E-mail z strony www.

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika Grzes978, 3 Sierpień 2008.

Ładowanie...
  1. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Witam

    Mam takie problem, zainstalowałem sobie joomle i postawiłem stronkę. stawiłem sobie link KOntakt na stronce, po wciśnięciu go wyskakuje strona gdzie można wysłać e-mail do właściciela strony z pytanie, problem jest taki ze e-maile nie dochodzą. i Wyskakuje jakiś problem. W czym jest sęk? Co trzeba na rozwiązanie tego problemu?

    Pytanie numer dwa

    Konfiguracja Serwera SMTP na Qnap do czego służy?

    Włącz Autoryzację SMTP
    Nazwa Użytkownika :
    Hasło :
    Korzystaj z bezpiecznego połączenia SSL/ TLS


    prosiłbym o małe wyjaśnienie bo jakoś z instrukcji nie można nic wycisnąć.


    Dzięki za odpowiedzi.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Serwer SMTP to serwer poczty wychodzacej. Musisz go tutaj wpisac aby moc wysylac maile.
     
  3. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    ok to rozumiem, ale co wpisać? oto jest pytanie? jeśli nie mam swojego serwera to nie mam co wpisać. Czyli jednym słowem należy najpierw zainstalować postfix i dopiero wtedy ustawić serwer smtp.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a po co Ci twoj serwer?
    zaloz sobie konto www jakies darmowe... o2, gmail czy cos
    tacy uslugodawcy podaja Ci pop3 i smtp w celu mozliwosci skonfigurowania maila np. w outlook'u
    i poprostu taki smtp podajesz w te pola
    razem z loginem i haslem

    za pomoca tego maila beda wtedy rozsylane wiadomosc
    pop3 - serwer poczty przychodzacej
    smtp - serwer poczty wychodzacej
     
  5. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    ok rozumiem zasadę działania i też tak troszkę to podejrzewałem.

    a teraz zastanawiam się nad jednym

    mam stronę na której są dwa kontakty ( standardowo jak w Joomli moduł kontakt ukryte adresy wysyłanie maila ze strony podaje sie temat, mail nadawcy i treść ) jeden kontakt jest do mnie a drugi powiedzmy do kolegi

    wiec jeśli ktoś wyśle maila do mnie serwer smtp przesle go do mnie na moja skrzynkę bo tak skonfiguruję sobie smtp a co z drugim mailem co miał pujść do kolegi ????

    właśnie tego jeszcze nie kumem jak to działa - mogę zrozumieć ze to bedzie działać ale za choler.... nie wyobrażam sobie jak?

    tak samo jak w przypadku jeśli będę chciał wysłać mass mail z jooomli jak maile dojdą do właścicieli???

    Sorki za zatruwanie du..... ale jakoś mnie to dręczy

    Pozdrawiam
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    ok
    serwer SMTP jest serwerem poczty wychodzacej
    to ze podasz serwer SMTP, np. o2 nie bedzie oznaczac ze mail zostanie wyslany tylko do CIebie
    poprostu za posrednictwem Twojego maila beda rozsylane wiadomosci do innych ludzi takze - nie ma znaczenia tutaj jaki adres bedzie odbiorcy

    na przykladzie...
    masz telefon komorkowy w plus gsm
    wysylasz sms do sieci era

    sms z twojego telefonu jest przekazywany do bramki plus gsm z ktorej idzie do bramki w era gsm a pozniej do odbiorcy

    tak samo jest w przypadku maili
    maila wysylasz na serwer "wlasny" z ktorego leci dalej na inny serwer
     
  7. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    ku.....wa mać no faktycznie przecież nie ma żadnej różnicy jakbym wysyłał maile z włąsnego konta ta sama metoda działania.

    czasami człowiek potrafi się zakręcić.

    Dzięki za pomoc
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    pamietam jak korzystalem z telefonu na tpsie/modem 020 21 22, nie moglem zrozumiec zasady dzialania pop3 i smtp przez ok. rok czasu :)
     
  9. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    też to pamiętam 0 20 21 22 i niestety dopiero koło 2004 roku w mojej okolicy zaistniała możliwość podpięcia się pod internet szerokopasmowy, a wcześniej nic depresja. A w końcu nie mieszkam na zadupiu tylko w granicach miasta Bielsko Biała, no ale niestety PCMka na słupie TPSA wykluczała Neostradę a sieci Wifi wtedy raczkowały, teraz odbieram trzy sieci do wyboru na 2,4 Ghz, a sam odbieram syganl,a na 5,6 Ghz i pewnie na tej częstotliwości jest też kilka sieci plus WIMAX który dobrze się rozwija u nas na Podbeskidziu.

