[PROBLEM] Qnap NMP-1000

Dyskusja w 'Network Media Player (NMP)' rozpoczęta przez użytkownika malgosialukasz, 4 Czerwiec 2010.

Ładowanie...
  1. malgosialukasz
    Offline

    malgosialukasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    1
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Witam
    Jestem posiadaczem Qnap NMP-1000, w środku mam włożony dysk Samsung HD103UI (dysk jest kompatybilny z urządzeniem - lista Qnap`a). Po przejściu konfiguracji (bez problemowej) podpiołem odtwarzacz do kompa przez USB (przekopiowałem filmy, muzykę zdjęcia itd). Wszystkie skpoiowane przeze mnie media odtwarzały się bez najmniejszego problemu. Zacząłem ściąganienie filmów z torrentów w między czasie oglądałem filmy z dysku, słuchałem muzyki wszystko działa ok. Po ścięgnięciu filmu z torrentów zacząłem oglądanie tegoż filmu i spróbowałem go przewinąć do przodu i tu niespdzianka urządzenie przestało odpowiadać. Odczekałem ok 10 min i zrestartowałem urządzenie. Po ponownym uruchomieniu ściągniętego filmu już nie dało się wogóle odtworzyć. Podpiołem odtwarzacz do kompa i spróbowałem skopiować felerny film a tu blue screen. Gdy zrestartowałem kompa i odtwarzacz windows oświadczył że dysk wymaga sprawdzenia spójności danych. Ściągnołem inny film niestety sytuacja się powtórzyła. Po rozmowie z Panem z serwisu wysłałem odtwarzacz do serwisu - wrócił z wymienioną płytą główną. Cały szczęsliwy powtarzam instalację, kopiowanie, ściąganie od początku. Gdy ściągnął się film próba odtworzenia i przewinięcia skończyła się jak wcześniej - <wsciekly> . Pan z serwiu powiedział że prawdopodobnie mam walnięty dysk i na tym się skończyła Jego pomoc.
    Dysk przetestowałm progamami diagnostycznymi producenta dysku twardego i nie wykazały najmniejszych błędów.
    Przepraszam że się tak rozpisałem.
    Moje pytanie jakie polecacie dyski bo wydanie kolejnej kasy (na źle trafiony dysk) nie uśmiech mi się?
    Jeżeli ktoś miał już taki problem zamieniam się w słuch.
    Z góry dzieki za pomoc.
     
  2. leszek1976
    Offline

    leszek1976 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Łódź
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Blue screena nie miałem, ale za to miałem same problemy, gdy zaczynałem ściągać jakieś torrenty i wyłączyłem Qnapa pilotem. Kilka razy powtarzało się to samo - po włączeniu zaczynała się weryfikacją zadań bittorrent i w jej trakcie urządzenie się zawieszało. Dysk też Samsung Eco 1,5 TB. Być może częściowo niektóre dyski nie w pełni idealnie współpracują z Qnapem, a może w ogóle ściąganie bittorrent jest zwalone.

    Czy istnieje użytkownik, któremu ściąganie bittorrent (dużych plików po wiele GB) przebiega bezproblemowo nawet, gdy w trakcie pobierania bittorent wyłącza urządzenie pilotem i potem je znowu włącza?
     
Ładowanie...