iscsi - wspólne zasoby

Dyskusja w 'iSCSI - Obiekty docelowe oraz dyski wirtualne' rozpoczęta przez użytkownika Zigi, 25 Listopad 2009.

Ładowanie...
  1. Zigi
    Offline

    Zigi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Listopad 2009
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:12
    Followers:
    0
    Czy jest możliwe uzyskanie wspólnych zasobów na różnych komputerach przy udziale iscsi?
    Do TS410U podłączyłem 3 różne maszyny (xp,w2000,w2003,w2008) i przestrzeń jako całość widzą ale danych między sobą już nie. Jak dostać się do danych przechowywanych przez stację z innego stanowiska?
     
  2. Zigi
    Offline

    Zigi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Listopad 2009
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:12
    Followers:
    0
    .. i sam sobie odpowiem :D .
    Odczyt jest możliwy z wielu stacji na raz jednak zapis może powodować problemy wynikające z rozsynchronizowania systemu plików.
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:12
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  4. mgoras
    Offline

    mgoras Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    1
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:12
    Followers:
    0
    Witam,
    wiem ze topić jest sprzed kilku lat, ale mam dokładnie taki sam problem w swojej sieci.
    Moim założeniem było ustawienie dysku iscsi i wspoldzielenie jego zasobów na 2 - 3 komputery (mac'i). Niestety po podłączeniu 2 komputera do dysku iscsi, dysk przestaje działać.
    Czy taka konfiguracja jest w ogóle możliwa ?
     
  5. futrzak
    Offline

    futrzak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:12
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    odświerzam,

    ktoś zna odpowiedz na pytanie kolegi?
     
  6. skrysz
    Offline

    skrysz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    42
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Local Time:
    15:12
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    null
    TS-x59 Pro+ null
    hi

    ja tez odświeżę ten temacik :D

    Odpowiedz nie jest prosta. Jak to w IT bywa, odpowiedź brzmi 'i tak, i nie', a poza tym to 'a u mnie działa' ale... :p

    ...ale najpierw trzeba zrozumieć, że iSCSI (czyli Internet SCSI) jest mechanizmem pozwalającym na bezpośredni dostęp do urządzenia blokowego za pomocą protokołu IP. Jeśli poszukamy analogi do typowego PC-ta, to możemy powiedzieć (w dużym uproszczeniu) ze iSCSI to taki kabelek (np SATA/USB) łączący dysk z płytą główna (wnętrznościami) komputera. Podążając dalej tą analogią należy postawić sobie pytanie, czy jeden, ten sam dysk, w tym samym czasie, z użyciem 'kabelka' można podłączyć na raz do kilku komputerów? Ci co pomyśleli 'chyba można' mają racje. Można podłączyć jeden dysk do kilku komputerów, czy to z użyciem kabelka czy za pomocą iSCSI. Ok, to mamy już cześć mojej odpowiedzi 'i tak...'.

    ...ale należy pamiętać, że choć sprzęt/protokół (kabelek/iSCSI) pozwalają na podłączenie tego samego dysk do kilku komputerów, to jeszcze system operacyjny musi 'umieć' działać na tak podłączonym i 'współdzielonym' dysku. I tu ta część mojej odpowiedzi '...i nie', skierowana głownie do użytkowników Windows-a.

    ...ale przecież napisałem 'a u mnie działa'. Tak, u mnie działa, ale nie na Windows-ie. Takie współdzielenie mam zrobione na serwerach pracujących pod kontrolą systemów unix-owych, dla których ten tryb pracy nie jest czymś obcym (jeśli kogoś to interesuje to można wykorzystać np GFS2). Nie mówię, że w Windows-ie się 'nie da' bo spotkałem się z teoretyczna implementacją takiego rozwiązania z użyciem oprogramowania IBM (GPFS) - sam tego nie testowałem więc nie mogę potwierdzić czy to zadziała. Jeśli chodzi o maszynki z pod znaku jabłuszka to ZFS też chyba posiada tryb współdzielenia urządzeń blokowych.

    Podsumowując jednym zdaniem. Tak 'da się', ale wymaga to trochę umiejętności oraz dobrej znajomości systemu operacyjnego, do którego chcemy podłączyć w ten sposób dysk z użyciem iSCSI, więc jeśli GFS2, ZFS czy GPFS brzmi dla Ciebie jak czarna magia to lepiej zrób to z kimś kto zna się na tym, niż masz potem płakać nad utraconymi danymi.

    ps. a sie kurna rozpisałem :p jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany tym tematem, to miło mi będzie wytłumaczyć co i jak, ale uprzedzam, że z powodu braku czasu mogę odpisywać dość mało regularnie :]
     
Ładowanie...