    Czasy się zmieniają na lepsze. :)
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    no czasy sie zmieniaja :)
    ja mam mala siec osiedlowa ... jakies
    3 komputery polaczone kablem 1gbit lan'em
    3 komputery po wifi 802.11g

    zastanawiam sie nad wymiana kabli 1gbit na swiatlowody - nie po to zeby byly szybsze transfery - poprostu chce sie zaznajomic z tematem

    jedyna rzecz ktora mnie powstrzymuje - cena urzadzen :/
    ale kiedys napewno sie za to zabiore
     
  11. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    JA mam z kolegą też mała sieć i też w zasadzie by się edukować, ogólnie 7 komputerków, jeden Voipik noi Qnap z 4 stronkami.

    Ale problem dalej jest co do tych maili.

    Konfiguracja SMTP na NASie dotyczy chyba głównie wysyłania stanów alarmowych i nie ma nic wspólnego z wysyłania maili z stron joomli które sa na NASie. W każdym razie po konfiguracji Joomli, nie wyświetlają sie errory że wiadomość nie może być wysłana, ale i tak nigdzie maile nie dochodzą.

    Musze jeszczę troszkę pokombinować.

    Chyba ze ma ktoś jakieś pomysły

    tutaj jest ciekawa stronka z jakże polskim pięknym językiem w opisie :)

    http://badkarma.dotlayer.com/pl/2008/07 ... t-account/

    niestety php nie dziła ani wersja smtp a sendmail nie wyrzuca problemów ale za to niegdzie nic nie dochodzi ???

    Jak spiewał znany piosenkarz "Dziwny jest ten Świat" :) komputerowy oczywiście
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    w moze...
    w Joomli skonfiguruj SMTP

    SMTP Authentication : True
    podaj login i pass do konta mailowego
    wpisz adres serwera SMTP (nie jako localhost)

    wtedy bedzie to latalo bezposrednio przez SMTP

    tak samo wybieraj PHP Mail function - kombinuj na roznych
     
  13. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Wiem wiem kombinowałem tak ale nie działało, jeszcze nad tym posiedzę tak do niedzieli jak znajdę czas.

    Dziękuję z pomoc.
     
  14. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Wiesz co kombinowałem okrutnie z tymi mailami, i nie wiem dlaczego to nie działa, zarówno przez SMTP,jak i przez php mail. NIe mam pojęcia w czym moze być bład. to samo tyczy się Qnapa i ustawienie Serwer SMTP, wpisałem smtp.poczta.onet, pełny adres mailowy jako login i hasło właczyłem uwierzytelnianie i po wcisnieciu testu, pisze ze nie mozna wysłąc maila. :|

    zastanawiam się czy nie trzeba ustwic jakiegos przekierowania na routerze, jakiś portów itp? choć przecież zasada działania jest jak w przypadku outlocka a na kompach w sieci wszytsko działa.

    Masz jakieś pomysły Silas?

    Najgorsze jest to ze w sieci nie ma nic na ten temat oprucz standardowego opisu jak skonfigurować joomlę. A powiem szczerze ze mnie juz to wkurza, bo chcialbym zeby strony WWW były juz w pełni sprawne.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    czy mozesz wystawic QNAP'a na zewnatrz tak zebym mogl sie na niego zalogowac?
     
  16. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Wiadomość dla wszystkich którzy będą mieli problemy z wysyłąniem mail z Qnapa jako alrmy albo z konfiguracją poczty na Joomli.

    Otóż obsługa wysyłania przez maili przez takie konta jak

    onet
    interia
    o2

    nie działała w moim przypadku, zarówno qnap jak i joomla w phpmail, lub smtp nie działało

    po wykorzystaniu konta na gmail

    wszystko ruszyło z kopyta, jedna różnica miedzy kontami to to że konto Gmail wymaga nie tylko uwierzytelnienia ale również KORZYSTANIE z bezpiecznego połączenia SSL/ TLS i po zaznaczeniu tego w zakładce ustawienia serwera SMTP oraz funkcji php mail w joomli z także użyciem konta na gmail DZIAŁA jak ta lala.

    Dzięki Silas za naprowadzenie z kombinacją kont. :)
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    wreszcie zadzialalo... <spoko>

    <tancze>
     
Ładowanie...

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. QNAP postfix konfiguracja