Pomoc Podłączenie QNAP TS-110 do routera

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika rauf, 6 Wrzesień 2010.

Ładowanie...
  1. rauf
    Offline

    rauf Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:46
    Followers:
    0
    Witam serdecznie,

    Przeczytałem instrukcję, FAQ, podobne wątki i niestety mam wrażenie, że znalazłem wszystkie informacje jakich nie potrzebuje ;)
    Szczególnie o możliwości konfiguracji przeróżnych usług z których nie korzystam a mam prosty (chyba) problem z połączeniem urządzenia TS-110.

    Zgodnie z instrukcją podłączyłem urządzenie kablem sieciowym z laptopem i skonfigurowałem. Właściwie jedyna funkcjonalność jaka mnie interesuje to umożliwienie kilku komputerom domowym korzystanie (przeglądanie) zbioru fotografii via WIFI.
    Do aplikacji QMultimediawrzuciłem kilka próbnych zdjęć, ustawiłem poziomy użytkowników, dostępy etc. Z pozycji laptopa połączonego z QNAPem przez kabel sieciowy wszystko jest ok.

    Teraz podłączyłem TSa do routera Linksys WAG54G2 kablem sieciowym.
    QNAPfinder na laptopie nie widzi urządzenia. NIe moge się zalogować do niego przez przeglądarkę ani przez ftp.
    Przeszukałem panel routera ale nie bardzo wiem co mam tam ustawić, żeby usieciowić QNAPa.
    Próbowałem jeszcze podłączyć laptopa z QNAPem przez USB, ale nie wykrywa mi urządzenia (nie wiem, czy wogóle wyjście USB w TS do tego służy?).

    Sieć mam zabezpieczoną filtrowaniem MAC adresów i protokołem WPA2, wyłączyłem na chwilę ale nic to nie dało.
    Aha, dodałem do listy MAC adresów ten który otrzymał przy konfifuracji QNAP ale nic to nie dało także.
    W otoczeniu sieciowym nie znajduje nic nowego...

    Jak widać, jestem lamerem <tuptup> , ale urządzenie reklamuje się jako plug and play ;( i liczyłem, że jednak się uda...
    Może ktoś mnie nakieruje gdzie co i jak ustawić...
     
  2. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    20:46
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Podłącz Qnapa do portu LAN w routerze a następnie spróbuj za pomocą polecenia ping sprawdzić czy jest komunikacja z urządzeniem. Wszystkie urządzenia powinny mieć adresacje IP z tej samej sieci.
    Czy adresy IP masz wpisane statycznie czy są przydzielane dynamicznie?
     
  3. rauf
    Offline

    rauf Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:46
    Followers:
    0
    Dziękuje za zainteresowanie!

    Niestety brak.

    Wydaje mi się ,że w routerze są nadawane dynamicznie (dla 4 kompów w sieci, nic innego nie widać). Nie mogę jednak znaleźć opcji zablokowania i przypisania IP...
    W QNAPie mam ustawiony statyczny.

    W poradach dot.innych modeli widze często radę o przekierowaniu portów, może tu coś nie tak?
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    20:46
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Podaj adresy IP jakie masz wpisane do routera, jednego z komputerów i Qnapa.
     
Ładowanie...

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. podłączenie do qnapa przez przeglądarkę