie posiadasz nazwy domenowej zawsze możesz poruszać się po adresach IP. W chwili obecnej serwer DNS (bind) jest nie potrzebny. Najpierw spróbuj uruchomić konfigurację poprzez adres IP.
     
  5. Marcel
    Offline

    Marcel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Listopad 2008
    Wiadomości:
    25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Ok dziekuje faktycznie musialem dodac regułę do połączeń przychodzących
    Zatem BIND jest już zbyteczny

    Wszystkim tym ktorzy udzielali mi wskazowek serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
     
Ładowanie...