Kilka technicznych pytań

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika blastamasta, 28 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. blastamasta
    Offline

    blastamasta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    14:16
    Followers:
    0
    Witam,

    Właśnie wczoraj stałem się nowym użytkownikiem qnap-a ts-210. Jako że nigdy nie miałem do czynienia z urządzeniem jak to nasuwa mi się kilka pytań. Próbowałem znaleźć na nie odpowiedzi na forum jednak bez powodzenia. Jestem w tym nowy takżę proszę o wyrozumiałość.

    Qnap jest wyposażony w dwa dyski 2TB Hitachi które pracują w trybie JBOD. Wczoraj przeprowadziłem instalację i tutaj nasuwają się pytania. Z tego co rozumiem całkowity restart (poprzez giu) qnap-a kasuje dane z dysków i jesteśmy zmuszeni wczytywać firmware raz jeszcze z dostarczonego CD. Jak dla mnie to trochę tego nie rozumiem?! Co jeśli coś nakaszanimy w systemie np. poprzez instalację czegoś pod ipkg czy też ręczną instalację mając 3TB danych na dyskach?! Ktoś powie zrób sobie kopie ale żeby to zrobić potrzebujemy następnych 3TB! Jak dla mnie tego typu urządzenia są miejscem na przechowywanie kopi naszych danych itd. i nie powinno być tak że z chwilą awarii systemu operacyjnego tracimy dane przy reinstalacji! Możemy jakoś to ominąć czy niestety tak musi być? Czy jesteśmy wstanie naprawić/wgrać ponownie system jeśli wystąpi awaria lub też coś namieszamy? Bazując na tym co napisałem mam kilka pytań:

    1. Proszę mi powiedzieć czy jeśli przeprowadzę reset za pomocą przycisku z tyłu obudowy (ten 10 sekundowy) to czy rzeczy które zainstalowałem poprzez qpkg oraz ipkg zostaną wykasowane czy nie? Co taki reset naprawdę robi w systemie itd?

    2. Jeśli updatuje firmware to czy nowy soft nadpisuje stary (coś jak wgrywanie softu przy pierwszym uruchomieniu tylko że bez straty danych) czy updatuje tylko wybrane elementy? Chodzi mi tutaj o to czy update można traktować tak jakby jako reinstalację systemu bez utraty danych.

    3. Pytanie za 100 punktów jak wgrać oprogramowanie tak jak to się dzieję przy pierwszym uruchomieniu nie tracąc danych? Czy jest to w ogóle możliwe?

    4. Jak tylko przeprowadziłem instalację qnap ładnie pojawił się w otoczeniu sieciowym jako samba share. Chwilkę po tym zainstalowałem mc, screen oraz rtorrent i wyłączyłem qnap-a aby go przenieść w docelowe miejsce. Po ponownym uruchomieniu service samba działa ale nie widać qnap-a w otoczeniu sieciowym?! Nie pomagają restarty oraz wyłączanie i włączanie samby w panelu administracyjnym? Co może być przyczyną? Oprócz zainstalowania trzech wymienionych programów nic więcej nie robiłem? Dodam także że jak uruchomię NFS wszystko działa jak należy.

    5. Czy można tak ustawić qnap-a aby te dwa dyski które mam włożone do niego były oddzielnymi dyskami logicznymi? Chciałbym mieć możliwość określenia na którym dysku mają być zapisywane dane i załóżmy na dysku A będę zapisywał filmy a na dysku B muzykę. W razie awarii tracę tylko dane z popsutego dysku. Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi?

    Trochę się rozpisałem ale to chyba wszystko...na razie :p To dopiero drugi dzień i długa droga przede mną więc pewnie pojawią się dodatkowe pytania. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Ad1. Z tego co pamiętam resetuje:
    • Hasło administratora
    • Ustawienia TCP/IP
    • Port panelu administracyjnego
    • Filtr IP

    Ad2. Nadpisuje stary, ale pozostawia konfigurację. Nie można traktować update jako reinstalację bez utraty danych. Zawsze należy liczyć się z możliwością utraty danych (co zresztą jest oczywiste przy tego typu operacjach). Mi co prawda to się jeszcze nie zdarzyło a miałem już wiele update na QNAP'ach i nie straciłem żadnych danych, co nie zmienia faktu, że producent zaleca zasadnie zabezpieczenie danych.

    Ad3. Nie do końca rozumiem to pytanie...

    Ad4. Wygląda na problem z cache Windowsa... czasami trzeba bardzo długo poczekać aż pojawi się w "otoczeniu". Sprawdź czy działa
    Kod (Text):
    1. \\adres.ip.qnap.qnap
    Ad5. Tak można. Nazywa się to "Single Volume". Tworząc udział definiujesz, na którym wolumenie ma się znajdować.
     
