Niska wydajność TS-119

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika franek4always, 13 Lipiec 2009.

Ładowanie...
  1. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jakie macie transfery z waszych NAS'ów? Max co udało mi się uzyskać to 25MB/s i to nie ma znaczenia po jakim protokole (SMB/FTP/iscsi). Wg testu na CDRINFO http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/nas/test-qnap-ts-119/strona16.php powinienem uzyskać transfer co najmniej 2x większy. Dysk mam WD10EADS (http://www.tomshardware.co.uk/green-terabyte-1tb,review-31449.html), Przełącznik Gb Linksysa + kabelki 5e. Kable i przełącznik są OK (przy teście 2 pecetów po FTP uzyskiwałem transfer ok. 45 MB/s). Wygląda że wąskim gardłem jest sam TS, ale jak sprawdzić co w nim nie domaga? TS jest skofigurowany prawie że z default'u, żadnych baz MySQL czy innych feature'ów obciążających system.
     
  2. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Local Time:
    07:51
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    U mnie po Sambie i FTP troche lepiej. Up: 30-35megabajta/s download: kolo 40-50megabajtow/s. Oczywiscie wszystko zalezy od wielkosci plikow jakie kopiujesz. Ja podaje wartosci jakie mam podczas kopiowania duzych plikow.
    Konfiguracja:
    Switch 3com, kable 5e. Dysk to Seagate 750GB ST3750640AS.
    Powyzej 40 mega/s raczej nie przejdziesz. Tak przynajmniej mowi sam Qnap na stronie z opisem sprzetu.
     
  3. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Problemem był system WinXP, po zainstalowaniu Win7 uzyskuje transfery rzędu 40MB/s :D
     
Ładowanie...