Problem z synchronizacją na TS-809U

Dyskusja w 'Archiwizacja i przywracanie' rozpoczęta przez użytkownika grzegorzz, 15 Wrzesień 2010.

Ładowanie...
  1. grzegorzz
    Offline

    grzegorzz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Witam
    Planuję uruchomić synchronizacje jednostronną plików pomiędzy katalogiem na serwerze (W2k8) a QNAP TS-809
    Serwer W2k8 -> QNAP
    Korzystam ze skryptu używającego "robocopy", który za każdym razem synchronizuje całość kopiując 30 GB z serwera na zasób na QNAP-ie. Za pierwszym razem i każdym kolejnym jest przesyłana cała zawartość katalogu.

    W momencie gdy zamiast QNAP-a podstawiam jakąś końcówkę z WindowsXP z udostepnionym zasobem i synchronizuje na niego powyższy zasób z serwera W2k8 to synchronizacja spełnia swoje zadanie, czyli za pierwszym odpaleniem skryptu synchronizuje całą zawartość katalogów z za kazdym następnym tylko pliki, które się zmieniły.

    Dlaczego na QNAP-a za każdym razem kopiuje znowu całą zawartość ?
    Używam tego skryptu do synchronizacji końcówek w firmie WinXP-> W2k8 i działa wyśmienicie i problem nie jest napewno w skrypcie.Pliki po obu stronach są takie same.

    Są jakieś ustawienia od tego na QNAP-ie ?
     
  2. skrysz
    Offline

    skrysz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    42
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    null
    TS-x59 Pro+ null
    Witam

    Prawdopodobnie problem tkwi w tym, że w2k8 i linux domyślnie zapisują z inną dokładnością czas modyfikacji pliku.

    Powinno pomóc dodanie do robocopy parametru /FFT (FAT File Times) co spowoduje, że robocopy będzie porównywał czas modyfikacji z 1 sekundową rozdzielczością.
     
  3. grzegorzz
    Offline

    grzegorzz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Problem rozwiązany ! Tak myślałem że coś z czasem ale nie wiedziałem co :) Dodanie /FFT pomogło. Dziękuje i pozdrawiam.
     
Ładowanie...