How-To Jak to zainstalować na nowo ???

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika TheJa, 27 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
  1. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Witam !
    Jako że od paru dni mam TS-409 i jako, że lubię wiedzieć co w trawie piszczy, a przy tym jestem tylko samoukiem, namieszałem tak w moim NAS'ie, że nijak wyjść z tego nie potrafię. Zainstalowałem zgodnie z guide (na początku były dwa dyski), później dołożyłem kolejne 2 ... a że chciałem mieć jeden wielki sfromatowałem wszystkie i założyłem sobie jeden wielki ... tylko, że przy tej operacji wcięło mi Joomle i phpMyAdmin z Qweb. Ściągnąłem z Qnap'a, ftp'em wrzuciłem, ale ani mysql ani admin php odpalić nie chcą :-( Czy jest jakaś metoda, żeby na nowo, kreatorem z płytki dostarczonej przez Qnap zainstalować toto wszystko od początku ?


    PÓŁ GODZINY PÓŹNIEJ:
    :) no więc da się: wyjąłem dyski, sformatowałem je pod windowsem, odpaliłem na nowo fingera i inicjacja czystego systemu ruszyła. A już myślałem, że to koniec.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    witam :)
    świetnie sobie poradziles...
    ale nastepnym razem zrob tak:

    1) wylacz urządzenie QNAP'a
    2) wysuń dyski twarde
    3) włącz urządzenie QNAP'a - bez dysków
    4) uruchom finder'a i poczekaj az bedzie mozna znalezc za pomoca niego dyski twarde
    5) wsuń dyski przy włączonym TS'ie (hot swap)
    6) za pomoca findera przeprowadz inicjacje systemu

    tak czy owak <brawo>
    milo poznac samouka :) sam nim jestem :D
     
  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Mam TS - 109 i za każdym razem jak coś pójdzie nie tak ,to muszę rozkręcać QNAPA i wyciągać dysk ,przekladać do innej obudowy i pod Windowsa usuwać partycję itd.
    Czy jest prostszy sposób ???
    Czy można podzielić dysk QNAPA na np. sytemowy i drugi - resztę ????????????
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    nie nie nie :]
    instalacja nowego qnap'a wyglada tak:
    1) wylacz urządzenie QNAP'a
    2) wysuń dyski twarde
    3) włącz urządzenie QNAP'a - bez dysków
    4) uruchom finder'a i poczekaj az bedzie mozna znalezc za pomoca niego dyski twarde
    5) wsuń dyski przy włączonym TS'ie (hot swap)
    6) za pomoca findera przeprowadz inicjacje systemu

    - nie ma tutaj nic o tym zeby wkladac dysk do PC :D


    nie da sie tak :/


    zastanawia mnie tylko czemu tak czesto chcesz reinstalowac calego QNAP'a :o ... ja tego od dawna nie robilem bo nie widze potrzeby :>
     
  5. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Miałem problemy z instalacją programu Slimserver - program do servera muzycznego i jednego dnia 3-4 razy rozkrecałem QNAPA ;)
    Na razie jest ok. ;)
    Gdyby był podział dysku nie było by takich problemów, a tak 200GB ,które zbierałem z rok, poszło ...................
     
  6. Piro
    Offline

    Piro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Mi sie tez wykrzaczyl squeezcenter. W panelu ssots mam takie dane:


    System

    Hard-/Firmware : QNAP TurboStation TS-109 / 2.1.2 build 1114T
    Load / Uptime : 0.02 0.31 0.58 / 0d 00.30:54 (57% idle)
    Memory -- Swap : 198/250 MB (shr: 0, buf: 28, cache: 122, rss: 48) -- 0/518 MB

    SqueezeCenter

    Version : 7.3.2-24695
    Process status : not running (crashed as PID 2498)

    MySQL

    Version : 5.0.27-log
    Database size : 61M
    Process status : PID 1950, state S (sleeping)
    Memory usage : 43 MB total, 21 MB (50%) RSS
    Uptime : 19:20, 01:37 (8.3%) CPU time

    Teoretycznie niby wyswietla sie czasem, ze jest "running" ale transporter nie moze sie polaczyc, nie moge tez wejsc na squeezcenter z przegladatrki....

    Czy oznacza to koniecznosc reinstalacji i wykasowania wszystkich danych? Dodam, ze reinstalacja systemu (do roznych wersji) oraz samego SSOTS nie przyniosly zadnego rezultatu. Poza tym QNAP dziala normalnie. Cala usterka zrobila sie dosc nagle i zona mogla cos pomoc naglymi powerdownami (bo sie troche wkurzyla, ze nie gra) <cisza>
     
  7. arnoldpr
    Offline

    arnoldpr Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Chorzów
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P 1 GbE
    Mam pytanko
    Czy taka reinstalacja wymaga formatowania twardych (mam 2x1GB w Raidzie widziane jako 1x2GB)
    Czy wtedy po istalacji bede mial zachowane wszystkie dane? <jupi>

    Pozdrawiam Arnold
     
  8. mamcnote
    Offline

    mamcnote Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam mam TS-109 PRO.

    Firmware 2.1.2(1114T) przestało reagować i musiałem restartować ustawienia (reset 5 sec)

    Mam pytanie jak skonfigurować QNAPa od początku bez formatowania dysku?
    QNAP finder nie daje mi takiej możliwości, a danych mam za dużo żeby je gdzieś zgrać. :-(
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    teoretycznie da sie to zrobic... jednak musisz sie liczyc ze nigdy nie ma gwarancji na to ze dane zostana zachowane...
    daj znac czy jestes pewien?
     
  10. mamcnote
    Offline

    mamcnote Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    zaryzykuję tia
     
  11. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Ta sama sytuacja .
    Chcę zainstalować dysk na nowo bez formatowania jakie wymusza kreator Findera ;(
    Coś zmajstrowałem i QNAP nie widzi dysku co zrobić ???
    Dysk jest ok. bo go sprawdziłem wsadzając do zewnętrznej obudowy.

    Co zrobić ,aby dysk był na nowo widzialny -zainicjowany ,ale nie formatowany !!!
    Mam na nim serwer muzyczny i nie chce mi sie kopiować wszystkiego ;(

    Proszę o pomoc , to pilne ;(
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    kontakt serwis EPA Systemy
    maja non-stop stycznosc z QNAP'em i beda chyba pamietac jak to zrobic
    ja juz dawno nie mialem ARM'a wiec nie pamietam
     
Ładowanie...