Rozwiązany Jak prawidlowo stworzyc katalog, userow i grupe user

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika greg, 21 Listopad 2008.

Ładowanie...
  1. greg
    Offline

    greg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    Witam

    Dziś rozpoczołem zabawe z TS-101. i mam taki problem (widocznie cos zle robie)

    Otóż jak prawidłowo stworzyć katalog o nazwie np." dane" i zeby odpowiednie osoby mialy do niego dostep przez otoczenie sieciowe. Pytam sie dlatego bo po zainstalowaniu oprogramowania i zmapowaniu folderu "public" moge wejsc do niego z kazdego komputera w otoczeniu sieciowym bez podawania hasla. natomiast do nowo stworzonego folderu nie moge sie dodstac "brak uprawnien", nawet jak utworze userow do tego folderu z haslem. podobnie jest z domyslnymi folderami np." Qdownload"

    dlaczego tak jest i co zle robi :-(
     
  2. greg
    Offline

    greg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    czy jest ktos w stanie pomoc ?? bo nie rozumiem troche tego jak ustawiam w panelu qnapa na Guest Access Right:full access , to mozna wejsc do kazdego folderu a jak juz trzeba sie logowac to nie wchodzi. :-(
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    za proste żeby wtłumaczyć, za głupie żeby się o to pytać...

    Musisz się tym pobawić żeby znaleść logike działania tego,
    że są grupy a w nich użytkownicy,
    że do każdego udziału(folderu) można ustalić odpowiednie prawa dla danej grupy lub użytkownika.

    Jeśli nie chcesz aby goście(bez hasła) wchodzili do danego udziału to w Acces Control na dole ustaw Guest Access Right: na Deny access.
    Na górze masz dwa pola a po środku Permission ustawiasz na Full access.
    W lewym polu są osoby lub grupy które mogą korzystać z udziału, a po prawej osoby/grupy ktore nie mogą z jego korzystać. Możesz to zmieniać strzałkami na środku(zaznaczając element z pola i klinięciu w strzałke).
    Ponad to w User Management User Groups masz grupy do których możesz przypisywać użytkowników.
    Tak jest przynajmniej w TS-109.
    Co do udziałów Public, Qdownload etc. to być może wpisałeś wcześniej login i hasło (Windows je zapamiętał) i dlatego odrazu bez podania hasła możesz wejść do zmapowanego udziału. Albo sprawdź w Panelu czy w ustawieniach nic nie zmieniłeś(szczególnie Guest Access Right).
    Żeby było ci łatwiej zmień język na polski na stronie głównej twojego QNAPa.
     
  4. monster
    Offline

    monster Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    Stety albo niestety w Qnapach uprawnienia nadaje sie tylko na poziomie udziałów,
    a nie katalogów w danym udziale. Wszystkie katalogi i pliki utworzone przez klienta SAMBY,
    np. komputer z Windowsem beda mialy prawa 777 dla wszystkich polaczonych
    z udziałem użytkowników.

    Myślę, że można by zmienić domyślną politykę tworzenia katalogów,
    wchodząc do konsoli i samemu edytując plik konfiguracyjny Samby - smb.conf
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    ale jak widać, autor tematu wspominał tylko o udziałach mówiąc potocznie na nie folderami.
    Oczywiście, jeśli chodzi o foldery w danych udzialach to się zgodzę iż trzeba odpowiednio zmodyfikować plik smb.conf lecz aby tego dokonać trzeba mieć sporą wiedze na ten temat , której niestety brak początkującemu administratorowi(mowa o autorze).
    Pozdrawiam.
     
  6. greg
    Offline

    greg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    faktycznie niby post jest banalny , ale robilem (robie) tak jak hypnosiss pisze i nadal to nic nie daje. Ciagle wyswietla sie komunikat typu

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.icron.pl/blad.jpg


    nie wiem czym to jest spowodowane
     
  7. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    hmm a czemu nie wchodzisz do udziałów poprzez "Mój komputer" (a w nim zmapowane "dyski" przez Findera) ?
    Pozatym normalnie jak otwieram "Moje miejsca sieciowe" to odrazu pokazują się mi udziały(chodź nie zawsze wszystkie) i nie musze wchodzić w NASa aby je zobaczyć(w twoim przypadku "Nas-br" ? albo to grupa robocza?).
     
