Moduł DOM - wymiana

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 29 Sierpień 2010.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    W moim urządzeni TS-509 mam zainstalowany moduł DOM 128 MB, czy jest możliwość wymiany na 512 MB takie, jakie stosuje się obecnie we współczesnych modelach QNAP’a. Widzę, że nowszy soft coraz bardziej zbliża się do granicy maksymalnej pojemności DOM.
    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Heya

    A szczerze, po co Ci jest to potrzebne?
    Tak swoja droga... w TS-509 jest o tyle fajnie, ze mozna wymienic procesor na inny :) Co jest zdecydowanie lepsze niz w przypadku NAS'ów na atomie. Bede chyba pierwsza osoba ktora bedzie walczyla o to, aby kazdy nowy firmware byl wciaz pojawial sie dla tego modelu. Co do Twojego pytania... nie powinienes sie raczej obawiac tego. Juz od dawna QNAP stosuje tzw. firmware rozruchowy, a dodatkowe aplikacje sa instalowane na dyskach (np. Stacja monitoringu) - to tylko moje spostrzezenie.

    Bo niby czemu, inicjalizujac nowego NAS'a, wchodzisz na Stacje monitoringu i widzisz napisa: pobierz nowy firmware ze strony...

    Swiadczy o tym, ze wgrany fw na DOM'a, nie pomiescil wszystkiego :)

    Pozdrawiam
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Obawiałem się, że nowe wersje będą (muszą być) coraz większe. Nie mam zamiaru na razie zmieniać mojego Qnapa na jakiś współczesny model, a chciałbym mieć najnowsze oprogramowanie z najnowszymi funkcjonalnościami.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Wobec tego, w tym momencie wysylam zapytanie do QNAP'a w tej kwestii. Postaram sie odpowiedziec.
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Czekam za jakąś informacją zwrotną.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Mam niestety, zla informacje:
    "We plan to phase out TS-509 in a few months."

    Wiec nie wiem jak dlugo bedzie jeszcze wychodzil firmware dla tego modelu, a wlasciwie urzadzenia w sprzedazy juz nie ma.
     
  7. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Tak też myślałem, że los TS-509 pomalutku zmierza do „archiwum”, najwyższa pora zakupić nowy współczesny model.
    Pozdrawiam
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
Ładowanie...