QNAP NMP-1000 nie widzi HDD

Dyskusja w 'Network Media Player (NMP)' rozpoczęta przez użytkownika mtarnas, 28 Kwiecień 2010.

Ładowanie...
  1. mtarnas
    Offline

    mtarnas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Witam, właśnie kupiłem odtwarzacz multimedialny QNAP NMP-1000, a do niego nowy dysk twardy WD15EARS-00Z5B1 o pojemności 1,5TB. Wgrałem najnowszy firmware v1.1.5 Build0315 PAL, po czym pojawił się komunikat, że wykryto dysk i czy chcę sformatować, wybrałem TAK. Następnie odtwarzacz ponownie się uruchomił i znowu ten sam komunikat, że jest nowy dysk czy chcę sformatować, tym razem wybrałem NIE, ponieważ wcześniej się sformatował. Teraz nie ma ani komunikatu, ani nie widać dysku i nie za bardzo wiem co dalej zrobić.

    Na stronie producenta, w zakładce o kompatybilności przy tym modelu dysku jest Note10 (Must upgrade to NAS v3.2.5 firmware or later versions, backup the data to another location, and then follow the guide to re-initialize the HDDs to adopt the WD Advanced Format Technology.)

    Jednak tyczy się to chyba innego sprzętu, ponieważ aktualizacje do NRP mają inny symbol. Czy ktoś spotkał się z taką dziwną sytuacją? Na co powinienem zwrócić uwagę, aby rozwiązać problem?
     
  2. mirasor
    Offline

    mirasor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    A jakie było oprogramowanie wgrane przy zakupie ? Czy na nim również nie widział dysku ? Wiem że oprogramowanie 1.1.5 nie jest stabilne . Może wgraj 1.1.4 , wyciągnij twardy po czym na nowo format.
     
  3. mtarnas
    Offline

    mtarnas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Kupiłem sprzęt używany pół roku i miał wgrany najnowszy firmware, ten sam który ja wgrałem, przed chwilą ponownie go wgrałem i ponownie spytał czy chcę sformatować dysk, jednak po ponownym uruchomieniu to samo, brak HDD. Z tego co widzę, na stronie producenta są dwie wersje 1.1.4 PAL oraz NTSC, którą powinienem wgrać?
     
  4. krecio
    Offline

    krecio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Wrocław
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    NTSC jest dla tych USA gdzie obowiazuje wlasnie taki system tv.
    Poczytaj inne watki w tym forum o problemach z dyskami. Zdaje sie, ze wlasnie WD nie jest lubiany przez QNAP'a. Zmien na inny dysk np. Seagate'a i jesli problem sie powtorzy odeslij do Szczecina.
     
  5. mtarnas
    Offline

    mtarnas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Dziś spróbuje zainstalować starszy firmware, zastanawia mnie jednak ta notka na stronie producenta, dotycząca kompatybilności tego HDD. Jest napisane aby wgrać NAS v3.2.5 choć nie dotyczy to NMP-1000, tylko jakichś NAP-ów. Nowy firmware nie pomaga, jest jeszcze jakaś aplikacja "NMP-1000 HDD Compatibility Update" jednak występuje ona jako solucja przy innych dyskach, może warto tego spróbować?
     
  6. krecio
    Offline

    krecio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Wrocław
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Moge Ci powiedziec tylko tyle, ze i w obecnej wersji fmw jak i w poprzedniej mialem problemy z dyskiem. Po zmianie na inny model problemy znikly. Soft mam najnowszy. Niczego dodatkowego poza nim nigdy nie wgrywalem. Tak wiec jednak radze kupic zupelnie nowy dysk (nie WD) i sam zobaczysz, ze playerek jest fajny i przyjazny.
     
  7. mtarnas
    Offline

    mtarnas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Ten dysk kupiłem specjalnie do tego odtwarzacza i wydałem prawie 400 zł, szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się teraz wymieniać dysku na nowy, musi być jakiś sposób aby zadziałał, czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
     
  8. mtarnas
    Offline

    mtarnas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    Do kogo należało by się zgłosić z tym błędem? skoro na stronie jest napisane, że dysk jest kompatybilny a nie jest, czy zna ktoś adres to supportu?
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    I jak... udalo Ci sie rozwiazac problem?
    Mimo wszystko tego typu problemy nalezaloby sprawdzic podlaczajac inny dysk.
     
  10. jakub180380
    Offline

    jakub180380 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    4
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    mam ten sam problem tylko że z dyskiem
    Samsung SpinPoint HD204UI 2TB z listy kompatybilnych.

    Firmware 1.1.7 - ten ostatni.

    z góry dzięki za wskazówki
     
  11. uki
    Offline

    uki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:11
    Followers:
    0
    NMP-1000 lubi mieć problemy z dyskami. Na początku posiadałem dysk WD Caviar z serii Green - nagle magicznym sposobem urządzenie przestało go widzieć. Próby zmiany firmware nie pomagały. Wysłałem urządzenie na gwarancję - wymiana płyty głównej w urządzeniu. Urządzenie wróciło do mnie z wgranym nowszym firmwarem - po zamontowaniu dysku nie było znowu widać dysku w systemie na żaden możliwy sposób. Podłączając dysk do komputera wszystko grało. W rezultacie takim postanowiłem zadzwonić do serwisu Qnap w Polsce - tam uzyskałem cenną informację, że najmniejszy problem występuję z dyskami firmy Seagate - tak więc wymieniłem dysk WD na Seagate i dysk pojawił się w systemie. Do dnia dzisiejszego - od ponad półtora roku urządzenie działa niemal bezproblemowo, przy dość intensywnej eksploatacji. Generalnie zauważyłem, że NMP nie lubi zmian firmware...
     
Ładowanie...