Qnap a Systemy Operacyjne 64bit

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika Rubin, 14 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    Witam.
    Rozumiem że instalacja i zarzadzanie na dyskach Qnap odbywa się po przez PC-ta, a to rodzi pytanie:
    Czy oprogramowanie jest w 100% kompatybilne z systemami 64bit ? szczególnie Visat Business 64bit ??

    Dlaczego mam takie, bo tylko taka Vista (64bit) obsługuje 8GB Ram czyli powyżej 3Gb Ram (mimo że po poprawkach vista podaje 4GB)
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    dziwne pytanie
    1) QNAP jest niezaleznym urzadzeniem ktore zarzadza sie z przegladarki internetowej
    2) platformie x64 wspiera aplikacje x86
     
  3. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    Acha, bo odniosłem, widac mylne wrażenie, że poczatkowo instalujemy z dysku CD jakieś oprogramowanie Qnap-a i jak wszystkie instalacje dzieje się to poprzez jakiś tam instalator. id... itp...

    Znając już z życia wzięte niespodziewane problemy z obsługa 64bit wolałem zapytać,
    no i jeśli rzeczywiście coś trzeba instalować przez PC to na razie nie przekonałeś mnie, że ręczysz głową za kompatybilnośc ;)

    To głupie porównanie ale np. firma Insert z produktami np. Subiekt chwali się, że ich produkty chodza bez problemu z każdym systemem Windows, nawet niby - "zostały wyróżnione logo Certified for Windows Vista" , a na 64bit nie można zainstalować bo dołączaja stara baze Microsoft SQL Server 2005 która nie gra z 64bit. Teraz pomicy żadnej bo umyli ręce i nabrali wody w usta.
    Pal licho to tylko 200zł ale zakup Qnapa 439 + 2 hdd to zakup 4400zł :)

    I Dlatego chcę mieć pewność, że 64bit nie jest żadna przeszkodą

    Pozdrówka
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    sam jestem zwolennikiem Visty 64bit :)
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Sorki za off-topic, ale powiedz mi Silas - jakim cudem można być zwolennikiem Visty ?? Jak się z tym czujesz - tak wewnętrznie <cwaniak>
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    normalnie... zapewne lepiej niz zwolennik XP

    jesli masz samochod z silnikiem 4 litry i nie stac Cie na paliwo... to masz problem tego typu
    natomiast jesli stac Cie na paliwo do samochodu z silnikiem 4 litry to nie masz problemow z tym ile na nie wydasz pieniedzy

    jesli potrafisz skonfigurowac sobie system pod siebie to jestes z niego zadowolony...
    czy Twoje pytanie ma sie do wydajnosci?
    czy moze zabezpieczen?
    a moze jeszcze czegos innego?

    wydajnosc > kupujesz lepszy komputer
    zabezpieczenia > instalujesz dobrego firewalla czy antywirusa

    a teraz moze w inny sposob... w miescie jest ograniczenie 50km/h (srednio zwracam na to uwage) ... to po co ludzie kupuja szybkie samochody?
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    14:16
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    ludzie kupują szybkie samochody bo:

    - jeżdżą poza miastem
    - wymaga tego "status społeczny" (może i sąsiad lepiej robi mojej kobiecie ale za to ja mam większe auto :p)
    - mają za dużo pieniędzy
    - mają za mało pieniędzy (i jak rozbiją auto to zarabiają na ubezpieczeniu)

    i o ile z powyzszymi mozna polemizować to zostaje ostani punkt -
    ludzie kupują szybkie samochody bo:
    - lubią *
    * de gustibus non est disputandum

    :)
     
  8. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    Mnie się podoba wyjaśnienie SiLasa :)

    Dlaczego ? Bo:
    Prze 20 lat jezdziłem na rowerze tylko dlatego bo nie było mnie stać na nic innego jak maluch
    WOLAŁEM rower. Teraz mam pod maska 2.9 i 207 koni :) i mam to gdzieś że pali benzyny 15/100.
    Nie rozumiem, dlaczego ludzie zamiast spróbowac Visty, czytaja na forach głupoty i im przytakują, no ale cóż o gustach się ponoć nie dyskutuje :)

    Pozdrówka dla OBU
     
  9. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Widzę, że z żartu rozpoczyna się dyskusja. Myślę, że nie ma sensu bawić się w przepychanki dot. sprzętu bo to nie ma sensu. Tak sobie tylko dodałem, ponieważ ostatnio byłem na kursie z certyfikacją MSoftu i miałem okazję porozmawiać na boku z certyfikowanymi MCA. Ja jako wtedy jako niedoszły MCITP pozwoliłem sobie wyciągnąć trochę informacji nt. systemu Vista ponieważ na chwilę obecną polityka naszej korporacji jak i drugiej zaprzyjaźnionej jeszcze większej korporacji nie uwzględnia przejścia na nowego windowsa.
    Okazuje się, że straszenie microsoftu jest łapaniem się brzytwy. Widziałem Windowsa7 i na 100% nie użyje Visty. Te same odczucia płynęły ze strony rozmówcy. Poza tym mocna maszyna to nie wszystko odpalałem Viste Business na maszynie z 8G ram i podwójnym Xeonem serii 5000 i na odpalaniu się kończyło - system po około 5 minutach pracy robił zwiechę i maiła długie wstawanie :-( niezależnie od pomocy z zewnątrz nie udało się nic z tym zrobić. Potem nie miałem już zbyt wiele czasu na testy bo serwer wchodził do produkcji. Ale to tak tylko sobie w formie żartu :)
    Silas - nie mam zamiaru wywoływać dyskusji o wyższości systemów, ani przepychanki na procesory. Mam nadzieję, że warninga nie dostane :)
    Rubin - cieszę się, że zrezygnowałeś z roweru bo zima zapowiada się dłuższa :)
    OK - zgadzam się - DOBRZE skonfigurowany i zabezpieczony windows też nadaje się do pracy, ale ja i tak się nie przekonam :p i pozostane przy swoim.

    Pozdrawiam
     
  10. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    Jarlath pięknie to wszystko ująłeś :) i z Zimą i z Vistą ja niestety jestem cienias i inne systemy np. Linux to dla mnie Magia :) a W7 jeszcze nie było gdy kupowałem Viste Buisness 64.

    Proponuje skasowac wszystkie posty, prócz pytania i odpowiedzi że oprogramowanie QNAP działa na 64bit
    będzie przejrzyście i na temat.

    Pozdrawiam
     
Ładowanie...