  3. blastamasta
    Offline

    blastamasta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    14:16
    Followers:
    0
    Dziękuję za odpowiedź jarlath :D

    1. Wczoraj przeprowadziłem kilka testów i wygląda na to że jeśli robimy reset 10sekundowy to qnap kasuje wszystkie programy zainstalowane poprzez giu oraz te za pomocą ipkg. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej ale wydaje mi się że firmware jest wgrany do pamięci flash qnap-a a sam linux siedzi sobie gdzieś na dysku. I teraz poprzez reset 10 sek sprawiamy że qnap reinstaluje linuxa który znajduje się na dysku za pomocą firmwaru we flashu i co za tym idzie mamy ładny czysty system bez utraty danych. Dzisiaj przeprowadzę jeszcze jeden test aby to potwierdzić mianowicie sprawdzę czy po resecie rzeczy zainstalowane za pomocą ipkg faktycznie zostały usunięte czy może sobie gdzieś siedzą w /etc/ itd. Tak czy inaczej może ktoś potwierdzić moje dywagację?
    Sorka że tak to drążę ale muszę wiedzieć co się dzieje w urządzeniu zanim zacznę tam zapisywać dane.

    2. Kolejna rzecz to czy istnieje możliwość użycia połączenia szyfrowanego za pomocą Qget-a? W tym momencie Qget łączy się poprzez www na porcie 8080 itd. Podajemy też tam hasło i login które są następnie przesyłane bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. Można to jakoś tak zrobić aby te dane były szyfrowane? Oczywiście mogę użyć https i połączyć się z download station ale to z kolei wyklucza obsługę qrapida a nie za bardzo uśmiecha mi się dodawać 50 linków ręcznie.

    3. Wracając do Qget-a to widzę że ściągając coś z rapidshare na jeden plik przypada tylko jedno ściąganie. Innymi słowy Qget nie dzieli danego pliku na kilka części ściągając każdą z osobna i co za tym idzie transfer jest dużo słabszy. Można to objeść puszczając kilka plików jednocześnie i wtedy zsumowany transfer zbliża się do maksimum mojego łącza ale chyba lepiej dla pamięci i procesora mieć kilka mniejszych kawałków niż kilka dużych. Czy jest możliwość na obejście tego może w następnej wersji?

    4. Czy qnap montuje dysk usb po podłączeniu? Innymi słowy gdzie mogę go znaleźć używając do tego celu mc pod linią komand?

    Wracając jeszcze do samy pod windowsem to tak jak wspominał jarlahth wspominał wina chyba leży po stronie windowsa 7 który zachowuje się conajmniej dziwnie jeśli chodzi o otoczenie sieciowe. Tak czy inaczej wywołanie \\adres ip servera działa poprawnie.

    Znowu trochę się tego nazbierało tak więc z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    1. W przypadku urzadzen opartych na ARM'ie, glowne pliki systemu sa zapisywane w Flashu. Natomiast pliki konfiguracyjne jak i reszta na pierwszym zainicjalizowanym dysku lub woluminie - w zaleznosci od kolejnosci tworzenia. W momencie resetu, pliki konfiguracyjne znajdujace sie na dysku, zostaja przywroce z plikow domyslnych ktore sa we flashu.

    Jesli chodzi o urzadzenia na platformie x86, sprawa jest znacznie lepsza, poniewaz kazde z tych urzadzen jest wyposazone w DOM. Disk-On-Module wpiety w kanal IDE ATA. Na nim przechowywany jest caly system wraz z konfiguracja uzytkownika i konfiguracja domyslna potrzebna do przywrocenia. Natomiast na dyskach znajduja sie tylko dane.

    2. Nie uzywam Qget'a

    3. j/w

    4. Zainstaluj paczke QPKG Optware, po zainstalowaniu jej, uruchom ja i zaloguj sie do konsoli SSH.
    Wpisz:
    # ipkg install mc
    co spowoduje pobranie z internetu paczki MC i zainstalowanie jej.


    Windows 7 zachowuje sie dobrze jesli chodzi o internet.

    Pozdrawiam
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    2. Aktualnie Qget nie jest dostosowany do połączeń szyfrowanych, może w następnej wersji dodadzą obsługę.
    3. Nie wiem czy chodzi ci o poszczególne segmenty plików, czy ogólnie.
    Pamiętaj że pliki ściąga wget (dzieli na segmenty lub nie)

    Jeśli uruchomisz download np: trzech plików w tym samym czasie, transfery powinny w całości wypełnić twoje łącze.
    Bez różnicy czy pliki mają po 200mb, czy po 1GB.
    Jeżeli w tym samym czasie będzie ściągał się jeden plik to niestety, możliwe że łącze nie zostanie w całości wykorzystane.

    Mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi.

    Co do otoczenia sieciowego, zapewnij aby oba urządzenia (qnap i Ty) były w tej samej grupie roboczej.
    W praktyce do łączenia się przez sambe z QNAPem zamiast szwankującego otoczenia sieciowego, montuje się te udziały w "Mój Komputer".
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. Dziq
    Offline

    Dziq Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    Mam ten sam serwer, ustawiony za routerem z zewnątrz, jak możecie to powiedzcie mi jak można zalogować się na serwer zdalnie z innego komputera, innej sieci? W jakiej opcji to ustawić i skąd tym zarządzać?
     
Ładowanie...