[POMOCY] FTP na TS-209 nie jest widoczny z sieci publicznej

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika Darek, 30 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    05:26
    Followers:
    0
    Uruchomiłem już drugiego TS-209 tym razem ma działać jako serwer FTP
    widoczny i dostępny z Internetu oraz sieci wewnętrznej firmy.
    TS-209 otrzymał publiczny numer IP podobnie jak router firmy z zakresu
    przydzielonego przez dostawcę Internetu. Zarówno TS-209 jak i router
    podpięte są do szybkiego modemu SHDSL dostawcy Internetu
    (modem ma 4 portowy switch). Schemat połączeń wygląda tak:
    Internet
    Modem
    Router TS-209
    Sieć LAN

    Komputer z sieci lokalnej bez problemu łączy się z TS-209 przez klienta FTP
    na jego publiczny adres IP.
    Z Internetu brama (modem) przydzielonej podsieci publicznej odpowiada na pingi.
    Podobnie router (gdy nie zablokuje mu funkcji odpowiadania na wywołania z sieci WAN).
    Natomiast adres publiczny TS-209 z Internetu nie odpowiada na pingi. Nie widzi go też
    klient FTP. Dlaczego ? :-(
    Adres IP TS-209 jest poprawny, maska, brama i DNS takie same jak w routerze.
    Ramka ma wyłączoną opcje Jambo.
    Włączona jest opcja odpowiedzi na pasywne wywołania FTP.
    Frmware: 2.0.1 Build 080416
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:26
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Probowales sie polaczyc na rozne uslugi dzialajace na tym TS-209?
     
  3. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    05:26
    Followers:
    0
    Nie próbowałem. Wszystkie inne usługi wyłaczyłem z wyjątkiem FTP.
    Mam wrażenie, że adres IP TS-209 wogóle nie jest widoczny z zewnątrz (z Internetu).
    Czy TS-209 powinien odpowiadać na pingi i czy ma opcję włączenia/wyłączenia obsługi
    pingów przychodzących z zewnątrz ?
    Przy najbliższej okacji włączę zdalne logowanie przez telnet i spróbuję się połączyć.
    Co jeszcze może mieć wpływ na widoczność adresu IP na zewnątrz ?
     
  4. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:26
    Followers:
    0
    Sprawdź czy na routerze robisz przekierowanie na QNAP'a z portu 21 (lub tego ktory ustawiles jako port FTP). W przeciwnym przypadku zamiast QNAP'a uzytkownicy publiczni beda probowali dostac sie na FTP'a bezposrednio na routerze. Zazwyczaj jest to do ustawienia w opcjach routera (dla ASUS'a jest to ustawienie Virtual Server, dla innych do sprawdzenia w instrukcji).
     
  5. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    05:26
    Followers:
    0
    TS-209 nie jest podłączony za routerem ( jest poza siecią lokalną) więc nie ma tu mowy o przekierowaniu portu. Chociaż mogę go spróbować podłaczyć w ten sposób i wskazać go jako DMZ.
    TS-209 jest podłączony równolegle do routera (w obszarze sieci publicznej) bezpośrednio do modemu SHDSL z wbudowanym 4 portowym switchem (tak naprawdę to jest to router w opcji bridge-a z drugim identycznym po drugiej stronie) modem należy do dostawcy Internetu i wraz znim otrzymałem pule adresów publicznych. Adres publiczny ma router i o jeden większy numer IP ma TS-209 - oba podpięte bezpośrednio do modemu. Pula adresowa (podsieć) jest 8 adresowa, więc w rzeczywistości do wykorzystania są 4 numery plus nr sieci, bramy , brodcast i chyba coś jeszcze.
    Z nich używam 2 dla routera i TS-209. Ping do bramy i routera odpowiada, a TS-209 nie (z zewnatrz). Z wewnątrz sieci lokalnej mogę się połaczyć przez FTP na publicznym adresie IP.
    Czy może tu mieć coś do rzeczy jakiś parametr ramki protokołu ?
    Pamietam taką sytułację z jakimś serwerem Linuxa. Był widoczny dopiero po ręcznej zmianie parametru domyślnego.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:26
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Parametr ramki protokolu raczej nie... No chyba, ze faktycznie jest inny. Najlepiej podlaczyc jakis router ktory wykryje wielkosc ramki. Linksysy z tego co wiem pokazuja MTU.

    Musze powiedziec ze kiedys na DSL'u mialem 5 adresow IP. Na jednym adresie mialem router ktorym rozdzielalem internet, na 4 pozostalych byly QNAP'y. Jeden byl do FTP, drugi do torrentow (dla mnie), trzeci do backupow a 4 synchronizowal dane z wszystkichy pozostalych 3.

    Wszystko dzialalo super.
     
  7. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    05:26
    Followers:
    0
    U mnie też już działa. Mogłem szukać przyczyny po swojej stronie jeszcze długo.
    To dostawca internetu sknocił sprawę. Mimo parametrów na 8 numerów IP, u siebie
    omyłkowo skonfigurował na sieć dla 4 IP. W efekcie działało tylko jedno urządzenie (router) na pierwszym i jedynym działającym numerze IP. Chwała specjalistom z TKTelekom <wsciekly>

    sprawę można uznać za zamkniętą.
     
Ładowanie...