Problem z usypianiem HDD w TS-119

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika michalwy, 15 Luty 2010.

Ładowanie...
  1. michalwy
    Offline

    michalwy Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    14 Luty 2010
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Płock
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119/219
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119/219 100 Mbps
    Witam
    Posiadam TS-119 i użytkuje go od kilku miesięcy. Zaznaczyłem w konfiguracji aktywną opcję usypiania dysku HDD po upływie 5 min jednak dysk się nie wyłącza, kontrolka "status" nie zmienia koloru na niebieski. Zrobiłem test w którym wyłączyłem wszystkie aplikacje i nadal dysk nie usypia, czy ktoś wie co może być tego przyczyną? Firmware 3.0.0 Build 0306T.
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc
     
  2. d2d
    Offline

    d2d Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Mam to samo w TS-119 z firmwarem 3.1.2 Build 1014 i zrobiłem test: powyłączałem wszystkie usługi i dysk się usypiał, jednak po ponownym ponownym ich włączeniu usypianie nie działało. Zaktualizowałem firmware do 3.2.3 Build 0212 i jak będę miał czas to zrobię testy. Mam nadzieję, że coś w tym kierunku poprawili.
     
  3. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Może w cronie coś chodzi?
     
  4. michalwy
    Offline

    michalwy Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    14 Luty 2010
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Płock
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119/219
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119/219 100 Mbps
    Wczoraj zainstalowałem Firmware taki jak ty i zrobiłem ten sam test niestety nic z tego dysk się nie usypia :-( .
    Poszedłem o krok dalej i odłączyłem go od sieci, nadal bez zmian.

    Gregor czy mógłbyś troszkę jaśniej nie wiem co to jest cron???

    Czy Ktoś może pomóc???
     
  5. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    w katalogu etc/config masz plik crontab

    w nim są zapisy odnośnie uruchamiania "różnych rzeczy" co jakiś czas

    Jeżeli przykładowo masz tam coś co się uruchamia co pół godziny to dysk nigdy się nie uśpi przy czasie 30 min.

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Crontab
     
  6. michalwy
    Offline

    michalwy Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    14 Luty 2010
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Płock
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119/219
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119/219 100 Mbps
    Ustawiłem usypianie HDD po 5 min bezczynności.
    Powiedz mi jak dobrać się do katalogu etc??? Chętnie tam sprawdzę.

    Jest to mój pierwszy dysk sieciowy, a tym bardziej oparty na Linuksie.
    Patrząc jednak na kontrolkę dysku (po wyłączeniu wszystkich usług i serwisów, oraz odłączeniu sieci) migają co kilkanaście sekund, więc może jakiś proces coś wykonuje. Tylko co i poco?
    Z drugiej strony jaki sens ma ustawienie usypiania HDD, gdy programista zaprogramował sprawdzanie "czegoś "na HDD co kilkanaście sekund?
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Jakie uslugi masz powlaczane i jakie paczki zainstalowane. Moze rtorrent++, czy IceStation? Z jakich tez uslug korzystasz? Czy Twoj dysk jest na liscie kompatybilnosci? Czy serwer pelni funkcje serwera WINS?
     
  8. michalwy
    Offline

    michalwy Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    14 Luty 2010
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Płock
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119/219
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119/219 100 Mbps
    Wtedy kiedy testowałem to wyłączone miałem wszystkie usługi, jedno z twoich przypuszczeń a mianowicie serwer WINS był włączony. Zaraz znowu wszystko wyłączę i sprawdzę jeszcze raz. Co do paczek nie instalowałem żadnych tylko te które są standardowo. Nie wiem co to jest IceStation, ale nie natknąłem się na taką nazwę???
    Mój dysk to Seagate ST31500341AS CC1H i jest na liście kompatybilnych dysków.

    <jupi> Przyczyną nie usypiania dysku był prawdopodobnie server WINS!!! Silas dzięki za informację.
    Podczas testu odłączyłem Qnap-a od sieci. Teraz spróbuję z siecią.
     
  9. d2d
    Offline

    d2d Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Michalwy jak tam testy? Udało Ci się wprowadzić sewer w standby'a.

    Napisz więcej o WINS. Jak to wyłączyłeś?
     
  10. z-ka
    Online

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Local Time:
    16:11
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE

    WINS przeciez wylaczasz z poziomu web. To chyba siedzi gdzies w Uslugach sieciowych.
     
  11. d2d
    Offline

    d2d Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Znalazłem wyłączyłem WINS i całą usługę plików sieciowych dla sieci Microsoft i nadal się nie usypia. Co jest grane, że nie działa?

    Dysk, który siedzi jest w pełni kompatybilny z TS-119.
     
  12. d2d
    Offline

    d2d Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Lasted edited by : 22 Wrzesień 2013
  13. marcin_k
    Offline

    marcin_k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
  14. d2d
    Offline

    d2d Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Zaaplikowany.
    Fixed HDD standby issue when TwonkyMedia Server is enabled miałem nadzieję, że standby w końcu zadziała. I niestety na nadziei się skończyło :-(
    Lipa :-(
     
  15. marcin_k
    Offline

    marcin_k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Po zainstalowaniu tego firmware usypianie działa przy włączonym Twonky Media więc musisz mieć coś jeszcze dodatkowo włączone. Wyłącz wszystkie aplikacje i ustaw wył. dysku po 5min. Następnie sprawdź czy usypia. Jeżeli tak to włączaj po jednej aplikacji i odczekuj na usypianie. Oczywiście przy sprawdzaniu musisz pozamykać wszystko na komputerze z którego to sprawdzasz co może komunikować się z NAS.

    Pozdrawiam
     
Ładowanie...