problem z routerm czy z Qnapem

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika martind, 2 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:22
    Followers:
    0
    Witam!
    Mam pewien problem tylko niebardzo wiem jak go rozwiązać .
    Mam wykupioną domenę i chce postawić strone na Qnapie. Z racji tego iż sieć bazuje na neostradzie związane jest to ze zmiennym IP. Zarejestrowałem się na stronie DynDNS i skonfigurowałem domenę tak aby robiła mi przekierowanie na serwer. Po czym skonfigurowałem router pod Dyndns i wszystko jest ok . Wpisując adres strony wyskakuję mi strona routera . Zrobiłem przekierowanie portów "port forwarding" ( własciwie niewiem czy dobrze to zrobiłem ) w każdym bądź razie lipa :-( dalej router nie przepuszcza na serwer.poniżej przedstawie jak skonfigurowałem router:
    IPstałe-Qnap:192.168.1.3
    Source IP- 192.168.1.3 Mask - 255.255.255.0
    Destination IP- - 192.168.1.3 Mask - 255.255.255.255
    Port Start - 80
    Port end - 80
    Port map - 80
    Protocol - TCP,UDP
    Moje pytanie brzmi:
    co mam zrobić aby po wpisaniu www. router minie wpuścił na serwer (w tym przypadku Qnap).
    pozdrawiam
     
  2. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    05:22
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Sprawdz czy na qnapie masz wlączone www i jest tam port 80.

    Nie wiem jaki masz router (może daj zrzut ekranu) ale po przekierowaniu portu zewn "80" na port Qnap:80 musi dzialać.
     
  3. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:22
    Followers:
    0
    WWW w Qnap jest włączony i na porcie 80
    Poniżej przedstawiam zrzut :)
     

    Załączone pliki:

    • zrzut.JPG
      zrzut.JPG
      Rozmiar pliku:
      163,9 KB
      Wyświetleń:
      472
      MD5 Sum:
      f84fdceeef27ad11d00516ce7f40dd03
  4. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    05:22
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
  5. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:22
    Followers:
    0
    Destination mask jest narzucane przez router a na Qnapie nie da się ustawić 255.255.255. ... jest tylko 252
     
  6. gary0707
    Online

    gary0707 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Musisz łączyć się z innego IP publicznego. Wtedy nie będzie wchodzić na stronę routera.
     
  7. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    05:22
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Problem wygląda raczej w konfiguracji routera. W QNAP’ie musisz mieć ustawiony adres IP, Maskę sieci, bramę i dns. Na załączonym screnie jest błąd. Adres Source i Destination są takie same, a powinny być różne. Proponuję adres IP Qnap’a 192.168.1.3 wpisać albo w Source albo Destination. W puste pole wpisać „*”. W niektórych routerach (nie wiem jak w tym ) przekierowanie działa tylko jeżeli wchodzimy z innego adresu IP.
     
Ładowanie...