Polecenie 'poweroff'

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika hypnosiss, 5 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Witam,
    Po wywołaniu komendy 'poweroff' w SSH , QNAP pika że się wyłącza, połączenie SSH również zostaje rozłączone po pewnym czasie lecz dioda Power na urządzeniu miga i miga a NAS nie chce się całkowicie wyłączyć, widać że próbuje ale bez skutku.
    Co może być problemem może wpierw trzeba coś innego uruchomić/przygotować a nastepnie użyć tego polecenia ?
    To jest normalne czy tylko ja taki przypadek mam ?
    Pozdrawiam.
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    sprawdzę w poniedziałek jak to będzie na moim qnapie wyglądać - teraz nie mam do niego dostępu fizycznie a boję się że jeśli coś pójdzie nie tak żeby nie zdechł na amen (jak niecałkiem go wyłącza to obawiam się coby przez weekend się nie przegrzał) - jak system wyłączony a zasilanie na płytę jest to nie wiem jak wygląda chłodzenie? wiatrak dalej działa przy takiej migającej diodzie power?
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    powinien, jeśli wyczujesz że wiatrak przestaje działać to nie ryzykuj, wyłącz zasilanie...
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Witam - qnap ts 209 pro 2 przedostatni oficjalny firmware 2.1.2 nie pamiętam nr rewizji - chyba 1031

    polecenie poweroff nie działa - oczywiście nie miałem czasu sprawdzić co w logach ale nie zmienia to faktu że po wykonaniu poweroff część usług została zatrzymana (przynajmniej SSH bo wywaliło mnie z konsoli) i na tym koniec - pudło nadal miga radośnie kontrolkami i (na szczęście) hałasuje wiatraczkiem

    pozdrawiam, c.
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    a więc czego użyć do wyłączenia QNAPa? jest mi to potrzebne do skryptu dla potrzeb własnych => pytanie się tyczy do Silasa chyba że ktoś inny zna odpowiedź... Bardzo mi na tym zależy.
    Pozdrawiam.
     
  6. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    od dłuższego czasu jestem za bardzo zalatany - musiałbym albo sporo wcześniej do roboty dotrzeć albo długo po zostać (qnap jest produkcyjny i nie mogę w godzinach pracy potestować) - ale któregoś dnia się zmusze i sprawdzę to i owo - niedziałające poweroff to tylko jeden z kilku denerwujących problemów z urządzeniem :-(

    pozdrawiam, c.
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hypnosis - nie wiem gdzie zadać pytanie - a do tego tematu może jeszcze ktoś zaglądnie - częściowo pytanie związane z tematem poweroff
    (jeśli pojawiłaby się jakaś konkretna odpowiedź to może warto założyć
    [howto] struktura systemu plików qnapa x09 )

    gdzie są logi systemowe i szerzej - może ktoś rozpisać strukturę katalogów/plików systemowych z uwzględnieniem faktu iż część jest zapisana na Flashu qnapa i linkowana/przepisywana w czasie startu / rebootu urządzenia w inne miejsca?
    -gdzie są logi systemowe
    -gdzie są pliki odpowiedzialne za uruchamianie usług po reboocie
    -które pliki / katalogi warto zarchiwizować aby móc samodzielnie przywrócić qnapa do stanu używalności w przypadku 'namieszania' z instalacją dodatkowego softu

    pozdrawiam, c.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a mnie dziala:
    /sbin/poweroff
     
  9. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    po wpisaniu również tej komendy, QNAP miga i nie chce się wyłączyć. Czym jest to spowodowane że nie u wszystkich to działa?
     
  10. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    /sbin/poweroff u mnie również nie działa - w jakim pakiecie jest poweroff? moze jakiś update potrzebny albo co?
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a widzicie... bo to pewnie tylko w x86 jest na standardzie :)
     
  12. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    a więc w jaki sposób można wyłączyć QNAPa ? poprzez SSH
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a zrob tak:
    # ln -sf /bin/busybox /sbin/poweroff

    i teraz sprawdz:
    # /sbin/poweroff
     
  14. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    zainstalowałem przez ipkg nowszego busybox i próba wykonania poweroff:

    Kod (Text):
    1. # ln -sf /opt/bin/busybox /sbin/poweroff
    2. [~] # /sbin/poweroff
    3. poweroff: applet not found
    4.  
    no to dla świętego spokoju zrobiłem:

    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # ln -sf /bin/busybox /sbin/poweroff
    3. [~] # /sbin/poweroff
    4. [~] #
    5.  
    po kilku sekundach PuTTY stwierdza brak połączenia po SSH (inactive)
    Kod (Text):
    1.  2009-02-20 17:24:17    Server unexpectedly closed network connection
    2.  
    - a na qnapie nadal radośnie mrugają lampki - informacyjna wygaszona, od dysków 1 i 2 w trybie 'na wciąż', od sieci - czasami sobie mignie, i miga sobie niebieska żaróweczka.... (na szczęście wiatrak działa - więc przynajmniej nie ma niebezpieczeństwa przegrzania urządzenia)

    skoro uruchamianie trwa około 3 minut to przypuszczam ze poweroff więcej jak 5-6 minut nie powinien zajmować??

    co dalej z tym fantem? czy to bug w qnapie czy coś źle z tym poweroff robimy?
    -jeśli my coś źle robimy to jak powinno być poprawnie?
    -jeśli inna przyczyna jak sprawdzić (w jakich logach sprawdzić o co chodzi?)

    a może odezwie się ktoś komu ta sztuka z poweroff na 209 się udała?

    pozdrawiam, c.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a czy 109/209 mozna wogole w panelu wylaczyc?
    moze to byc ograniczenie zwiazane z tym Marvell'em ktory jest na plycie lub plyta ktora powstala wogole nie obsluguje funkcji poweroff
     
  16. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    teraz już wcale nie kontaktuje na polecenie poweroff
    Kod (Text):
    1. [/] # ln -sf /opt/bin/busybox /sbin/poweroff
    2. [/] # /sbin/poweroff
    3. -sh: /sbin/poweroff: No such file or directory
    4.  
    tak, z panelu można wyłączyć.
    Tak samo kiedyś w twoim Qloger-rze działało wyłączanie. Jakim sposobem zrobiłeś ?
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    qlogr odnosil sie do panelu dlatego wylaczal QNAP'a...
     
  18. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    w tym przypadku dobrze by było zrobić skrypt basha, który będzie wyłączał QNAPa z PA lecz problem może stanowić nowy firmware obsługujący AJAXa.

    P.S Silas, będziesz robił nowego Qloger-a pod nowy firmware ?
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:47
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    tak tylko czekam na dokumentacje techniczna z QNAP'a
    ...i oczywiscie doczekac sie nie moge
     
  20. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:47
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    qrde - o co biega z tym poweroff???

    SiLAS - możesz rozpisać co się dzieje jak kliknę shutdown w panelu przez WWW ?
    wyłączanie z panelu trwa kilkanaście sekund - klikam na shutdown - nas mignie sobie kilka razy lampkami, ze 2x beep i wyłącza się;
    skoro daje radę wyłączyć qnapa z panelu to tym bardziej powinien dać się wyłączyć po SSH?

    czarna magia ... :-(

    c.
     
Ładowanie...