  8. greg
    Offline

    greg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    Nas-br to nazwa serwera Qnap zmieniona w panelu. tyle ze to nie ma znaczenia czy wchodze przez udziały czy tak jak na zdjeciu. wyskakuje caly czas to samo. zeby normalnie wejsc do danego udziału lub folderu w otoczeniu sieciowym musze wlaczyc full permission dla "gościa".


    to wyglada tak jakby cos windows blokowal, tyle ze z drugiej strony przeciez cala konfiguracja odbywa sie w urzadzeniu QNAP'a.
     
  9. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    wydaje się być wina komputera ale skoro mówisz że tak samo jest z innych komputerów to możliwe że wina QNAPa.
    Ciężko teraz zdalnie określić czy w ustawieniach musi być coś namieszane. Ten problem masz od samego początku ?
    Jeśli nie sprawi ci problemu, przeinstaluj QNAPa(sformatuj dysk).
    Zaktualizuj jeszcze firmwara do najnowszego.
    Jesteś pewien że grupy i udziały są prawidłowo skonfigurowane w panelu administartora ?
    Może wcześniej przy dopisywaniu uprawnień grupy do danego udziału źle ustawiona była opcja Permission ?
    Restartowałeś QNAPa ?
    Może router blokuje porty SAMBY wewnątrz sieci?
    Pozdrawiam.
     
  10. greg
    Offline

    greg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    wlaśnie jestem pewny robilem to kilka razy, robilem wedlug instrukcji itp.i nada to samo :-(

    inny problem to taki ze on sie resetuje caly czas nie wiem co z nim jest kurde

    LOGI:
    .......
    Information The administrator's password and network configuration were reset to the factory default. 11/24/2008 09:04:24
    Information The administrator's password and network configuration were reset to the factory default. 11/24/2008 08:05:06
    Information The administrator's password and network configuration were reset to the factory default. 11/24/2008 08:04:05
    Information The administrator's password and network configuration were reset to the factory default. 11/24/2008 06:22:46
    Information The administrator's password and network configuration were reset to the factory default. 11/24/2008 06:21:19
    Information The administrator's password and network configuration were reset to the factory default. 11/24/2008 06:09:12
    .....

    o ci chodzi z tym resetowaniem, bo czas resetu jest rozny nawet po minucie ?? wie moze ktos czym to jest powodowane ??? nie dzieje sie to zawsze ale najczesciej jak a wylaczone wszytskie komputery albo nikt sie nie loguje do qnapa. dysk w panelu sterowania jest ustawiony na 30 minut po tyym czasie przechodzi w tryb czuwania. nie wiem moze jeszcze odznaczyc (Enable configuration reset switch).
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    czy przycisk od resetu ustawien ktory jest z tylu obudowy przypadkiem nic nie dociska?
     
  12. greg
    Offline

    greg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    nic nie dociska ;/


    co do tworzenia i logowania sie do folderow to cos jest nie takz tymi windowsami chyba, bo jak podlaczylem laptopa na ktorym jest vista loguje sie normalnie przy uzyciuu tych uzytkownikow ktorych zdefiniowalem w panelu.
     
  13. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    pytam się jeszcze raz:
    jaką wersje firmwara masz ?
    Masz ten problem od początku (od zakupu)?

    Jeśli nie to myślę że najprościej problem rozwiąże format QNAPa:
    Jeśli tak to możliwe że uszkodzony sprzęt(ale to do oceny silasa) albo stara wersje firmware.
    Sprawdzałeś czy przypadkiem się nie przegrzewa ?
    Rozkręcałeś kiedyś obudowe qnapa i bawiłeś się czyms (oprócz montowania dysku)? może przycisk jest wciśnięty tak jak mówił silas ale pod panelem tzn czujnik( czy jak to się nazywa) pod głownym przyciskiem czy jest jakoś dociśniety czy normalnie klika jak się naciska?
    Dziwna sprawa...
    Myślę że te problemy z sambą mają coś z tym resetowaniem wspólnego...
     
  14. greg
    Offline

    greg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:28
    Followers:
    0
    aktualny firmware version: 2.0.1 Build 0302.

    a czy jest możliwe ze zablokował się przycic reset jakos ?? bo jak w ustawieniach Qnapa wylaczylem mozliwosc resetowania tj. "Enable configuration reset switch" to stacja pracuje poprawnie.


    i jeszcze jedno pytanie, pewnie śmieszne ale co tam - co to jest ten finder ? to jest jakis program wspomagajacy ktory np.: mam z oprogramowaniem ?

    dziekuje bardzo wszystkim za pomoc i za zainteresowanie.
     
Ładowanie...