Rozwiązany Jaki UPS do Qnapa ?

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika Grish, 22 Luty 2010.

Ładowanie...
  1. Grish
    Offline

    Grish Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Luty 2010
    Wiadomości:
    8
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    Nie mam pojęcia o UPS-ach dopiero przy planowanym kupnie qnapa o tym zacząłem mysleć

    Qnap będzie pracował w sieci z laptopem i dwoma desktopami + media player + dysk zewnętrzny + drukarka

    Jakiego UPS-a w opcji przez usb polecacie aby podłączyć wszystko to do niego ?


    z góry dzięki za podpowiedzi

    Grish

     
  2. moli
    Offline

    moli Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Poznań
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 100 Mbps
    Odpowiedź na Twoje pytanie jest złożona.

    Nie wiem czy jeden UPS wystarczy. Musisz policzyć ile +- mocy będzie pobierał zestaw o którym piszesz. Sam Qnap tyle co nic :), ale te dwa desktopy to już mogą mieć spore zapotrzebowanie na moc. Możesz zgrubnie oszacować ile to będzie za pomocą dostępnych kalkulatorów, np.:

    http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

    Zwróć uwagę, że wyliczenia dotyczą zapotrzebowania na moc czynną (w W), a UPSy operują na wartościach opisujących ich moc pozorną (w VA). Musisz więc sprawdzić dla konkretnego modelu UPSa jakie jest maksymalne dopuszczalne obciążenie rekomendowane przez producenta. Przykładowo dla modelu APC BACK UPS 350 CS który posiadam, moc wyjściowa to 350 VA, co umożliwia podtrzymanie zasilnia dla zestawu o zapotrzebowaniu na moc w wysokości maksymalnie 210 W.

    Cena jednego UPSa o mocy wyjściowej umożliwiającej ochronę całego Twojego zestawu może być wyższa niż cena dwóch mniejszych urządzeń. Osobiście rozważyłbym zakup dwóch (lub może nawet trzech) urządzeń o mniejszej mocy. Przykładowo:

    - UPS 1 (350 VA): Qnap + router
    - UPS 2 (500/750 VA): desktop 1 + monitor 1
    - UPS 3 (500/750 VA): desktop 2 + monitor 2
    - listwa przeciwprzepięciowa: laptop + drukarka

    Zalety takiego rozwiązania:
    - możliwość doboru mocy (i charakterystyki napięcia na wyjściu!) pod konkretne stanowisko. Jeśli desktop biurowy (małe zapotrzebowanie na prąd) to 500 VA, jeśli monstrum do gier z prądożernymi kartami graficznymi i stadem wentylatorów - to 750 VA. Jeśli w desktopie markowy zasilacz z aktywnym PFC, to zdecydowanie UPS z rzeczywistą charakterystyką w postaci sinusoidy, jeśli zasilacz bez PFC, to w zupełności wystarczy aproksymacja sinusoidy.
    - możliwość obsługi zaniku napięcia (np. shutdown systemu) na więcej niż jednym stanowisku.
    - potencjalna awaria UPSa dotyczy tylko jednego stanowiska.

    Drukarka: jeśli jest to drukarka laserowa, to NIE PODŁĄCZAMY jej do UPSa! W momencie startu (nagrzewania bębna) potrafi brać 1kW energii! Drukarkę laserową najlepiej podłączyć do listwy przeciwprzepięciowej (lub specjalnego wydzielonego gniazda w UPSie które pełni tylko rolę zabezpieczenia przeciwprzepięciowego).

    Laptop: podpiąłbym do listwy przeciwprzepięciowej - jego bateria spełni rolę UPSa w przypadku zaniku napięcia w sieci.

    A jeżeli zaniki napięcia w Twojej okolicy są sporadyczne a możliwość utraty efektów pracy na komputerze akceptowalna i mało szkodliwa, to można się zastanowić na wariantem ekonomicznym, tj. UPS dla Qnapa i routera, dla pozostałych urządzeń listwy przeciwprzepięciowe.

    pozdrawiam
    Moli
     
  3. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    73
    Oceny:
    +20 / 2 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Odgrzebię wątek bo mam dokładnie takie samo pytanie jakie jest zawarte w temacie z tą tylko różnicą, że ja chciałbym zabezpieczyć samego Qnapa.
    Sprzęt "pożera" ok 14W więc wystarczyłaby jakaś wersja mikro UPSa ale takowych nie znalazłem.
    Czy są jakieś zasilacze dedykowane do NASów? Zależy mi głównie na jak najmniejszych rozmiarach.
     
  4. kaktus
    Online

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    926
    Miejscowość:
    opolskie
    Oceny:
    +216 / 9 / -3
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Mały rozmiar = mały akumulator a to z kolei krótki czas podtrzymania w razie awarii.
     
  5. qiui
    Offline

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    129
    Oceny:
    +40 / 3 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Zgadzam się z kaktusem, ale z drugiej strony, jak UPS jest zarządzalny przez USB, to możne on wyłączyć NAS'a na czas braku zasilania. Po przywróceniu zasilania NAS powinien się uruchomić. - Tak wg mnie to działa, ale zwaliłem zakup swojego UPSa (bez wyjścia USB) i nie było mi dane sprawdzić czy tak jest faktycznie.
     
