Jak zainstalować paczki ikp? na TS-509

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika esk, 31 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. esk
    Offline

    esk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2008
    Wiadomości:
    4
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    nic nie sciagaj
    poprostu daj polecenie:

    Kod (Text):
    1. # ipkg install mc
    paczka zostanie pobrana automatycznie
    o ile Optware poprawnie sie zainstalowalo
     
  3. esk
    Offline

    esk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2008
    Wiadomości:
    4
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    ok tylko ze pociagnal z unstable w jakim pliku sa wpisane zrodla? skad ma brac paczki
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    tak jest zapisane w confie...
    ale poki co wszystki epaczki unstable=stable
     
  5. corvus
    Offline

    corvus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Witam,

    czy moze mi ktos wyjasnic jak instalowac ikpg?
    trzeba wejsc na wejsc na konsole?
    jezeli tak, to jak to zrobic?

    zainstalowalem przez interjfejs www paczke Optware IPKG
    i pojawiła mi sie w interfejsie www ikonka

    jak dalej sie do tego zabrac
    bo chciałbym vlc zainstalowac na qnapie
    i jeszcze pytanie, jaki jest linux w qnapie, bo na stronie vlc jest kilka dystrybucji

    dzieki i pozdrawiam
     
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Paczki instalujesz zalogowany na SSH. Po zainstalowaniu Optware włączasz go lub lepiej restart QNAP'a. Potem konsola
    Kod (Text):
    1. ipkg update
    - pociągnie repo z sieci, następnie dla przykładu
    Kod (Text):
    1. ipkg install mc
    . Nie wiem czy VLC jest w repo dla QNAP'a a nie mam teraz za bardzo jak sprawdzić. wpisz
    Kod (Text):
    1. ipkg list|grep vlc
    to zobaczysz czy jest.
     
  7. corvus
    Offline

    corvus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Sciagnalem PuTTY
    zalogowalem sie
    zainstalowalem vlc
    :)

    co dalej z tym zrobic?
    jak wogole to uruchomic
    na kompie właczałem to jako
    "C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe" --intf wxwin --extraintf=http
    zeby widzialy inne urządzenia dla przykładu tuner satelitarny
    a jak to zrobic w linuksie?

    dzieki i pozdrawiam
     
  8. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Binarkę VLC zgodnie ze schematem zastosowanym w QNAP'ie znajdziesz zapewne w
    Kod (Text):
    1. /opt/bin
    . Zapewne wywołując binarke VLC z parametrem
    Kod (Text):
    1. --help
    otrzymasz listę parametrów, którem możesz przesłać do VLC, Żeby widział tuner satelitarny (pewnie na USB) trzeba go podłączyć, lecz wątpę, żeby obsługa tego typu urządzeń była zaimplementowana w kernelu. Jeśli jednak uparcie dążysz do celu to zawi Cie instalacja na QNAP'ie Debiana. Uwaga Debian to nie Windows...
     
  9. corvus
    Offline

    corvus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    0
    Hej,

    niestety sobie nie poradziłem z tym vlc,
    ale udało mi się w końcu Twonky uruchomić
    mam pytanko, jak się odinstalowuje program, np. vlc?

    pozdr
     
  10. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:38
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    W wyniku polcecnie
    Kod (Text):
    1. ipkg --help
    bez problemu znajdziesz:
    Kod (Text):
    1.  
    2. Package Manipulation:
    3.      ....
    4.      remove <pkg|regexp>     Remove package <pkg|packages following regexp>
     
Ładowanie...