Porównanie 239PRO, 259PRO, 259PRO+

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika Gregor, 31 Sierpień 2010.

Ładowanie...
  1. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Jak w temacie.
    Czy 259PRO od 259PRO+ różni się tylko procesorem?

    No i czym od powyższych się różni 239PRO bo nie mogę znaleźć :-(
    pzdr


    aaa, no i który kupić? :D
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  3. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Nie żartuj :D
    Podstawowe zadanie wykonałem :D

    Zanim zadalem pytanie oczywiście widziałem to porównanie. Na tej podstawie stwierdzilem że 259PRO od 259PRO+ różni się tylko procesorem, ale wynika również z niego, że 239 od 259 niczym się nie różni.

    Chcę zmienić 109 na coś lepszego i potrzebuję takiej ojcowskiej rady :)
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Z tego co pamietam, a sam mam 239 Pro II, rozni sie modelem procesora. 259 ma nowszy model o tym samym taktowaniu, przeklada sie to na szybsze predkosci odczyt/zapis. Jesli faktycznie zmieniasz z 109 na x39 lub x59 - to zobaczysz jakiego to ma kopa. Lepiej zrob sobie siec na gigabicie!!! 100Mbps to za malo. Jesli jeszcze uzywasz np. rtorrent++ to wtedy dopiero zdasz sobie sprawe jak to dziala szybko.
     
  5. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Dzięki, dzięki.
    Sieć mam na 1GB, zaraz uaktualnię profil ;)

    A tak jakbyś miał doradzić, bo różnica w cenie jest. Czy warto inwestować w 259 czy 239 w zupełności wystarczy.
    Czy ta różnica w procku jest taka znacząca?

    NIe używam Qnapa do jakiś celów mega profesjonalnych.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Cięzko doradzic :) Sam zapytalem kolegi, ktory pracuje w firmie zajmujacej sie dystrbubja QNAP'a w Polsce.
    [15:52:05] <Grzegorz Bielawski> 259Pro ma zapis lepszy od 239Pro 15MB
    [15:52:10] <Grzegorz Bielawski> reszta to jest to samo
    [15:52:18] <Grzegorz Bielawski> teraz mam juz na magazynie 259Pro+
    [15:52:29] <Grzegorz Bielawski> tam sie chwala ze niby 116 jest
    [15:52:39] <Grzegorz Bielawski> ale jeszcze nie miałem okazji tego przetestowac

    Wiesz... w tym przypadku, wybór to raczej indywidualna sprawa i sam musisz zadecydowac czego chcesz.
     
  7. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Dzięki za info. Zdecydowałem się jednak na 239.

    Mam nadzieję, że po 109 to i tak będzie dla mnie jak wycieczka w kosmos :D
     
  8. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    DOJECHAŁ I MAM :D
    Cieszę się jak dziecko ;)

    Właśnie instaluję i kopiuję dane z mojej 109.




    Mam na szybko pytanie.
    Czy ten linux na 239 jest tak samo 'ciężki' jak na 109.
    Mam tu na myśli niemożność ustawień proftpd, nadpisywanie plików konfiguracyjnych przy starcie itp. (wiadomo o co chodzi)?
    Czy również występują braki w poleceniach, które trzeba doinstalowywać Optware czy innymi paczkami?

    Czy po prostu jest tam full wersja (Debiana?) i jest możliwość pełnej konfiguracji i zmian?

    i jeszcze jedno, czy jak dyski są skonfigurowane jako RAID1 to odczyt i zpis samby są takie jak pisze producent, czy to się tyczy tylko RAID0?
     
Ładowanie...