Rozwiązany QNAP 239 pro jako router

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika artheb, 16 Sierpień 2009.

Ładowanie...
  1. artheb
    Offline

    artheb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    Witam,

    Czy jest mozliwe skonfigurowanie QNAP 239 pro jako bramy internetowej? Ten model posiada 2 porty LAN i z tego co wiem to mozliwe jest zaimplementowanie polaczen pppoe. Chcialbym sie pozbyc servera ktory mam na fedorze. Generalnie chce podaczyc modem adsl do jednego portu a drugim portem udostepniac siec dla komputerow w lanie. Potrzebuje pppoe, iptables i jakis pakiet do zarzadzania ruchem chwilowo uzywam niceshaper.

    Jezeli ktos ma jakies doswiadczenia bardzo prosze o info.

    Pozdrawiam,

     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Raczej bedzie ciezko. Sam QNAP to urzadzenie skierowane do sektoru serwerow NAS wiec wszelkie tego typu funkcje nie sa przewidziane przez producenta. Jednak z serwera NAS zrobil sie z tego "multimedialny serwer NAS" wiec jesli ktos dobrze by pogrzebał, moze by cos z tego wyszlo. Jednak czy warte tyle poswiecenia?

    Zapewne jesli bys zainstalowal na niego Debiana toproblemu by nie bylo, ale to chyba nie o to chodzi.
     
  3. artheb
    Offline

    artheb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    Najlepsza odp.
    No wlasnie nie chodzi mi o to zebym instalowal system od nowa. Zalezy mi na funkcjonalsci zarzdzania przez web interface. Myslalem, ze moze ktos wygrzebal jakis plugin do niego. Duzym atutem QNAP 239 pro sa jego male gabaryty, niskie zuzcie energi i jest prawie nieslyszalny. W tym momencie mam server na f9 i jest to poprostu nastepny szumiacy i zjadajacy duzo energii pc.

    Poszukam jakis router na linuxie ktory bedzie rootowal i shapeowal lacze, a dyski zmapuje z qnapa. Ale cz to sie oplaci????

    Dzieki za info.

    Pozdrawiam
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Albo, albo... sprawdz oprogramowanie FreeNAS, odpal na zwyklym PC'tie tego FreeNAS'a i zobacz czy bedziesz mogl zrobic dokladnie to co potrzebujesz. Nastpenie FreeNAS'a bedziesz mogl zainstalowac na TS-239 - ale dalej brak oryginalnego interfejsu :-(
     
  5. sWhite
    Offline

    sWhite Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119/219
    Ethernet:
    802.11n
    TS-119/219 802.11n
    Witam

    Mogę Ci polecić router(Linksys WRT54G-TM), na który można zainstalować nieoryginalny firmware o nazwie TOMATO jest on oparty na linuksie.
    Można w nim naprawdę nieźle ustawić QoS i wszystko będzie ci fajnie śmigać zamiast iptables.
    A co do pppoe będziesz musiał zakupić jakiś oddzielny modem z wyjściem Ethernet.

    Tu masz link do tego sprzętu już z zainstalowanym TOMATO możesz też kupić bez niego i samemu zainstalować zaoszczędzasz 10 zł :)
    http://www.allegro.pl/item711022178_lin ... b_ram.html

    Ja mam takie rozwiązanie w domu i naprawdę jestem z tego routera zadowolony jest szybki WLAN śmiga naprawdę szybko czego nie można powiedzieć o niektórych AP. Mam go już jakieś 3 miesiące i przez ten czas nawet nie jęknął.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Szczerze ... posiadam Linksys WRT54GL i testujac Tomato, zauwazylem spadki predkosci WAN'u porownujac go nawet z oryginalnym firmwarem czy jakims innym HyperWRT. Dlatego tez zdecydowalem sie wybrac DD-WRT który dla mnie wyglada znacznie bardziej profesjonalnie i stabilnie. Niestety musze przyznac, ze Tomato jest chyba najbardziej znanym firmwarem dla tych routerow i nie znam powodu dlaczego - jak dla mnie DD-WRT zamienia ten router w naprawde wypasiona zabawke.

    Pozdrawiam
     
  7. artheb
    Offline

    artheb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    Wlasnie moj kolega w sieci ma jakiegos asusa na Tomato (router ale dziala jako ap+ switch) i ma spore problemy z samba. W momencie transferu plikow via samba router zamula jak cholera. Nie wiem czy to wina firmwareu czy samego routera. Zerkne na tego linksysa co ty masz moze to bedzie jakies rozwiazanie dla mnie. Mam juz dosc tego szumiacego pudla w domu...
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  9. artheb
    Offline

    artheb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    Po calym dniu googlowania stwierdzam ze jedynie qnap 239 pro spelnia moje wszystkie wymagania. Czy masz moze link do manuala jak zainstalowac debiana/inne distro na qnap 239pro ? Znalazlem troche info na http://www.nas-central.org//, ale tylko dla jednostek opartych o ARM9. Z tego co wyczytalem po instalacji debiana na qnap bede mial w pelni funkcjonalny system. Czyli nie powinno byc problemu z pppoe, iptables itd.

    Bede wdzieczny za kazda wskazowke.

    Dzieki,
     
  10. sWhite
    Offline

    sWhite Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119/219
    Ethernet:
    802.11n
    TS-119/219 802.11n
    SiLAS co do TOMATO a DD-WRT to sam zdania nie mam, które lepsze, ponieważ nigdy DD-WRT nie używałem.
    Jak kupiłem sobie tego linksysa to szperałem po necie jaki firmware do niego najlepszy i znalazłem parę artykułów opowiadających się za TOMATO wiec go wybrałem, a czy dobrze zrobiłem to nie wiem, wiem za to, że na moje potrzeby jest wystarczający :)
     
  11. artheb
    Offline

    artheb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:43
    Followers:
    0
    Witam ponownie,
    No i znowu zmienilem zdanie... Prosze mi wybaczyc, ze nie tamet, ale ten link http://www.intel.com/products/desktop/m ... erview.htm
    rozwiazal wszystkie moje problemy.

    cena 400 zl + zasilacz na ebay 10 euro

    Nadal uwazam, ze qnap 239 pro to swietna rzecz. Mam jednego aktulanie ale pojdzie do klienta. Jego zaleta jest plug&play + szyfrowanie calych dyskow

    Pozdrawiam,
     
Ładowanie...