  6. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jak wy znajdujecie watki sprzed 4 lat ????
     
  7. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    808
    Miejscowość:
    Cork
    Oceny:
    +242 / 3 / -2
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Uzywaja "szukaczki" i stosuja sie do netykiety ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A co ja ci zlego zrobilem ze ty mnie z samego rana netykieta w leb bijesz ?
    A jak juz to punkt 1.4 :p
    Podczepka po 4 latach hehehe
     
  9. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    808
    Miejscowość:
    Cork
    Oceny:
    +242 / 3 / -2
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Trzeba Silasa meczyc by zrobil automat co po np. 90 dniach od ostatniego postu zamyka Topic.
     
  10. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Oceny:
    +11 / 3 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Relax B-)

    ja mam u siebie podpiętego pod NAS (aktualnie TS-451 po zmianie z Synology DS-209) małego APC Pro 550, zasilania starcza na ok 30 min...

    atibi78.dyndns.org_images_apc_back_ups_pro_br550gi_550va_330w_review_pret_forum_pareri_01.JPG

    Nawet widzę, że przy 4 dyskach pokazuje 46 minut :)

    Dropbox - 2014-09-07_23-28-31.jpg

    Pozdrawiam,

    S.
     
  11. fan11
    Offline

    fan11 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    4 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    112
    Oceny:
    +39 / 1 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Pytanie tylko jak długo ma on działać na UPS

    Ja do dwu dyskowego QNAPa, routera, switch'a Cisco 8x1000, bramki VoIP mam podpiętego CyberPower UPS DX650E-FR - Tower - fen.pl ma on USB więc w QNAP ustawiłem auto wyłączanie, wytrzymuje mi to około 20-30 minut do totalnego zgona, a QNAPa ustawiłem, żeby po 15 min się wyłączał. Tani UPS i spoko Ci wystarczy ;)
     
  12. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    73
    Oceny:
    +20 / 2 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    To się wątek rozkręcił... :)
    Jak już Paweł wspomniał użyłem opcji szukaj i w sumie sam miałem dylemat czy zakładać kolejny temat identycznie zatytułowany czy dla porządku kontynuować stary dawno zapomniany (tak źle i tak niedobrze ;))

    Piszę o minimalnych rozmiarach bo chodzi mi tylko o to, żeby krótkotrwałe zaniki napięcia nie spowodowały uwalenia systemu i utraty danych. Nie zależy mi w ogóle na tym aby NAS działał bez zasilania sieciowego tylko żeby się bezpiecznie wyłączył. Po wznowieniu zasilania powinien się automatycznie włączyć (dokładnie tak jak opisał qiui).

    Przy poborze na poziomie 14W pakiet paluszków z jakąś elektroniką dałby radę ale takich wynalazków niestety nie ma.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Oceny:
    +11 / 3 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niby masz rację, ale pamiętaj o jednym :

    nie każdy UPS ma wyjście USB, a to jest konieczne do powiadomienia NAS'a, że ma iść spać ...

    Po drugie : tanie wynalazki czasem działają przez okres gwarancji + 1 miesiąc :cii:.

    Od lat używam APC, są może deko droższe, ale mam spokój.

    Pozdrawiam,

    S.
     
  14. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    73
    Oceny:
    +20 / 2 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    oczywiście komunikacja po USB musi być. A więc są dwa kryteria do spełnienia:
    1. Jak najmniejsze rozmiary
    2. komunikacja z Qnapem.
    Może ktoś z szanownych Forumowiczów spotkał się z takim małym sprytnym UPSem?
     
  15. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Oceny:
    +11 / 3 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  16. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    73
    Oceny:
    +20 / 2 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Sprzęt całkiem porządny. Właśnie przeglądałem go na stronie APC bo "selektor produktów" zaproponował mi ten model. według producenta podtrzyma mojego Qnapa przez 193 minuty... bardzo fajny ale przy moich niewygórowanych potrzebach liczę też na niezbyt wygórowaną cenę
     
  17. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Oceny:
    +11 / 3 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mojego trzymać ma 44 ;)

    S.
     
  18. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    73
    Oceny:
    +20 / 2 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    oj to coś sporo wciąga Twoja maszyna. producent wspomina coś o 31W a APC szacuje to na 88 minut pracy
     
  19. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Oceny:
    +11 / 3 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  20. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    73
    Oceny:
    +20 / 2 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    no cóż, może te 31W to bez dysków liczą. Chociaż mój książkowo 16W powinien pożerać ale apetyt ma tylko na 14 przy dwóch HDD.
    no nic, wracając do tematu to chyba nie ma miniaturowych UPSów, najmniejsze jakie udało mi się znaleźć są niewiele mniejsze od tego zaproponowanego przez Ciebie. Pozostaje chyba tylko standardowy gabaryt zakupić i podłączyć TV to sobie chociaż kilka minut pooglądam po zaniku zasilania ;)

    EDIT: ale jakby ktoś trafił jakąś miniaturkę to będę wdzięczny za info
     
Ładowanie...

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. ile qnap wytrzyma bez pradu ?

    ,
  2. najmniejszy ups

    ,
  3. jak obliczyć na ile starczy ups va