Jak naprawić RAID6

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 18 Sierpień 2009.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Rano uruchomiłem QNAP’a 509 i wystąpił problem z RAID6.
    Po uruchomieniu nie mam dostępu do danych, dopiero po uruchomieniu funkcji RECOVER mogę dostać się do dysku sieciowego.
    Naprawa poprzez RECOVER nic nie daje w dalszej części mam informację „ W zdegradowanym trybie”.
    Co zrobić, aby wszystko wróciło do normy ?.
    Soft 3.1.0, brak szyfrowania dysków.
    Pozdrawiam
    Jarek
     

    Załączone pliki:

    • qnap_509_1.JPG
      qnap_509_1.JPG
      Rozmiar pliku:
      20,2 KB
      Wyświetleń:
      608
      MD5 Sum:
      bc63ab6a4677cdc415adbaf94f926159
    • qnap_509_2.JPG
      qnap_509_2.JPG
      Rozmiar pliku:
      24,8 KB
      Wyświetleń:
      608
      MD5 Sum:
      15ad166f19daa60c1cb85e8a2857e93a
    • qnap_509_3.JPG
      qnap_509_3.JPG
      Rozmiar pliku:
      21,7 KB
      Wyświetleń:
      608
      MD5 Sum:
      6a53c77391d661893ecedcb94e5dc2d0
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Może to i głupie pytanie ale - co pisze w logach i SMART dla poszczególnych dysków? Nie zdarzyło mi się to jeszcze na QNAP'ie ale w starym Synology zachowywał się podobnie jak były problemy z dyskiem w macierzy.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Z logów wynika ze urządzenie zostało wyłączne a po jakimś czasie załączone, ale już z błędem.
    Przy pomocy mdadm zobaczyłem, które dyski zostały usunięte z RAID i poprzez wyciągnięcie ich i włożenie ponowie na działającym sprzęcie zaczęły się synchronizować.
    Co było powodem awarii trudno powiedzieć? Troszeczkę mało informacji w tym logu.
     

    Załączone pliki:

    • log2.JPG
      log2.JPG
      Rozmiar pliku:
      65,9 KB
      Wyświetleń:
      592
      MD5 Sum:
      9bf39c351ac75ff861bd942ccefae4d8
    • log1.JPG
      log1.JPG
      Rozmiar pliku:
      66,9 KB
      Wyświetleń:
      592
      MD5 Sum:
      c6bc2dc4b0d452ff41ec8516115288e3
    • raid1.JPG
      raid1.JPG
      Rozmiar pliku:
      52,2 KB
      Wyświetleń:
      592
      MD5 Sum:
      14ea28b017f17922488598b94dd564f1
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Z praktyki własnej. Jak już wspomniałem wcześniej miałem podobny problem z Synology. Nie było żadnych informacji prócz "degraded".Po restarcie sprzętowym/synchronizacji kilka dni było OK a następnie powtórka z rozrywki. Pomogła wymiana dziwnie zachowującego się dysku. O dziwo dysk ten działa poprawnie w moim domowym QNAP'ie. Dodatkowo SMART nie pokazywał żadnych błędów, wręcz był wzorowy. Chociaż u mnie była to Barracuda 7200.12 to sprawdź może czy nie posiadasz w dysków, które mają jakieś problemy z firmware (z serii 7200.11 lub część serii Nearline) U mnie takie dyski z (podobno) błędym firmware pracują bez problemu ale może warto podmienić firmware na nowszy.
    Szkoda, że w QNAP'ie nie ma sprzętowego RAID'a to można by więcej informacji wyciągnąć.
    Jeszcze małe podejrzenie na temperaturkę w QNAP'ie - zauważyłem błąd zarządzania wentylatorem (o ile dobrze pamiętam to miałem kiedyś problemy z dyskami Seagate przy wyższych temperaturach)
    Inną ciekawostką jest fakt, że nie rozsypały się nadmiarowe RAID1. Chociaż to można wytłumaczyć właśnie nadmiarowością i faktem, że na tych partycjach może się mało dziać.
    Jeśli zdarza Ci się to często to spróbuj może narzędzia do monitorowania QNAP'ów - gdzieś na forum widziałem takowe, może uda się powiązać jakieś charakterystyczne zdarzenia z degradacją macierzy. Sam nie używam tego narzędzia ale właśnie piszę skrypt do rrd i nie tylko, co by monitorować QNAP'a przez SNMP.
    Osobiście sugeruję pomieszać w dyskach w szczególności w tych dziwnie padających.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Moim zdaniem QNAP powinien rozszerzyć system logowania odnośnie raid. Wydaje mi się, że mdadm zrzuca o wiele więcej informacji, z których to można by było wywnioskować przebieg awarii. Dobrym rozwiązaniem było by również stworzenie instrukcji, co roibic w kryzysowych sytuacjach z RAID.
    Dyski posiadam z Seri 7200.10. Jak dotąd nie miałem z nimi żadnych problemów. Może już pora pomyśleć o jakiś typowych dyskach dla systemów RAID.
    Pozdrawiam
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam.
    Popieram, Może pełna implementacja syslog-ng + możliwość konfiguacji. Od tego już krok do zrobienia sobie na QNAP'ie serwera logów :) Co do dysków to: W pracy wyłącznie NS - i wszystko hula. Raz spróbowałem zwykłych 7200.11 i jak pisałem poprzednio dawał ciała :-(, co dziwne w domu hula od kilku tygodni bez zająknięcia. W domu mam 2x1TB Nearline, 2x500G 7200.12 (z czego ten jeden pseudo walnięty) wszystko w raid1. Moje odczucia - za wyjątkiem temperatury nie widzę różnicy (nie wyłączam urządzeniea ani nie usypiam)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. mimimi
    Offline

    mimimi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    14:15
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Hej,

    Miałem podobny problem.

    Podczas upgradu stacji (509 RAID6 z szyfrowaniem), po wyjęciu dwóch dysków, system nagle zrestartował się, a po restarcie nie rozpoznał zdegradowanej macierzy i nie rozpoznał że dyski są szyfrowane (powinna migać zielona dioda od Power ON).

    Co pomogło:

    Wyłączyłem system normalnie i załączyłem z powrotem. Poszedłem w meny do miejsca gdzie odblokowuje się dyski szyfrowane i wpisałem hasło. Zdegradowana macierz została rozpoznana.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
Ładowanie...